Το μυστικό υλικό των σεφ που θα χαρίσει πλούσια γεύση σε κάθε αλμυρό ή γλυκό γιορτινό πιάτο

psito-xoirino-lurpak

Τις γιορτές, ο χρόνος κυλά γρήγορα: σαν το σιρόπι πάνω στα γλυκίσματα και το κρασί μέσα στα ποτήρια.

Οι μέρες είναι ζεστές: σαν αχνιστά ψητά που βγαίνουν από τον φούρνο, μπαίνουν πάνω σε πιατέλες, γεμίζουν την ατμόσφαιρα με αρώματα και το μυαλό μας με αναμνήσεις.

Όταν μια ζύμη από φρέσκα υλικά διαιρείται, ο ενθουσιασμός μικρών και μεγάλων πολλαπλασιάζεται. Γιατί η μαγειρική είναι πράξη. Πράξη αγάπης. Λίγο πριν αποχαιρετήσουμε μια δεκαετία στιγμών που άλλαξαν την ζωή μας, ας κρατήσουμε στη μνήμη μας όσα μας έκαναν καλό και στα χέρια μας όσα θα ετοιμάσουμε με μεράκι για εμάς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Στον πυρήνα κάθε γεύσης που μας ακολουθεί για μια ζωή, υπάρχουν υλικά στα οποία ορκίζονται όσοι μαγειρεύουν με την καρδιά τους.

Ενα από αυτά τα υλικά είναι το φρέσκο, μυρωδάτο βούτυρο. Αυτό το βούτυρο που κάνει τα γλυκά να λιώνουν στο στόμα σαν αφρός, κάνει τα ψητά τραγανά εξωτερικά και τις σάλτσες «δεμένες» με την απόλαυση. Το βούτυρο, χαρίζει σε κάθε πιάτο την γεύση που του αξίζει. Την γεύση που προσφέρει ευχαρίστηση στις αισθήσεις.

Μέσα στους πολλούς και διαφορετικούς ρόλους που αλλάζουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας, γινόμαστε και «μάγειρες», δημιουργοί γεύσεων: ιδίως τις ημέρες των γιορτών, αυτός ο «ρόλος ζωής» δίνει ρεσιτάλ στους πειραματισμούς και κάνει την κουζίνα ένα δημιουργικό εργαστήρι.

Οι έμπειροι «μάγειρες», ερασιτέχνες και μη, γνωρίζουν καλά ότι το ποιοτικό βούτυρο εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία ενός πιάτου. Το βούτυρο Lurpak δεν χρειάζεται συστάσεις στους κύκλους όσων μαγειρεύουν με μεράκι και επενδύουν την προσοχή τους στα υλικά που χρησιμοποιούν.

Οι πιο ζεστές στιγμές της ζωής μας δημιουργούνται γύρω από ένα τραπέζι: αυτά τα Χριστούγεννα μαγειρέψτε με αγάπη για τους ανθρώπους με τους οποίους μοιράζεστε τη ζωή σας. Οπου «αγάπη» βάλτε φροντίδα, μεράκι, καλή διάθεση και εκλεκτά υλικά. Ενα από αυτά, ας είναι το βούτυρο που εγγυάται πλούσια γεύση σε κάθε αλμυρή και γλυκιά κατασκευή.

Αν αναζητάτε ένα γλύκισμα που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι, το τέλειο συνοδευτικό των ζεστών ροφημάτων που γεμίζουν την ατμόσφαιρα με αρώματα, σας προτείνουμε τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα που ακολουθούν. Με βούτυρο φυσικά!

Yλικά:

  • 200 γρ. βούτυρο
  • 150 γρ. ψιλή ζάχαρη
  • 1 κρόκος αυγού
  • 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
  • 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μαζί με πρόσθετο για την επιφάνεια ζυμώματος
  • 300 γρ. ζάχαρη άχνη

Προετοιμασία:

-Χρησιμοποιώντας ένα μίξερ χειρός, χτυπήστε μαζί το βούτυρο και τη ζάχαρη, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

-Χτυπήστε με το σύρμα τον κρόκο αυγού, το εκχύλισμα βανίλιας και στο τέλος το αλεύρι για να φτιάξετε τη ζύμη. Αν κολλάει λίγο, μπορείτε να προσθέσετε λίγο αλεύρι.

-Αφαιρέστε το μείγμα από το μπολ και πλάστε κομμάτια ζύμης με πάχος περίπου 2εκ. σε μια αλευρωμένη επιφάνεια.

-Κόψτε σε σχήματα χρησιμοποιώντας μια φόρμα κοπής μπισκότων και τοποθετήστε τα σε ένα βουτυρωμένο ταψί. Ξαναζυμώστε τα κομμάτια της ζύμης που περίσσεψαν και επαναλάβετε μέχρι να χρησιμοποιήσετε όλη τη ζύμη. Τοποθετήστε τα στο ψυγείο για 15-30 λεπτά, ώστε να σφίξουν και να κρατήσουν το σχήμα τους κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

-Θερμάνετε τον φούρνο με αέρα στους 180 βαθμούς.

-Ψήστε τα μπισκότα στο μεσαίο ράφι για 8-12 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν στις άκρες. Αφαιρέστε τα από τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν σε μια σχάρα πριν τα πασπαλίσετε με άχνη.

-Για την επικάλυψη, κοσκινίστε τη ζάχαρη άχνη σε ένα μπολ και ανακατέψτε μαζί 2 κουταλιές χλιαρό νερό, γεμίζοντας με περισσότερο νερό αν θέλετε να κάνετε το μείγμα παχύ.

bovary.gr

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *