Τι θα πάθω αν κόψω το αυγό; – Ειδικοί εξηγούν

Screenshot 2022-10-20 at 15-56-41 Τι θα πάθω αν κόψω το αυγό - Ειδικοί εξηγούν

Είτε το τρώτε ποσέ, ομελέτα, τηγανητό ή βραστό, το αυγό αποτελεί μια από τις τροφές με την υψηλότερη διατροφική αξία.

Η τελευταία διατροφική τάση, ο βιγκανισμός ή αλλιώς χορτοφαγία προωθεί μια κουλτούρα αυστηρής απομάκρυνσης τόσο από τον κρέα (μια σημαντική πηγή πρωτεϊνών για τον ανθρώπινο οργανισμό) όσο και από τα ζωικά παράγωγα όπως το γάλα, το αυγό κλπ.

Η υιοθέτηση μιας πιο υγιεινής διατροφικής ρουτίνας είναι θεμιτή και όπως έχει αποδειχθεί, μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα ωφέλιμη για τον ανθρώπινο οργανισμό όσο, βέβαια, τηρείται το μέτρο.

Κάθε τροφή έχει και διαφορετική διατροφική αξία επομένως, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι σημαντική η αξιολόγησή της πριν τη λήψη βεβιασμένων.

Τι θα πάθετε αν «κόψετε» το αυγό

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Είναι γεγονός ότι, π.χ. η παύση κατανάλωσης κρέατος μπορεί να ωφελήσει σημαντικά το ανθρώπινο σώμα ωστόσο, η ολοκληρωμένη απομάκρυνση από αυτό μπορεί να γυρίσει «μπούμερανγκ» και να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα σε βάθος χρόνου σε κάποιον (για παράδειγμα) με χαμηλό αιμοκρίτη, καθώς πρόκειται για μια σημαντική πηγή σιδήρου, πρωτεϊνών αλλά και σημαντικών -για τον οργανισμό- θρεπτικών ουσιών που είναι δύσκολο να αναπληρώσει κάποια άλλη τροφή στο 100%.

Το ίδιο συμβαίνει και με το αυγό . Μολονότι, ως τροφή έχει συνδεθεί στενά με  τη χοληστερίνη ,  νεότερες μελέτες καταρρίπτουν τον μύθο. Το αυγό είναι μια τροφή με υψηλή διατροφική αξία και η οριστική διακοπή από τη διατροφή σας μόνο ωφέλιμη δεν θα είναι για τον οργανισμό σας. 

Αναλυτικά η διατροφική αξία του αυγού

Σύνθεση του λευκώματος (ασπράδι):

  • Νερό 85-90%
  • Πρωτεΐνες (αλβουμίνες (λευκωματίνες)) 12%
  • Λίπος 0,25%
  • Τέφρα 0,6%
  • Υδατάνθρακες (κυρίως λακτόζη) 0,7%
  • Μικρές ποσότητες λεκιθίνης, χοληστερόλης, βιταμινών Β και ενζύμων

Συστατικά κρόκου:

  • Νερό 45-51%
  • Πρωτεΐνες 16-17%
  • Λίπος 31-36%
  • Τέφρα 1,3%
  • Υδατάνθρακες 0,2-1,1%

Σύμφωνα με ειδικούς, τα αυγά συντελούν στη διατήρηση του υγιούς σωματικού βάρους, αφού με την υψηλή ποιότητα πρωτεΐνης συμβάλλουν στον κορεσμό του οργανισμού, μειώνουν τις πιθανότητες του εγκεφαλικού επεισοδίου, ενισχύουν την όραση, βοηθάνε τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της κύησης, περιορίζουν την απώλεια του μυϊκού ιστού, συντελούν στην εγκεφαλική λειτουργία και ενισχύουν τη μνήμη .

Όταν κανείς αποφασίσει να «κόψει» τα αυγά από τη διατροφή του, σύμφωνα με ειδικούς διατροφολόγους, οι επιπτώσεις είναι οι εξής:

Πέφτουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα

Ενώ τα αυγά είναι πηγή διατροφικής χοληστερόλης , η εγκατάλειψη των αυγών μπορεί να μην βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης σας όσο θα περίμενε κανείς. «Μόνο περίπου το 20% της χοληστερόλης στο αίμα μας προέρχεται από αυτό που τρώμε – το υπόλοιπο 80% παράγεται από το συκώτι σας, αυτό σημαίνει ότι ενώ οι αλλαγές στον τρόπο ζωής έχουν κάποιο αντίκτυπο στα επίπεδα χοληστερόλης, η δική σας γενετική παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο» εξηγεί η Jodi Greebel, MS, RDN, σύμβουλος διατροφής στο Citrition.

Δεν θα χορταίνετε εύκολα

Παρόλο που μπορεί να κόψετε μερικές θερμίδες από τη διατροφή σας εγκαταλείποντας τα αυγά, μπορεί να αισθανθείτε λιγότερο ικανοποιημένοι μετά τα γεύματά σας. «Τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνη , η οποία προάγει το αίσθημα κορεσμού. Εάν τρώτε λιγότερη πρωτεΐνη, είναι πιο πιθανό να βιώσετε πόνους πείνας και λιγούρες λίγο μετά το φαγητό» τονίζεται στην συνέχεια.

Μπορεί να χάσετε μυϊκή μάζα

Η απομάκρυνση μιας κύριας πηγής πρωτεΐνης, όπως τα αυγά, από τη διατροφή σας σημαίνει ότι οι προπονήσεις σας θα είναι λιγότερο αποτελεσματικές με την πάροδο του χρόνου.

«Τα αυγά περιέχουν λευκίνη, ένα αμινοξύ σημαντικό για τη σύνθεση της μυϊκής μάζας, η οποία μειώνεται με την ηλικία», λέει η Diana Gariglio-Clelland, Διαιτολόγος, Ειδικός Φροντίδας & Εκπαίδευση Διαβήτη, Health coach, η οποία σημειώνει ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ότι χάνετε μυϊκή μάζα όταν κόβετε τα αυγά από τη διατροφή σας.

Στερείστε ευεργετικά θρεπτικά συστατικά

Εάν κόβετε τα αυγά από τη διατροφή σας, μπορείτε επίσης να αφαιρέσετε σημαντικά θρεπτικά συστατικά από το πρόγραμμα διατροφής σας.

«Οι κρόκοι του αυγού περιέχουν την πλειονότητα των θρεπτικών συστατικών του αυγού, όπως βιταμίνες A, D, E και K, καθώς και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που είναι υγιή για την καρδιά, εάν οι κότες τρέφονταν με δίαιτα που περιέχει λιναρόσπορο», εξηγεί η ίδια.

Καταναλώνετε τροφές με περισσότερες θερμίδες

Δυστυχώς, μπορεί να βρεθείτε να τρώτε περισσότερες θερμίδες συνολικά εάν κόψετε τα αυγά από το πρόγραμμα διατροφής σας.

«Όταν οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τα αυγά, τείνουν να τρώνε πρωινό με περισσότερες θερμίδες . Χωρίς αυγά ως επιλογή, οι άνθρωποι τείνουν να επιλέγουν περισσότερα δημητριακά, κουλούρια, μάφιν και πρωινά πλούσια σε υδατάνθρακες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν τρώνε έξω είτε γρήγορα χαλαρό είτε καθιστικό εστιατόριο», σημειώνει παρακάτω.

Πληροφορίες που ίσως δεν γνωρίζετε για τα αυγά

  • Η πρωτεΐνη του ασπραδιού είναι πλούσια σε BCAAs, αμινοξέα διακλαδισμένης αλύσου, που βοηθά στην αύξηση της αθλητικής απόδοσης.
  • Μία ακόμα πρωτεΐνη που περιέχει το ασπράδι, είναι η ωαλβουμίνη, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη χρήση του αυγού στη ζαχαροπλαστική.
  • Από την άλλη ο κρόκος περιέχει τα περισσότερα μακροθρεπτικά και μικροθεπτικά συστατικά του αυγού.
  • Επίσης, ακόμα μια ιδιότητα του κρότου είναι πως είναι πλούσιος σε φωσφολιπίδια, πράγμα που του δίνει την ιδιότητα του γαλακτωματοποιητή. Ο γαλακτωματοποιητής είναι τρόφιμο με υψηλή τεχνολογική σημασία, δηλαδή χρησιμοποιείται στα εργαστήρια τροφίμων για πολλές διεργασίες.
  • Ένας λόγος που χρησιμοποιείται πολύ το αυγό από τους αθλητές, είναι γιατί είναι εύπεπτο, καταναλώνεται γρήγορα μετά την άσκηση ενώ ένα ολόκληρο αυγό μας κάνει να χορτάσουμε εύκολα.
  • Το ασπράδι έχει την ιδιότητα του αφρισμού, η λεγόμενη μαρέγκα. Η καλύτερη μαρέγκα γίνεται με αυγό σε θερμοκρασία δωματίου και όχι από ψυγείο ενώ ο καλύτερος τρόπος είναι με σταθερό δοχείο στο χτύπημα και κινούμενο αναδευτήρα, κάνει πιο σταθερές μαρέγκες.
  • Σε περιπτώσεις που ρωτάτε γιατί το ασπράδι καμιά φορά στο βράσιμο είναι πιο σφιχτό σε σχέση με τον κρόκο, είναι γιατί ο κρόκος είναι πιο θερμός, δηλαδή πήζει στους 65 βαθμούς κελσίου ενώ το ασπράδι στους 62 βαθμούς.

Να σημειωθεί ότι, οι ειδικοί προτείνουν τα αυγά να καταναλωθούν βρασμένα.

Με πληροφορίες από: etathis.com 

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *