“Φτερά” κάνουν οι καταθέσεις – Πάνω από 1 δισ. ευρώ μόνο σήμερα – Η αισιοδοξία Δραγασάκη

`Φτερά` κάνουν οι καταθέσεις - Πάνω από 1 δισ. ευρώ μόνο σήμερα - Η αισιοδοξία Δραγασάκη

Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκης υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές στα δημοσιονομικά για το 2015 αλλά όχι για το 2016
– Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιβεβαίωσε την τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με Γιούνκερ το Σαββατοκύριακο
– Με τις εκροές καταθέσεων την Πέμπτη χάθηκε σχεδόν το μισό μαξιλάρι ασφάλειας από τις χορηγήσεις μέσω ELA
– Το Reuters μιλά για δύο δισεκατομμύρια εκροές από την αρχή της εβδομάδας

Πιο αισιόδοξος σε σχέση με το κλίμα των προηγούμενων ημερών εμφανίζεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης για την επίτευξη συμφωνίας κατά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με το προεδρείο της Ένωσης Τραπεζών. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται και την επόμενη εβδομάδα να υπάρξει συμφωνία ακόμα και την επόμενη εβδομάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Δραγασάκης φέρεται να έκανε γνωστό πως στο δημοσιονομικό μέτωπο για το 2015, η συμφωνία έχει κλείσει, αλλά απομένει απόσταση με τους δανειστές για το 2016. Για αυτό το έτος οι δανειστές βλέπουν δημοσιονομικό κενό κατά 2,5% του ΑΕΠ, ενώ αντίθετα η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πως με τα μέτρα που προτείνει δεν υπάρχει κανένα κενό.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Δραγασάκης επιβεβαίωσε πως μέσα στο Σαββατοκύριακο θα υπάρξει νέα τηλεδιάσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλώντ Γιούνκερ.

Την ίδια ώρα, ο κ. Δραγασάκης φέρεται να είπε προς τους τραπεζίτης πως η χώρα διεκδικεί λύση για το χρέος και έχει ήδη υποβληθεί από την Ελλάδα αίτημα για μετακύλιση των αποπληρωμών ύψους 27 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την ΕΚΤ στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Το μισό “μαξιλάρι” που δημιουργείται κάθε Τετάρτη με τις χορηγήσεις μέσω του ELA έχασαν σήμερα οι τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα οι εκροές ήταν οι μεγαλύτερες των τελευταίων ημερών και πολύ περισσότερες από τις χτεσινές.

Αυτό σημαίνει πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζιτών οι εκροές μπορεί να ξεπέρασαν ακόμα και το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Το μαξιλάρι ύστερα από τη χορήγηση μέσω του ELA 1,1 δισ. ευρώ υπολογιζόταν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, χθες από κάποιες πηγές στα 1,6 ως 1,7 δισ. ευρώ, ενώ άλλες πηγές το ανέβαζαν σε 2,1 με 2,2 δισ. ευρώ.

Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό στους τραπεζίτες οι οποίοι δεν βλέπουν να έρχεται ανάσχεση της χιονοστιβάδας. Αντιθέτως, οι παραγγελίες που έχουν δοθεί στα καταστήματα είναι αυξημένες με αποτέλεσμα οι φόβοι για την Παρασκευή να έχουν χτυπήσει ¨κόκκινο¨.

Οι ίδιοι προσθέτουν ότι όσο η ειδησεογραφία θα περιλαμβάνει capital controls και όσο ξένοι ειδικοί και μη θα μιλούν γι΄ αυτό το θέμα οι καταθέτες θα συρρέουν στα γκισέ των τραπεζών για να κάνουν αναλήψεις.

Τέλος, το πρακτεορείο Reuters αναφέρει πως από την Δευτέρα μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης αποσύρθηκαν από τις τράπεζες δύο δισ. ευρώ!

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *