ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥΣ -ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΟΣΑ ΔΕΝ ΔΗΛΩΘΗΚΑΝ

ΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ ΨΗΦΙΣΤΕΤΟΝ ……

Στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου θα περιέλθουν από το 2015 περίπου 200.000 ακίνητα. Πρόκειται για αυτά τα οποία δεν έχουν δηλωθεί στο κτηματολόγιο, με τους ιδιοκτήτες να έχουν περιθώριο αντίδρασης μόνο σε ό,τι αφορά την αποζημίωση, μέσω προσφυγής τους στο δικαστήριο.

Πρόκειται για ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη», η κτηματογράφηση των οποίων ξεκίνησε την περίοδο 1997-1999, σε 340 περιοχές όλη της χώρας, όπως αποκαλύπτουν «Τα Νέα». Σύμφωνα με το νόμο, όσα ακίνητα δεν δηλωθούν εγκαίρως στο Κτηματολόγιο, θα περιέχονται στο δημόσιο. Η προθεσμία είναι 12 χρόνια από την ίδρυση Κτηματολογικού Γραφείου σε μια περιοχή για τους ιδιοκτήτες που κατοικούν στην Ελλάδα και 14 για τους κατοίκους εξωτερικού, για τα παλαιά προγράμματα.

Οι ιδιοκτήτες τους μπορούν να προσφύγουν δικαστικά, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση και όχι για να πάρουν πίσω την κυριότητα του ακινήτου τους, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Για τα προγράμματα κτηματογράφησης που ξεκίνησαν το 2008 μέχρι σήμερα, η χρονική προθεσμία για τις δηλώσεις είναι πέντε χρόνια για τους κατοίκους εσωτερικού και επτά χρόνια για όσους ζουν μόνιμα εκτός Ελλάδας.

Τα ακίνητα που δεν έχουν δηλωθεί στα «παλαιά προγράμματα» σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου φτάνουν τα 200.000. Από αυτά, τα 160.000 είναι οικόπεδα και αγροτεμάχια και τα 40.000 κτίρια, διαμερίσματα και καταστήματα. Όπως αναφέρουν πηγές του κτηματολογίου στην εφημερίδα, μέχρι σήμερα έχει γίνει αίτηση για διόρθωση για 30.000 περιπτώσεις ακινήτων, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί.

Ετσι, από το 2015 κινδυνεύουν άμεσα τα εν λόγω ακίνητα αρχικά σε 20 περιοχές, ενώ από το 2016- 2018 για τους κατοίκους του εξωτερικού- θα μπουν στην επίμαχη λίστα άλλες 92 περιοχές. Οι 20 περιοχές όπου οι ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να χάσουν το 2015 τα ακίνητά τους είναι: Λαίικα, Ασπρόχωμα (Μεσσηνία), Αστρος, Παράλιο Αστρος (Αρκαδία), Μαρτίνο (Φθιώτιδα), Μεσιά, Πολύκαστρο, Πευκοδάσος (Κιλκίς), Φιλοθέη (Αρτα), Γλίνος (Τρίκαλα), Αγία Βαρβάρα (Ημαθία), Μεθώνη (Πιερία), Αγία Τριάδα (Θεσσαλονίκη), Καλαμπάκι, Μέγας Αλέξανδρος (Δράμα), Αγιος Ανδρέας, Πηγές (Καβάλα), Αβατο, Εράσμιος (Ξάνθη), Αίγειρος (Ροδόπη).

Οσο για τις επόμενες 92 περιοχές που θα μπουν στο στόχαστρο, αφορούν μεταξύ άλλων οχτώ περιοχές στην Αττική (Νέα Πέραμος, Ελευσίνα, Νέα Σμύρνη, Γέρακας, Αγ. Ιωάννης Ρέντης, Νέο Ψυχικό, Βριλήσσια, Μελίσσια) και οχτώ περιοχές στη Θεσσαλονίκη (Εξοχή, Νέο Ρύσιο, Θέρμη, Περαία, Νέοι Επιβάτες, Πλαγιάρι, Ταγαράδες, Νέα Ραιδεστός). Επίσης η λίστα περιλαμβάνει και πόλεις, όπως η Πάτρα, η Καλαμάτα και η Νέα Αγχίαλος, αλλά και νησιά όπως η Πάτμος, η Σύρος και η Σίφνος.

Ενας ιδιοκτήτης που δεν υπέβαλε δήλωση για το ακίνητό του κατά την κτηματογράφηση των παλαιών προγραμμάτων δεν μπορεί να κάνει σήμερα απλή δήλωση στο Κτηματολογικό Γραφείο. Κατά περίπτωση ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ακινήτου θα πρέπει να κινηθεί είτε μέσω της διαδικασίας του προδήλου σφάλματος, είτε μέσω της διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας.

Στην πρώτη περίπτωση υπάγονται για παράδειγμα οι συνιδιοκτήτες ακινήτου εκ των οποίων δήλωση έκανε μόνο ο ένας.. Σύμφωνα με «Τα Νέα», σε αυτή την περίπτωση απευθύνονται στο Κτηματολογικό γραφείο, καταβάλλουν το ανταποδοτικό τέλος των 35 ευρώ και αργότερα αναμένεται να επιβληθεί το πρόστιμο, το οποίο έχει προβλεφθεί, αλλά δεν έχει χρεωθεί σε κανέναν, καθώς εκκρεμεί η υπουργική απόφαση.

Τους επόμενους μήνες, όσοι δεν έχουν κάνει καμία δήλωση στο Κτηματολόγιο, προκειμένου να σώσουν το ακίνητό τους, πρέπει να κάνουν αίτηση στον Κτηματολογικό Δικαστή, που εδρεύει στα κατά τόπους Πρωτοδικείο.

 

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...