Σε ισχύ η επέκταση του πολεοδομικού σχεδίου της πόλης της Καστοριάς

6f09fa9c4773d7976c7311cc7936300c_LΤο δρόμο της επίλυσης πήρε μετά και από την επίσημη ανακοίνωση του ΦΕΚ από την κυβέρνηση ένα χρόνιο πρόβλημα διάρκειας 30 ετών, που αφορά στην επέκταση του πολεοδομικού σχεδίου της πόλης της Καστοριάς.

Τα ευχάριστα νέα ανακοίνωσαν την περασμένη Παρασκευή η βουλευτής Καστοριάς, κ. Μαρία Αντωνίου, η οποία με συντονισμένες κινήσεις έφερε εις πέρας το εν λόγω θέμα, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Δήμαρχο Καστοριάς, κ. Ανέστη Αγγελή που έλαβε χώρα στο δημαρχείο Καστοριάς.Λύνονται πολλά θέματα από ιδιοκτησίες πολιτών που ταλαιπωρούσαν τους πολίτες για 30 χρόνια

Μάλιστα, η κ. Αντωνίου χαρακτήρισε ιστορική την ημέρα για το Δήμο Καστοριάς. Έχουμε , ξεκίνησε τις δηλώσεις της η βουλευτής, το ΦΕΚ του προεδρικού διατάγματος της αναθεώρησης και επέκτασης του σχεδίου πόλης της Καστοριάς. Από το 1930 και μετά ,επισήμανε, υπήρχε ένα αρχικό ρυμοτομικό σχέδιο, ωστόσο από το 1983 ξεκίνησε η διαδικασία για την μελέτη και έγκριση του πολεοδομικού σχεδίου και στη συνέχεια με επέκταση και πολλές μελέτες που κατατέθηκαν από το 1994 από όλες της δημοτικές αρχές για να έχουμε σήμερα την έκδοση του προεδρικού διατάγματος που φέραμε εδώ.

Αφορά, υποστήριξε η βουλευτής πολύ σημαντικά θέματα που απασχολούν το Δήμο Καστοριάς. Επίσης, περιλαμβάνονται θέματα της ναυταθλητικής περιοχής γύρω από την παραλίμνια ζώνη. Παράλληλα, λύνονται πολλά θέματα από ιδιοκτησίες πολιτών που ταλαιπωρούσαν τους πολίτες για 30 χρόνια. Είναι ένα εργαλείο, τόνισε, που δίνει στη νέα δημοτική αρχή ένα αναπτυξιακό σχέδιο στο οποίο μπορούμε να βαδίσουμε, ώστε να καταφέρουμε όλα αυτά που βάλαμε ως στόχο.

Σε περιόδους κρίσης τέτοια αναπτυξιακά εργαλεία μπορούν να βοηθήσουν τους πολίτες

Η κ Αντωνίου αναφέρθηκε και στις γραφιοκρατικές διαδικασίες που υπήρξαν μέχρι τη διευθέτηση του ζητήματος. Όπως είπε, το θέμα τελείωσε από το ΣΠΕ και στην συνέχεια πήγε στο συμβούλιο της επικρατείας. Η ίδια επισκέφθηκε τον αναπληρωτή Υπουργό ΥΠΕΚΑ, κ. Ταγαρά, ώστε να πάρει την υπογραφή, τον πάπυρο και στην συνέχεια να πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τελική υπογραφή του προεδρικού διατάγματος. «Νομίζω πως σε περιόδους κρίσης», υποστήριξε η βουλευτής «τέτοια αναπτυξιακά εργαλεία μπορούν να βοηθήσουν και τους πολίτες που περίμεναν πολλά χρόνια αυτήν την στιγμή αλλά και τον Δήμο που μπορεί πλέον να υλοποιήσει πολύ πιο άνετα κάποιες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που έχει βάλει στόχο».

Για ένα πρόβλημα το οποίο επί χρόνια βάλτωνε και σήμερα έχει επιλυθεί με τον καλύτερο τρόπο με τη συμβολή της βουλευτού, κ Αντωνίου έκανε λόγο ο δήμαρχος Καστοριάς, κ. Ανέστης Αγγελής και βεβαίως, υποστήριξε πως το γεγονός αυτό το αντιλαμβάνονται καλύτερα οι μηχανικοί, οι ιδιοκτήτες και ο Δήμος γιατί θέλει να υλοποιήσει συγκεκριμένες παρεμβάσεις και δράσεις.

Ο δήμαρχος Καστοριάς, υποστήριξε ακόμα πως και το ναυταθλητικό δε θα μπορούσε να υλοποιηθεί έστω και αν είναι ενταγμένο, γιατί δεν υπήρχε σχέδιο πόλης: «Αντιλαμβάνεστε την χρησιμότητα αυτού του προεδρικού διατάγματος. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη για την πόλη μας, καθώς προς την κατεύθυνση αυτήν απελευθερώνονται νέες δυνάμεις. Πέρα όμως από αυτό, απεγκλωβίζεται και ο Δήμος για δράσεις – παρεμβάσεις κοινωνικού- πολιτισμικού χαρακτήρα», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος για να καταλήξει ότι η ισχυρή οικονομική συγκυρία είναι ιδιαίτερα δύσκολη, όμως τόνισε, η παραλιακή ζώνη δημιουργεί νέα προοπτική και επεκτείνεται γενικά ο οικισμός της Καστοριάς προς τις σωστές κατευθύνσεις βάσει ενός σχεδίου, το οποίο είναι νομοθετικά κατοχυρωμένο , είναι συγκεκριμένο και μας απεγκλωβίζει.

Της Δώρα Κωτσοπούλου

neakastoria.gr

 

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *