ΝΑΙ ΜΕΝ ΑΛΛΑ…

TravelerΝαι μεν αλλά… από τον ΤΑP για την δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου στην περιοχή μας και στα ανταποδοτικά τέλη από την διέλευσή του

 

Συνάντηση  με  στελέχη του  ΤΑΡ είχαν  την π. βδομάδα στην Αθήνα οι Δήμαρχοι  Άργους Ορεστικού, Καστοριάς, Νεστορίου Εορδαίας και Αμυνταίου με θέματα  τη δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου στις περιοχές απ’όπου θα  διέλθει ο αγωγός και  τα ανταποδοτικά τέλη από τη  διέλευση του.

 

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του  δημάρχου Άργους Ορεστικού Πάνου Κεπαπτσόγλου, ο οποίος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου αναφέρθηκε  στα αποτελέσματα της συνάντησης αυτής.

«Ξεκαθάρισε το τοπίο  για το εάν  θα υπάρξει  δυνατότητα  παροχής  φυσικού αερίου  στην Καστοριά. Η απάντηση ήταν σαφώς  ναι, με την  προϋπόθεση όμως ότι  θα υπάρξει μια εταιρεία η οποία θα μπει στη  διαδικασία να κάνει ένα τοπικό  δίκτυο». Υπογράμμισε ο κ. Κεπαπτσόγλου και συνέχισε  λέγοντας: «τους  απήντησα ότι  πιθανόν  στην πορεία να βρεθεί μια ΔΕΠΑ ας πούμε,  η οποία να μπει στη διαδικασία είτε με μορφή ΣΔΙΤ , είτε να υπάρξει κάποιος  άλλος φορέας  αφού  μέσα από  το πρόγραμμα  ΣΕΣ υπάρχουν τέτοιου  είδους δράσεις. Οι τεχνικοί του  ΤΑΡ μου  εξήγησαν ότι  φυσικά  θα μπορεί να  δοθεί παροχή και είναι εύκολο  τεχνικά.  Ανέφεραν ακόμη  πως θα γίνει κάτι αντίστοιχο , θα υπάρξει  δηλαδή  μια σύνδεση, με τον αγωγό  της ΔΕΣΦΑ  στη Νέα Μεσημβρία . Δηλαδή  σε περίπτωση που  δεν θα υπάρχει παροχή αερίου  από τη  Ρωσία στον ήδη υπάρχοντα αγωγό της  ΔΕΣΦΑ, θα δίνεται από τον ΤΑΡ. Άρα λοιπόν αυτό το θέμα ξεκαθάρισε».

Οι πέντε  Δήμαρχοι  έθεσαν επίσης το θέμα των ανταποδοτικών τελών  από τη  διέλευση του  αγωγού τα οποία όπως είπαν θα πρέπει να  αποδοθούν στους  Δήμους.

«Ξεκαθαρίσαμε ότι οι άμεσα εμπλεκόμενοι είμαστε εμείς ,   γιατί στην ουσία υποβαθμίζονται οι περιοχές μας, άρα ανταποδοτικά θα πρέπει να υπάρχει ένα  όφελος  προς την κοινωνία.

Η  άποψη των εκπροσώπων  του ΤΑΡ ήταν ότι  σαφώς και θα πρέπει να υπάρχει τοπική  ωφέλεια άρα και  χωρικά κατανεμημένη , αλλά απλά  είπαν πως   η όλη ιστορία  εξελίχθηκε  έτσι γιατί  οι ίδιοι ξεκίνησαν τη  διαδικασία μέσω των Περιφερειών.

Εμείς απαντήσαμε   ότι  δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, ότι είμαστε ανοιχτοί στον οποιοδήποτε διάλογο , τους κοινοποιήσαμε ότι θα  αγωνιστούμε  για τα δικαιώματά μας και ότι  από κει και πέρα,  δεν έχουμε καμία αντίρρηση  να  κάνουμε μια ακόμη κοινή συνάντηση  και με φορείς της Περιφέρειας.

Το θεωρούμε όμως αδιανόητο να υπάρχει μια κατανομή αυτών των  δράσεων και πράξεων,  το τονίζω,   είναι  δράσεις και πράξεις  και έργα και όχι χρήματα γιατί όλα αυτά θα γίνουν από την κοινοπραξία του  ΤΑΡ κυρίως στις τοπικές κοινωνίες που θα  θίγονται   από τη  διέλευση του αγωγού».Τόνισε ο κ. Κεπαπτσόγλου.

 

Υπόγειους κάδους απορριμμάτων  θα προμηθευτεί ο  Δήμος Άργους Ορεστικού

Στη  συνέντευξη του ο Πάνος Κεπαπτσόγλου αναφέρθηκε επίσης στις δράσεις που  θα υλοποιηθούν στον  Δήμο Άργους Ορεστικού.

Μια από αυτές, αφορά στην προμήθεια υπόγειων κάδων απορριμμάτων οι οποίοι θα τοποθετηθούν στις τοπικές κοινότητες.

«Είχαμε από το Πράσινο  Ταμείο την έγκριση τροποποίησης της μελέτης για  την  προμήθεια  κάδων  διαβαθμισμένης συμπίεσης, οι οποίοι  θα  τοποθετηθούν  σε κεντρικά σημεία, μάλλον  πέριξ των πλατειών των χωριών έτσι θα έχουν τη δυνατότητα οι κάτοικοι να κάνουν  καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων με πολύ μεγαλύτερη οικονομία.

Μιλάμε για υπόγειους κάδους άρα δεν υπάρχει θέμα οσμών ακόμη και κατά την καλοκαιρινή περίοδο και είναι πολύ καλύτεροι οπτικά όχι απλά δεν θα υποβαθμίσουν το τοπικό περιβάλλον, αλλά θα το αναβαθμίσουν.

Στην ίδια δράση  καταφέραμε και εντάξαμε την προμήθεια  ενός  επιπλέον  γερανοφόρου οχήματος  το οποίο  θα  χρησιμοποιηθεί   για  την αποκομιδή  αυτών των απορριμμάτων. Μιλάμε για κάδους 3.000  λίτρων οπότε αντιλαμβάνεστε ότι με τον υπάρχοντα εξοπλισμό δεν θα μπορούσαμε να τους  διαχειριστούμε «. Σημείωσε ο Δήμαρχος.

Μέσα στο επόμενο  δεκαήμερο αναμένεται να σταλεί στον Δήμο Άργους Ορεστικού η προέγκριση της δημοπράτησης της συγκεκριμένης  δράσης, ενώ η διαδικασία της  τοποθέτησης των υπόγειων κάδων θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο.

Ελένη Ψωμαδάκη

Εφημερίδα ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *