Πρωταθλήτρια στην ανεργία για το 2014 η Καστοριά

kastoria-10Τις μεγαλύτερες πληγές από την οικονομική κρίση – που έχει δώσει την χαριστική βολή στην ελληνική αγορά εργασίας – μετρά η Καστοριά η οποία και με τη …βούλα της Ελληνικής Στατιστικής υπηρεσίας και το 2014 είναι η περιοχή που έχει την μεγαλύτερη ανεργία σε όλη την Ελλάδα.

Η αναδουλειά που πλήττει κυρίως τους νέους έχει χτυπήσει «κόκκινο», υπολογίζεται ότι η περιοχή μας ξεπέρασε τους 6.500 χιλιάδες άνεργους

 

Το αποτέλεσμα είναι μηδενικό

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου,  Καστοριάς κ. Γιώργος Μαλέας μιλώντας στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ αναφέρθηκε και στην αδιαφορία που υπάρχει από ολόκληρη την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, λέγοντας μάλιστα ότι παρόλο που έχουμε ένα κάρο εντεταλμένους συμβούλους και άλλο ένα κάρο αντιπεριφερειάρχες, δεν υπάρχει αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης για την απασχόληση. Αντίστοιχα, όπως είπε δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο και σε δήμους και «δεν ξέρω», υποστήριξε «αν πραγματικά αυτοί που θα έπρεπε να κατανοήσουν το επίπεδο της ανεργίας στην περιοχή μας, το έχουν κατανοήσει. Όταν δεν υπάρχει ένας πολύ συγκεκριμένος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος της ανεργίας, τι μπορεί να ελπίζει αυτός ο τόπος; Οι φορείς λένε πολλά και έχουν προθέσεις. Δυστυχώς όμως, κρίνουμε εκ του αποτελέσματος και το αποτέλεσμα είναι μηδενικό»,  είπε χαρακτηριστικά .

«Υπάρχει», τόνισε ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου, «αύξηση των ανέργων αφού ο μόνος τρόπος απορρόφησης τους ήταν το τοπικό ολοκληρωμένο  πρόγραμμα που πλέον τελείωσε. Τώρα», συνέχισε, «υπάρχουν κάποια πεντάμηνα τα οποία όμως και σε αριθμό θέσεων δεν είναι τίποτα αξιόλογο. Άρα ουσιαστικά δεξαμενή απορρόφησης του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού των ανέργων δεν υπάρχει. Τα νούμερα έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Δεν έχουν νόημα, καθώς μιλάμε για ανθρώπινες ψυχές. Όλη η χώρα οδηγείται σε ένα τέτοιο πλαίσιο και σε μια τέτοια πραγματικότητα και αυτό είναι το άσχημο. Άρα τα πεντάμηνα δεν λύνουν τίποτα, ενώ αντίθετα το τοπικό ολοκληρωμένο πρόγραμμα έδωσε ανάσα σε περίπου 600 ανθρώπους μια προοπτική για τουλάχιστον 3 χρόνια. σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας»,  δήλωσε ο κ. Μαλέας.

Ο ίδιος πάντως σχολίασε και την άνοδο της απασχόλησης, που βγάζει η ΕΡΓΑΝΗ, διευκρινίζοντας ότι με μια ώρα δουλειά αν σε ασφαλίσει κάποιος, χάθηκες για εκείνο το μήνα τουλάχιστον από τον πίνακα των ανέργων. «Άρα», υποστήριξε «δεν είναι η πραγματική κατάσταση που απεικονίζεται».

Τέλος ο πρόεδρος αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που καταβάλει το εργατικό κέντρο Καστοριάς που όπως τόνισε θέλει τον κόσμο κοντά του. «Το εργατικό κέντρο είναι δίπλα στους εργαζομένους, είναι παρόν εκεί που χρειάζεται να  είναι, αλλά και κοντά γενικότερα στα συνδικάτα. Είναι η μόνη ελπίδα ανεξάρτητα με όλα όσα τους καταμαρτυρούν. Είναι προτιμότερο να έχεις ένα κακό συνδικάτο από το να μην έχεις τίποτα», ήταν τα λόγια του.

 

Δώρα Κωτσοπούλου

Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *