Καστοριά: Φόβος και τρόμος η Πέτρα για τους οδηγούς

arkouda-petra-1-768x342

Με διαστακτικότητα και φόβο περνούν πλέον από την περιοχή της Πέτρας οι οδηγοί, μετά τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά εμφάνισης αρκούδας.

Μόλις χθες Πέμπτη, ΙΧ αυτοκίνητο συγκρούστηκε ελαφρά με μεγαλόσωμο καφέ θηλαστικό σε μία από τις στροφές της περιοχής, χωρίς ευτυχώς τραυματισμούς, αλλά με σημαντικές υλικές ζημιές και φυσικά τραυματικό σοκ για τον οδηγό.

Επαναλαμβανόμενες οι εκκλήσεις το τελευταίο διάστημα μόνιμου κατοίκου της περιοχής για λήψη δραστικών μέτρων στο θέμα, λόγω καθημερινής εμφάνισης αρκούδας με αρκουδάκια δίπλα ακριβώς από το σπίτι του.

φωνή βοώντος εν τη ερήμω

Αντιλαμβανόμαστε όλοι πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση για την ασφάλεια των πολιτών αλλά και των ίδιων των θηλαστικών.

Ο δρόμος που διέρχεται από την περιοχή Πέτρα είναι η πιο πολυσύχναστη είσοδος στην πόλη της Καστοριάς.

Η μορφολογία εδάφους του και οι συνεχείς κλειστές στροφές τον καθιστούν αρκετά επικίνδυνο, έτσι κι αλλιώς. Η ύπαρξη αρκούδας και το ενδεχόμενο εμφάνισής της κατά τη διάρκεια της οδήγησης, επιβαρύνει σημαντικά την επικινδυνότητα.

Οι πινακίδες προειδοποιούν, υποθέτουμε όμως πως πρέπει να ληφθούν μέτρα πιο αυστηρά και αποτελεσματικά (όπως πχ υποχρεωτική κίνηση των οχημάτων με συγκεκριμένη ταχύτητα ή ακόμα και ολική απαγόρευση της διέλευσης με  εκτροπή της κυκλοφορίας για κάποιες περιόδους τον χρόνο, αν δεν μπορούν απλά να απομακρυνθούν τα θηλαστικά).

Οι τοπικοί αρμόδιοι, ο Αρκτούρος κλπ ακούν, βλέπουν αλλά δεν πράττουν τα τελευταία χρόνια ενώ οι φωνές πληθαίνουν όσο βλέπουν την περιοχή να μετατρέπεται σε ένα άτυπο καταφύγιο αρκούδας.

Όπως πολλαπλασιάζονται και τα ερωτήματα:

Ποιος πληρώνει τις ζημιές στα ΙΧ; Πως αποζημιώνεται το τραυματικό σοκ στον οδηγό που ενδέχεται να μεταφέρει και την οικογένειά του στο αυτοκίνητο; Το άγχος των κατοίκων που θέλουν να  βγουν από το σπίτι τους ή να καθίσουν στον κήπο τους με ασφάλεια όλες τις ώρες τις μέρας;

Πρέπει να θρηνήσουμε θύματα για να ευαισθητοποιηθούμε;

Χ.Κ.

Πηγή

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *