Τα «μαζεύει» ξανά ο Αλεξιάδης -Μετά το αλαλούμ με τις αποδείξεις κάνει λόγο για παραπληροφόρηση

ale-708_3

Για παραπληροφόρηση έκανε λόγο ο αναναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, σχετικά με σενάρια αναδρομικών φόρων, μετά το απίστευτο αλαλούμ που προκάλεσαν οι διαρροές του ΥΠΟΙΚ.

 

«Δεν είπα ποτέ ότι θα μπουν αναδρομικοί φόροι για το 2015. Δεν είπα ποτέ ότι θα μπει φόρος σε όσους δεν μαζέψουν αποδείξεις για τα φετινά εισοδήματα. Σε καμία περίπτωση δεν θα βάζαμε πρόστιμο 22% στον κόσμο», ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA.

Εξήγησε ότι υπάρχει κενό νόμου, καθώς μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 έπρεπε να λυθεί νομoθετικά το τι γίνεται με τις αποδείξεις που πρέπει να μαζεύει ο κόσμος για το 2015, κάτι που δεν έγινε. Προκειμένου να καλυφθεί το κενό νόμου που υπήρχε, όπως είπε, ετοιμάστηκε από τις υπηρεσίες και ήρθε σαν πρόταση το να υπάρχει μια νομοτεχνική βελτίωση-ρύθμιση. «Δεν θα πηγαίναμε τον Δεκέμβριο του 2015 να βάλουμε φόρο 22% στον κόσμο για τις αποδείξεις. Νομοτεχνικά θα λύναμε το θέμα» δήλωσε ο κ. Αλεξιάδης. Ερωτηθείς, ωστόσο, τι θα προέβλεπε αυτή η νομοτεχνική ρύθμιση δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.
Και τα περί αναδρομικής φορολόγησης τα απέδωσε εκ νέου σε παραπληροφόρηση, λέγοντας: «Δεν είπα ποτέ, και υπάρχει το βίντεο ευτυχώς, ότι θα μπουν αναδρομικοί φόροι το 2015. Μου αποδόθηκε αυτή η δήλωση και είναι ψέματα. Δεν είπα ποτέ ότι θα μπει φόρος, αν δεν μαζέψουμε τις αποδείξεις για το 2015 κι αυτό που μου αποδόθηκε είναι ψέματα».

Υπενθυμίζεται πως χθες επικράτησε ένα αλαλούμ για το ζήτημα της συλλογής αποδείξεων για το 2015. Μετά από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η επαναφορά του μέτρου, στο παρά πέντε, το υπουργείο Οικονομικών απέσυρε την απόφασή του την ίδια ημέρα. Οπως έγινε γνωστό, ο κωδικός 049 που υποχρέωνε τους φορολογούμενους να συλλέγουν αποδείξεις, καταργείται, περίπου τρεις ώρες έπειτα από τη στιγμή που είχε γίνει γνωστό ότι θα εφαρμοστεί και για τη φετινή χρονιά το σύστημα που ίσχυε για το 2014. Το μεσημέρι, και λιγότερο από ένα μήνα πριν από τη λήξη του έτους, το υπουργείο Οικονομικών γνωστοποίησε ότι όσοι φορολογούμενοι δεν φρόντισαν να μαζεύουν αποδείξεις, παρότι δεν προβλεπόταν από το νόμο, κινδύνευαν με πρόστιμο 22%.

Τελικά όμως, λίγο πριν από τις 8 το βράδυ, το υπουργείο Οικονομικών «τα μάζεψε» και απέσυρε το συγκεκριμένο κώδικα που είχε προκαλέσει την αναστάτωση.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *