ΣΕΓ: Το μέλλον της ελληνικής γουνοποιίας και τα ερωτήματα

segΣε σχέση με ανακοινώσεις  του Συνδέσμου Γουνοποιών «Ο Προφήτης Ηλίας» ενάντια στον «Σύνδεσμο Ελλήνων Γουνοποιών» 

Κατά την ημέρα που διαδραματίζονταν συνταρακτικά γεγονότα σε σχέση με την κλοπή τεράστιας ποσότητας γουναρικών από δεκάδες συναδέλφους γουνοποιούς, επέλεξαν κάποιοι από τον Σύνδεσμο Γουνοποιών «Ο Προφήτης Ηλίας», να διανείμουν στα ΜΜΕ ανακοίνωση ενάντια στον «Σύνδεσμο Ελλήνων Γουνοποιών», χωρίς να σεβαστούν τον πόνο και την απόγνωση των θυμάτων που στην πλειοψηφία τους ήταν μέλη του «Σ.Ε.Γ.»

Ευτυχώς το μεγαλύτερο μέρος των κλοπιμαίων βρέθηκε, ενώ είναι σε εξέλιξη οι έρευνες για την εύρεση των υπολοίπων εμπορευμάτων. Παραμένει όμως η πικρή εντύπωση για άλλη μια λάθος επιλογή από τον Σύνδεσμο Γουνοποιών «Ο Προφήτης Ηλίας», πράγμα ίσως φυσικό για ανθρώπους οι οποίοι όντες ανενεργοί επαγγελματικά, δεν μπορούν να νιώσουν την αγωνία και τα ζόρια αυτών που αγωνίζονται.

Αντί για διασπαστικές δηλώσεις και ανακοινώσεις καλό θα ήταν να κάνουν αυτοκριτική και να απαντήσουν απέναντι σε όλους τους συναδέλφους γουνοποιούς τα παρακάτω ερωτήματα:

 

  1. Γιατί είναι αρνητικοί και δυναμιτίζουν την προσπάθεια για συνένωση δυνάμεων που έχει προτείνει ο «Σ.Ε.Γ.» και που αποτελεί απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των γουνοποιών ;

 

  1. Γιατί διαδίδουν ψευδείς δηλώσεις για τις συναντήσεις και τη συμφωνία που κατ’ αρχήν έγινε, ύστερα από δική τους πρωτοβουλία, για πώληση του εκθετηρίου και την δημιουργία μόνιμου εκθετηρίου χονδρικής και την συν- διοργάνωση μιας μεγάλης Ελληνικής έκθεσης γούνας στην Αθήνα;

 

 

Η πρωτοβουλία πάρθηκε λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων του Συνδέσμου Γουνοποιών «Ο Προφήτης Ηλίας», καθώς και της αδυναμίας του να λειτουργήσει το εκθετήριο πέραν των 4 ημερών της έκθεσης και παρόντες ήταν 10 συνάδελφοι. Όχι λοιπόν άλλα ψέματα, ας αναλάβουν τις ευθύνες των επιλογών τους.

  • Ας προβληματιστούν γενικότερα για τις τεράστιες ευθύνες και για τα αδιέξοδα στα οποία έχουν οδηγήσει τον κλάδο .
  • Ας μην ξεχνάμε ότι όλες οι χαριστικές ρυθμίσεις δανείων που ξεκίνησαν την δεκαετία του 1990 έγιναν με μόνο συνομιλητή τον Σύνδεσμο Γουνοποιών «Ο Προφήτης Ηλίας», με πλήρη συμφωνία και συναίνεση για ό,τι έγινε και με πλήρη ευθύνη για την καταστροφή που συντελέστηκε λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά και το κλείσιμο εκατοντάδων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

(Ας μην ξεχνάμε τις διθυραμβικές δηλώσεις τους εκείνης της εποχής για τεράστια επιτυχία).

  • Ας μην ξεχνάμε την κατασκευή του νέου εκθετηρίου γούνας σε μια απόλυτα ακατάλληλη περιοχή , όπου ρητά από το χωροταξικό σχέδιο

απαγορεύεται η κατασκευή εκθετηρίου. Έτσι όλος ο κλάδος σύρεται εδώ και δύο χρόνια σε μια υπόθεση με ένα κτίριο, αφού δεν έχει άδεια για εκθετήριο αλλά για εργοστάσιο κατασκευής γουναρικών, το οποίο δεν μπορεί φυσικά να πάρει άδεια για την λειτουργία έκθεσης και τελεσίδικα πλέον δεν δικαιούται χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ  υπό την παρούσα  κατάσταση. Όλα αυτά λόγω λανθασμένων και καταστροφικών επιλογών. Ας απαντήσουν επιτέλους με έγγραφα  και όχι με γενικόλογες δηλώσεις και αφορισμούς.

 

 

 

 

 

  • Ας μην ξεχνάμε την κατάντια της έκθεσης γούνας Καστοριάς να έχει λίγες δεκάδες εμπορικούς επισκέπτες και πολλές εκατοντάδες περιφερόμενους κάθε λογής, υποψήφιους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους, μητέρες με παιδιά σε καρότσια και μωρά. Mια κοινωνική εκδήλωση με πολύ καφέ, κρασί και φαγητό αλλά δυστυχώς ελάχιστες δουλειές .Οι ήρωες εκθέτες πληρώνουν πάρα πολύ ακριβά τους καφέδες και τα συγχαρητήρια των περαστικών.

Τεράστιες οι ευθύνες των διοργανωτών.

  • Ας εξηγήσουν οι υπεύθυνοι του Συνδέσμου Γουνοποιών «Ο Προφήτης Ηλίας» πως και γιατί κατάφεραν οι ελάχιστοι έμποροι να μένουν 3 ώρες μέσα στην έκθεση και 3 μέρες να παραγγέλνουν στα διάφορα μαγαζιά έξω;
  • Ας ενημερώσουν για τα ποσά τα οποία εισπράττουν από τους εκθέτες και πού τα διαθέτουν, καθώς και για τα ποσά που ξοδεύουν σε προώθηση και διαφήμιση της έκθεσης, εκτός και αν πιστεύουν την άποψη ότι οι έμποροι θα πέσουνε μόνοι τους από τον ουρανό.
  • Ας μην ξεχνάμε το φιάσκο με την διοργάνωση της εβδομάδας μόδας που σιωπηλά ακυρώθηκε.

Δυστυχώς, έχουμε σαν κοινωνία και σαν κλάδος επιτρέψει στους λίγους και ανεπαρκείς να έχουν λόγο και άποψη για πολύ σημαντικά θέματα.

 

  • Ασυλία δεν έχει πλέον κανείς.
  • Οι γουνοποιοί κουράστηκαν να πληρώνουν μονίμως από την τσέπη τους λάθη και αποφάσεις στο πόδι.
  • Καθένας είναι υπεύθυνος της ανεπάρκειας, των παραλήψεων και των λαθών του, χωρίς συγχωροχάρτια. 
  • Δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε να ρυθμίζουν το μέλλον του τόπου μας και των παιδιών μας, συνταξιούχοι και ανεπάγγελτοι χομπίστες .
  • Η γουνοποιία πρέπει να βρει νέο δρόμο. Με σοβαρότητα, ενότητα και στρατηγικό σχεδιασμό μπορεί και πρέπει να πάει μπροστά.

 

 

 

 

 

Εκ μέρους του

Διοικητικού Συμβουλίου του

«Συνδέσμου Ελλήνων Γουνοποιών»

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...