Μελομακάρονα vs κουραμπιέδες: Ποιο είναι πιο υγιεινό, πόσες θερμίδες έχει κάθε κομμάτι

Screenshot 2022-12-19 at 15-35-05 Μελομακάρονα vs κουραμπιέδες Ποιο είναι πιο υγιεινό πόσες θερμίδες έχει κάθε κομμάτι - iefimerida.gr

Οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα, οι δίπλες, τα πανετόνε και η βασιλόπιτα είναι από τα βασικά γλυκά που καταναλώνονται τα Χριστούγεννα.

Από αυτά, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες είναι αυτά που συνηθίζεται να τρώγονται καθ’ όλη τη -μακρά- εορταστική περίοδο, και έχουν φανατικούς υποστηρικτές οι οποίοι διχάζονται ως προς το ποιο είναι το πιο γευστικό γλύκισμα. Όσοι προσέχουν τη διατροφή τους, ωστόσο, σίγουρα αναρωτιούνται τι από τα δύο είναι καλύτερο. Τελικά, ποιο έχει λιγότερες θερμίδες; Είναι κάποιο καλύτερο διατροφικά;

Οι θερμίδες και τα λιπαρά στους κουραμπιέδες

Το iefimerida.gr ζήτησε την καθοδήγηση της Μαρίας Χαλκιά, διαιτολόγου – διατροφολόγου, προκειμένου να διαπιστώσουμε τι ακριβώς ισχύει για αυτά τα αγαπημένα γλυκίσματα των εορτών. «Να ξεκινήσουμε από τους κουραμπιέδες. Το αγαπημένο αυτό γλυκό έχει αρκετές θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά, καθώς παρασκευάζεται με ζωικό βούτυρο. Ένας κουραμπιές βάρους περίπου 40γρ αποδίδει 240 θερμίδες και 9,2γρ λιπαρών» λέει η Μαρία Χαλκιά.
Πιο καλή επιλογή τα μελομακάρονα;

Σε ό,τι αφορά τα μελομακάρονα, η έμπειρη διατροφολόγος επισημαίνει ότι «είναι πιο υγιεινά σε σχέση με τους κουραμπιέδες γιατί στην παρασκευή τους χρησιμοποιείται ελαιόλαδο και όχι βούτυρο. Το ελαιόλαδο περιέχει τα πολύτιμα για το καρδιαγγειακό σύστημα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Επιπλέον, το μέλι, τα καρύδια, η κανέλα και το πορτοκάλι που περιέχουν είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Συγκρίνοντας τη διατροφική τους αξία σίγουρα τα μελομακάρονα αποτελούν καλύτερη επιλογή. Όσο αναφορά στις θερμίδες, ένα μελομακάρονο περίπου 35γρ αποδίδει 190 θερμίδες και 8γρ λιπαρών».

Η Μαρία Χαλκιά -που έχει δώσει απάντηση και στο… προαιώνιο ερώτημα «πόσες θερμίδες έχουν τελικά τα σουβλάκια»- καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «θα μπορούσαμε να πούμε ότι διατροφικά τα μελομακάρονα αποτελούν καλύτερη επιλογή και αποδίδουν και λιγότερες θερμίδες ανά μερίδα».
Η Μαρία Χαλκιά, BSc Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Χριστούγεννα: Οι θερμίδες σε όλα τα γλυκά των εορτών [πίνακας]

Δεν είναι όμως μόνο τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες που καταναλώνονται τις εορταστικές μέρες. Η Μαρία Χαλκιά επιμελήθηκε έναν πίνακα που αποτυπώνει τη θερμιδική αξία για όλα τα γλυκά των Χριστουγέννων:

Επιμέλεια: Μαρία Χαλκιά, διαιτολόγος – διατροφολόγος
Πώς να απολαύσετε με «ασφάλεια» τα γλυκά των Χριστουγέννων

«Βλέπουμε λοιπόν, ότι όλες οι επιλογές των εορταστικών γλυκών είναι πλούσιες σε θερμίδες και λιπαρά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τα αποφύγουμε; Σε καμία περίπτωση!» σημειώνει η διαιτολόγος – διατροφολόγος Μαρία Χαλκιά. Όπως εξηγεί, «τα χριστουγεννιάτικα γλυκά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διασκέδασης και απόλαυσης των γιορτών. Ακολουθώντας απλές οδηγίες μπορούμε να τα καταναλώσουμε χωρίς πρόβλημα. Το σημαντικό είναι να διατηρήσουμε μια ισορροπία και να τα απολαύσουμε με μέτρο».
Πώς μπορούμε να πετύχουμε κάτι τέτοιο;


μελομακάρονα και κουραμπιέδες σε χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Ακολουθούν οι τρεις συμβουλές της Μαρίας Χαλκιά ώστε να απολαμβάνουμε με μέτρο τα γλυκά των Χριστουγέννων, όπως οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα:

  1. Τα εντάσσουμε στη διατροφή μας κανονικά και δεν τα θεωρούμε κάτι απαγορευμένο. Ακολουθούμε ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής και αν το επιθυμούμε καταναλώνουμε ένα γλυκό που μας αρέσει την ημέρα. Με αυτόν τον τρόπο θα τα απολαύσουμε πραγματικά και δε θα επηρεαστεί το βάρος μας.
    Προτιμάμε να τα καταναλώνουμε με γεμάτο στομάχι ή μετά από κάποιο γεύμα για να μην πεινάμε. Τα γλυκά για να μας χορτάσουν πρέπει σίγουρα να καταναλώσουμε μεγάλη ποσότητα για να νιώσουμε κορεσμό, οπότε δε θα μείνουμε στο ένα γλυκό.
    Προσπαθούμε να μην έχουμε πολλά γλυκά στο σπίτι μας γιατί σίγουρα είναι πιο εύκολο να καταναλώσουμε περισσότερα. Μπορούμε να αγοράσουμε μόνο τα αγαπημένα μας και να απολαύσουμε τα υπόλοιπα κάπου έξω ή σε κάποιο κάλεσμα.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *