Χωρίς ανάδοχο το αεροπορικό δρομολόγιο Καστοριά – Αθήνα

KastoriaAirport-768x474

Θύμα της περιόδου φαίνεται ότι έπεσαν οι άγονες αεροπορικές γραμμές, ο διαγωνισμός για την ανάθεση των οποίων έληξε άδοξα, χωρίς την εκδήλωση ενδιαφέροντος από κανέναν αερομεταφορέα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΣΣΙΜΗ

Η απουσία προσφορών οδήγησε στην απόφαση για ματαίωση των ανοιχτών ηλεκτρονικών διαγωνισμών που προκηρύχθηκαν από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για την εκμετάλλευση τακτικών αεροπορικών γραμμών με την υποχρέωση παροχής δημόσιας υπηρεσίας. Οι δύο διαγωνισμοί –που είχαν προκηρυχθεί τον Φεβρουάριο, με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομικής απόψεως προσφορά βάσει (χαμηλότερης) τιμής– ματαιώνονται, καθώς δεν κατατέθηκε καμία προσφορά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΣΗΔΗΣ.

Ο πρώτος διαγωνισμός, προϋπολογισμού 24,6 εκατ. ευρώ, αφορά τα δρομολόγια Αθήνα – Σκιάθος, Ικαρία, Σύρος, Λέρος, Αστυπάλαια, Κάλυμνος, Σκύρος, Θεσσαλονίκη – Σάμος, Χίος, Καλαμάτα, Ρόδος – Κάρπαθος – Κάσος και Ρόδος – Καστελλόριζο. Η ανάληψη των παραπάνω δρομολογίων αφορούσε το διάστημα 1 Οκτωβρίου 2020 έως 30 Σεπτεμβρίου 2024. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών ήταν η 30ή Μαρτίου 2020.

Ο δεύτερος διαγωνισμός αφορούσε τη διαδικασία σύναψης δημόσιων συμβάσεων για την εκμετάλλευση των αεροπορικών γραμμών Αθήνα – Κοζάνη – Καστοριά και Θεσσαλονίκη – Λήμνο – Ικαρία. Ο εν λόγω διαγωνισμός, προϋπολογισμού 5,536 εκατ. ευρώ αφορούσε το διάστημα 1 Ιουλίου 2020 έως 30 Ιουνίου 2024. Με παλαιότερη απόφαση είχαν οριστεί ανώτατες τιμές για τα εισιτήρια που πρέπει να επιβάλει ο ανάδοχος, καθώς και ο αριθμός των πτήσεων ανά περίοδο σε σχέση με την επιβατική κίνηση. Η επαναπροκήρυξη των δύο διαγωνισμών αποτελεί την πιθανότερη λύση, ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα, ενδέχεται να καθυστερήσει η επαναληπτική διαδικασία έως την εξομάλυνση των αεροπορικών μετακινήσεων.

Στην επανέναρξη των απευθείας δρομολoγίων της, από και προς τη Θεσσαλονίκη, με βασικούς προορισμούς εξωτερικού και υπό την αίρεση των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών των χωρών, προχωρά η Aegean μετά τη μερική άρση περιορισμών στις πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία». Ξεκινούν οι απευθείας πτήσεις από Θεσσαλονίκη προς Μόναχο, Φρανκφούρτη, Ντίσελντορφ, Στουτγάρδη και Λάρνακα. Μόλις ανακοινωθεί η άρση των περιορισμών πρόσβασης στο Ισραήλ, θα ξεκινήσουν και οι απευθείας πτήσεις προς το Τελ Αβίβ. Οι συχνότητες θα είναι αρχικά περιορισμένες, αλλά θα αυξάνονται ανάλογα με τη ζήτηση και τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.

kathimerini.gr

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *