”Κόντρα” για τις μελέτες του ΕΣΠΑ μεταξύ νυν και παλαιάς δημοτικής αρχής

 

Σε… αγώνα δρόμου πρέπει να επιδοθεί το επόμενο διάστημα ο Δήμος Καστοριάς προκειμένου να ετοιμάσει προτάσεις για έργα

, η χρηματοδότηση των οποίων θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου 2014 – 20 που ήδη «τρέχει».
Εξάλλου, το ΕΣΠΑ θα είναι για τα επόμενα χρόνια βασική πηγή άντλησης κονδυλίων για έργα υποδομής, σε μία περίοδο που οι «ψαλιδισμένοι» πόροι δεν αφήνουν στους ΟΤΑ, μικρούς και μεγάλους, πολλά περιθώρια αυτενέργειας.
Η πραγματικότητα όμως είναι δραματική για την νέα δημοτική αρχή η οποία πρέπει από την αρχή να ετοιμάσει προτάσεις για ένταξη στο ΕΣΠΑ. Κάτι που αποτελεί σοβαρό πρόσκομμα στην υλοποίηση αναπτυξιακών δράσεων και παρεμβάσεων.

Τα έργα τα οποία έχουν υλοποιηθεί ήταν μελέτες οι οποίες ήταν έτοιμες από τους παλαιότερους Καποδιστριακούς Δήμους
Ευθύνες επέρριψε ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Ανέστης Αγγελής στην προηγουμένη δημοτική αρχή ότι δεν εκπόνησε μελέτες για να ενταχθούν έργα για την νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ, ενώ όπως χαρακτηριστικά είπε, «με λύπη μου διαπιστώνω ότι από τα 27 έργα και 55 υποέργα, τα μισά εξ αυτών κινδυνεύουν με απένταξη. Το γεγονός αυτό οφείλεται», τόνισε ο κ. Αγγελής «σε καθυστερήσεις και σε ατελείς φακέλους. Τα έργα τα οποία έχουν υλοποιηθεί» ενημέρωσε, «είναι μελέτες οι οποίες ήταν έτοιμες από τους παλαιοτέρους Καποδιστριακούς Δήμους . Δυστυχώς είμαστε πάρα πολύ φτωχοί οπ’ ότι με πληροφορούν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι όσον αφορά την ύπαρξη μελετών. Δεν υπάρχουν μελέτες για το επόμενο ΕΣΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περάσουμε σε μια νέα αντίληψη και πρακτική, να δούμε τι μπορούμε να διασώσουμε και βεβαίως να προγραμματίσουμε σωστά, ευέλικτα την επόμενη προγραμματική περίοδο ούτως ώστε με ετοιμότητα να μπορούμε να διεκδικήσουμε τα έργα που πρέπει, όπως πρέπει και στον χρόνο που πρέπει» δήλωσε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ με εμφανή την απογοήτευση του ο κ. Αγγελής για να προσθέσει, « Προτίθεμαι το θέμα αυτό να έρθει στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο», υποστήριξε απαλύνοντας ωστόσο το γεγονός λέγοντας ότι , «Βρισκόμαστε σε μια εποχή δράσης και όχι επικρίσεων ».

Δεν υπάρχουν μελέτες για το επόμενο ΕΣΠΑ
Την απογοήτευση του εξέφρασε για την έλλειψη μελετών από την προηγούμενη δημοτική αρχή και ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων πολεοδομίας – κυκλοφοριακού, κ. Δημήτρης Κωτούλας. Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα έργα του ΕΣΠΑ κλείδωσαν τον Απρίλιο, άρα πολύ πριν τις εκλογές. Συνεπώς, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή γνώριζε ότι έπρεπε να προλάβουν τις προθεσμίες. «Αυτό ήταν ένα φάουλ. Επιπλέον, είχαμε πολύ τρέξιμο με την ανάληψη των καθηκόντων ώστε να μην πάει ο Δήμος σε επιτήρηση που είναι ένα θέμα που δεν το αφήσαμε να διαρρεύσει, με τον κ. Στεργιόπουλο που είναι στην αντιδημαρχία οικονομικών. Υπήρχε μια διαδραστικότητα ώστε να αποφύγουμε κάποιες αρνητικές επιπτώσεις για τον Δήμο. Αυτό θα σήμαινε ότι θα ήμασταν υποχείριο κάποιου τρίτου. Σήμαινε απολύσεις», ήταν τα λόγια του.
Ο κ . Κωτούλας εστίασε την αναφορά του και στους στόχους και τα οράματα που αφορούν το δήμο Καστοριάς για την επόμενη πενταετία. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα επικεντρωθούν στην καθημερινότητα, στα μικρά και τα μεγάλα έργα . «Έχουμε πέντε χρόνια μπροστά μας και από εκεί και πέρα θα επικεντρωθούμε στην ομαδικότητα», είπε χαρακτηριστικά αφήνοντας παράλληλα αιχμές για την προηγούμενη δημοτική αρχή : «Δεν ξέρω αν έχει γίνει ποτέ σύγκλιση τεχνικών υπηρεσιών τα προηγούμενα 3,5 χρόνια , δηλαδή να συγκεντρωθεί το τμήμα του προγραμματισμού με αυτό των τεχνικών υπηρεσιών, να κάνουν μαζί τους στόχους, να δουν τι μπορούν να κάνουν και να υπάρξει μια αποτελεσματικότητα» δήλωσε για να καταλήξει , «Πιστεύουμε και είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε το μέγιστο αποτέλεσμα των δυνατοτήτων μας ».

Να προσπαθήσουμε να εκπονήσουμε μελέτες ώστε να προλάβουμε το τρένο των νέων χρηματοοικονομικών ευκαιριών

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του αντιδημάρχου προγραμματισμού, ανάπτυξης, διαφάνειας και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης κ. Μιχάλη Μπινιάκου. «Δυστυχώς έχουμε ασχοληθεί πάρα πολύ λίγο ως ελάχιστα με τον προγραμματισμό της επόμενης περιόδου και αυτό γιατί έχουμε αναλώσει τις όποιες ενέργειες και προσπάθειες στην διευθέτηση των εκκρεμοτήτων για την τρέχουσα περίοδο», ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο κ. Μπινιάκος. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η απερχόμενη δημοτική αρχή είχε επικεντρωθεί σε έργα υποδομής κυρίως, σε αποχετευτικά στο Δήμο και κάποιες άλλες αναπλάσεις οι οποίες, όπως είπε ήταν φυσικό επακόλουθο λόγω των μελετών που υπήρχαν από τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους. «Εμείς θα θέλαμε», υποστήριξε «να βρούμε ένα απόθεμα μελετών κυρίως σε πιο ποιοτικές επεμβάσεις όπως είναι η έρευνα , η τεχνολογία , η ανταγωνιστικότητα ,το περιβάλλον ειδικά σε ότι σχετίζεται με την λίμνη αλλά και την καταπολέμηση της ανεργίας και της φτώχιας . Σε αυτό τον τομέα», ενημέρωσε «δεν βρήκαμε αυτό που περιμέναμε ή ακόμα χειρότερα δεν βρήκαμε τίποτα. Τέλος ο κ. Μπινιάκος έδωσε και το στίγμα της νέας προγραμματικής περιόδου. « Αυτό που προέχει για εμάς και αυτήν είναι η φιλοσοφία μας , να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπό μας και κυρίως με πιο ποιοτικές και soft ενέργειες. Για παράδειγμα, στην νέα περίοδο πολύ δύσκολα θα περάσουν μικρές επεμβάσεις όσον αφορά έργα υποδομής. Θα πρέπει να ξεφύγουμε από αυτό που είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα με έργα σε οδοποιία, αναπλάσεις ή ακόμα αρδευτικά. Μετά από τόσα χρόνια, η Ευρώπη θεωρεί ότι αρκετά περιθώρια χρόνου και χρήματος μας έδωσε και πρέπει να περάσουμε σε μια άλλη διάσταση. Καινούργιο το πλάνο μας και ξεκινάμε από μηδενική βάση δυστυχώς».

Η απάντηση των κ. Χατζησυμεωνίδη και Θεοδοσόπουλου


Τα έργα μιλούν από μόνα τους», ήταν η απάντηση του πρώην δημάρχου Καστοριάς, κ. Μανώλη Χατζησυμεωνίδη, στις κατηγόριες της παρούσας δημοτικής αρχής ότι δε βρήκαν μελέτες για να καταθέσουν έργα στο ΣΕΣ (Νέο ΕΣΠΑ). Υποστήριξε, παράλληλα, ότι όλα τα έργα που υλοποιήθηκαν αναφέρθηκαν με κάθε λεπτομέρεια στον εκτενή απολογισμό: «Υπάρχει μια λίστα έργων, τα οποία αποδεικνύουν ότι υλοποιήθηκαν από τη δική μας δημοτική αρχή», ήταν τα λόγια του.
Πέρα όμως από αυτά, όπως ενημέρωσε ο κ. Χατζησυμεωνίδης: «είχαμε φορτώσει τις υπηρεσίες μας με δεκαπλάσιο φόρτο εργασίας απ’ ότι είχαν με τους προηγούμενους δημάρχους. Μάλιστα, δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην δήμαρχος για να καταλήξει: «Εμείς περιμένουμε προτάσεις από την τωρινή δημοτική αρχή».
Όπως δήλωσε ο πρώην αντιδήμαρχος προγραμματισμού, ανάπτυξης, διαφάνειας και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, κ. Ιακωβος θεοδοσόποιυλος , «Ο Δήμος Καστοριάς την τελευταία τριετία κατάφερε και ενέταξε πλήθος έργων, προμηθειών και δράσεων στο ΕΣΠΑ συνολικού αρχικού προϋπολογισμού περίπου 63 εκατ. €, ενώ έργα συνολικού προϋπολογισμού 7 εκατ περίπου είναι σε φάση αξιολόγησης. Παράλληλα στα πλαίσια προγραμματισμού και σχεδιασμού της νέας προγραμματικής περιόδου προετοίμασε πλήθος μελετών που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στο ΣΕΣ (Νέο ΕΣΠΑ) την περίοδο 2014-2020, και θα προστεθούν σε αυτές που θα προετοιμάσει και η νέα Δημοτική Αρχή. Υπηρετώντας την λογική της σύνθεσης και της συνέχειας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προς όφελος πάντα των Δημοτών» , εξήγησε ο πρώην αντιδήμαρχος ενημερώνοντας παράλληλα, « είμαστε πρόθυμοι να ενημερώσουμε και να βοηθήσουμε την νέα Δημοτική Αρχή, εφόσον το επιθυμεί, στην αναζήτηση χρηματοδοτικών μέσων που θα διασφαλίσουν την υλοποίηση ακόμη περισσότερων έργων υποδομής στο Δήμο Καστοριάς».

 

Δώρα Κωτσοπούλου

 

Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *