Συνταγές και προτάσεις για το τέλειο Mojito!

syntagh-teleio-mojito

Λίγα πράγματα ταιριάζουν τόσο όσο ένα mojito το καλοκαίρι. Αν μάλιστα αυτό συνοδεύεται με μία εξαιρετική θέα σε κάποια παραλία ή με κάποια όμορφη «συντροφιά» τότε έχεις πλησιάσει επικίνδυνα στο να πραγματοποιήσεις την «τέλεια» καλοκαιρινή ημέρα.

Ως γνήσιο κουβανέζικο ποτό το mojito διαθέτει απλή, γλυκιά, αλλά συνάμα δροσιστική γεύση, την οποία οφείλει στο συνδυασμό ζάχαρης, εσπεριδοειδών και δυόσμου. Η κλασική συνταγή του mojito βασίζεται σε πέντε απλά συστατικά: ρούμι, ζάχαρη, χυμός λάιμ, σόδα και δυόσμο. Ωστόσο, θα βρεις αρκετές παραλλαγές του εν λόγω κοκτέιλ μερικές εκ των οποίων είναι πραγματικά εξαιρετικές.

Εδώ θα μάθεις τα μυστικά του Mojito!

Ένα βασικό ερώτημα που ταλανίζει πολλούς έχει να κάνει με το ερώτημα «Τι ρούμι να επιλέξω για το mojito μου;» Λευκό ή μαύρο, λοιπόν; Η αλήθεια είναι ότι αν θες να λέγεσαι «παραδοσιακός» θα επιλέξεις το λευκό ρούμι ή αν απλά είσαι «αρχάριος» στο ποτό, θα προσθέσω εγώ (γενικά το μαύρο ρούμι τείνει να είναι πιο «δυνατό» από ό,τι το λευκό). Ως πιο «δυνατό» ποτό, το μαύρο ρούμι διαθέτει μία πιο «γεμάτη», ιδιαίτερη και μεστή γεύση εν συγκρίσει με το λευκό «αδερφάκι» του.

Πάντως, η «λεπτή» γεύση που φέρει το λευκό ρούμι βοηθά στην ανάδειξη των υπολοίπων συστατικών του κοκτέιλ, και κυρίως του δυόσμου. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που η κλασική συνταγή mojito περιέχει κάποιο λευκό και όχι μαύρο ρούμι. Σε κάθε περίπτωση όμως, έχεις το δικαίωμα να πειραματιστείς και ειλικρινά, πιστεύω πως αξίζει το ρίσκο.

Πώς να κάνεις ένα Mojito: Η κλασική συνταγή

κλασικό mojito

Συστατικά

  • 5-6cl ρούμι (της επιλογής σου)
  • φρέσκο χυμό λάιμ 2,5 cl
  • 2cl σιρόπι ζάχαρης (ή απλή ζάχαρη)
  • 6-8  φύλλα δυόσμου
  • σόδα (ποσότητα ανάλογη με τα γούστα)
  • θρυμματισμένος πάγος ή σε κύβους

Πως θα φτιάξεις, λοιπόν, το κλασικό, αγαπημένο mojito; Η παραδοσιακή συνταγή αποτελείται από τα εξής απλά βήματα. Αρχικά, ρίχνεις τον φρέσκο χυμό λάιμ στο σιρόπι ζάχαρης μαζί με τα φύλλα δυόσμου που έχεις ήδη τοποθετήσει σε ένα ποτήρι τύπου Collins. Εδώ θα πρέπει να θυμάσαι να μην τεμαχίσεις τα φύλλα του δυόσμου (τα προσθέτεις ολόκληρα), διότι έτσι δεν θα απελευθερωθούν τα απαραίτητα έλαια. Στη συνέχεια, με ένα μικρό γουδοχέρι χτύπησε απαλά το μείγμα μέχρις ότου αναδυθούν τα πρώτα αρώματα του δυόσμου.

Έπειτα, πρόσθεσε το ρούμι και ανακάτεψε λίγο το μείγμα προκειμένου να ανακατευτούν καλά τα υλικά και να διαλυθεί η ζάχαρη. Τέλος, συμπλήρωσε το κοκτέιλ σου με τις κατάλληλες (σύμφωνα με εσένα) ποσότητες σόδας και θρυμματισμένου (ή σε κύβους) πάγου. Αν θέλεις, μπορείς να προσθέσεις ακόμη λίγα φύλλα δυόσμου για χάρη της εμφάνισης αλλά και τις «έξτρα» γεύσης.

 

Παραλλαγές του Mojito

mojito με φράουλα

 

Τα mojitos έγιναν παγκοσμίως γνωστά για την ιδιαίτερη γεύση που τους προσφέρουν τα φύλλα δυόσμου. Ωστόσο, όπως αναφέραμε πιο πάνω στο άρθρο, στην αγορά κυκλοφορούν πολλές παραλλαγές του δημοφιλούς κοκτέιλ. Μερικές εξ’ αυτών έχουν να κάνουν με την προσθήκη κάποιων φρούτων ή χυμών. Ένα mojito με κόκκινα σμέουρα ή φράουλες, θα σου προσφέρει σίγουρα μία πιο «φρουτώδη» γεύση στο κοκτέιλ σου.

Επίσης,  μπορείς να βρεις παραλλαγές και ως προς το είδος της ζάχαρης που θα χρησιμοποιήσει στο κοκτέιλ σου. Απλή ζάχαρη, σιρόπι ζάχαρης ή ακόμη και καφέ ζάχαρη αποτελούν μερικές από τις επιλογές σου (η τελευταία θα προσδώσει στο mojito σου μία καραμελένια γεύση ).

Η πρότασή μας: Mojito με κρέμα καρύδας

mojito με κρέμα καρύδας

Συστατικά

  • 6cl Don Papa 7 ετών
  • 2 cl φρέσκο χυμό λάιμ ή χυμό Calamansi
  • 0,5-1 κ.γ. απλό σιρόπι ζάχαρης
  • 1-1,5 cl κρέμα καρύδας
  • 6-8 φύλλα δυόσμου
  • σόδα
  • φέτες ανανά για διακόσμηση-γαρνιτούρα
  • θρυμματισμένος πάγος ή σε κύβους

Η πρόταση μας για αυτό το καλοκαίρι αναφορικά με τις παραλλαγές που κυκλοφορούν στο mojito ακούει στο όνομα mojito με κρέμα καρύδας. Πρόκειται για μία μίνι παραλλαγή του κλασικού mojito με τη διαφορά να έγκειται στην προσθήκη της κρέμας καρύδας. Η κρέμα καρύδας (προσοχή, κρέμα και όχι γάλα καρύδας) προστίθεται στο αρχικό στάδιο παραγωγής του κοκτέιλ μαζί με τη ζάχαρη, το χυμό λάιμ (ή χυμό Calamansi) και τα φύλλα δυόσμου. Έπειτα συνεχίζεις τη συνταγή ενός κλασικού mojito.

Πίστεψέ με, η γλυκάδα από τη κρέμα καρύδας σε συνδυασμό με τον δυόσμο και την οξύτητα του χυμού θα δέσουν απίστευτα μεταξύ τους. Μπορείς να προσθέσεις και μερικές φέτες ανανά (ή ακόμη και χυμό ανανά) στο τέλος, αν θέλεις να δημιουργήσεις το απόλυτο «τροπικό» mojito του καλοκαιριού.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *