Στο «κόκκινο» τα Ταμεία: Χρειάζονται πρόσθετη επιχορήγηση για να πληρωθούν οι συντάξεις

Στο «κόκκινο» τα Ταμεία: Χρειάζονται πρόσθετη επιχορήγηση για να πληρωθούν οι συντάξεις

Δεν θα είναι σε θέση να χορηγούν συντάξεις μέχρι το τέλος του έτους τα τρία μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας, αν δεν λάβουν επιπλέον χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Συγκεκριμένα, ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ, προκειμένου να καταβάλλουν κανονικά τις συντάξεις μέχρι το τέλος του έτους, θα χρειαστούν πρόσθετη επιχορήγηση, αφού στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου το ΙΚΑ είχε απορροφήσει ήδη το 85,6% της ετήσιας επιχορήγησης που είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό, ο ΟΓΑ το 86,3% και ο ΟΑΕΕ το 106,3%!

Ο ΟΑΕΕ είχε υπολογίσει έλλειμμα 462,7 εκατ. ευρώ στον κλάδο των συντάξεων, που όμως εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 720 εκατ ευρώ, καθώς τα έσοδα από τις τρέχουσες εισφορές περιορίζονται γιατί μόνο ένας στους δύο πληρώνει, ενώ η ρύθμιση των οφειλών, οι οποίες είχαν μέχρι τον Αύγουστο εκτοξευτεί στα 9,1 δισ. ευρώ, δεν αποδίδει.

Σημειώνεται πως 774.435 ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ καταβάλλουν σήμερα εισφορές που καλύπτουν τις συντάξεις 342.606 ανθρώπων.

Έτσι, στον ΟΑΕΕ καταβλήθηκε τον Σεπτέμβριο έξτρα επιχορήγηση της τάξεως των 350 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται πως με αντίστοιχο τρόπο θα καλυφθούν έως το τέλος του έτους και οι ανάγκες των υπόλοιπων ασφαλιστικών ταμείων.

Στον προϋπολογισμό είχε προβλεφθεί αποθεματικό ασφαλείας συνολικού ύψους 1,12 δισ. ευρώ. Από το αποθεματικό αυτό έχει ήδη χρησιμοποιηθεί ποσό 510 εκατ. ευρώ, με το αδιάθετο υπόλοιπο που θα καλύψει τις όποιες «τρύπες» των ασφαλιστικών ταμείων να διαμορφώνεται στα 610 εκατ. ευρώ.

 

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *