Νίκος Ρίζος: «Μόνο ο Μεταξάς, οι χουντικοί και οι κατακτητές στήριξαν τη γούνα. Εμείς και οι πολιτικοί την καταστρέψαμε»

rizos-e1569849685330

Κατά την συνάντηση μας στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τον Υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, 23 Σεπτεμβρίου, ο Υπουργός μετά το τέλος της σύσκεψης έκανε δηλώσεις. Είναι πολύ σημαντικές και απορώ γιατί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Δυτικής Μακεδονίας δεν έδωσαν την βαρύτητα που αναλογεί.

Η δήλωσή του: << η παραγωγή της γούνας είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα. Οι γουνοποιοί συμβάλλουν καίρια στην ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών, στην μείωση του εμπορικού ελλείμματος και καταξιώνουν ένα ελληνικό προϊόν στις πλέον ανταγωνιστικές διεθνείς αγορές. Κατά συνέπεια το κράτος οφείλει να είναι δίπλα σ αυτούς τους ανθρώπους. Σημειώνω ότι σε μία εποχή που όλοι συζητάμε για την οικολογία και την προστασία του περιβάλλοντος, είναι εντελώς παράλογο κάποιοι να πολεμούν τη φυσική γούνα και να προωθούν την πλαστική γούνα. Η πλαστική γούνα καταστρέφει το περιβάλλον και μετά από ένα δισεκατομμύριο χρόνια θα είναι εδώ και θα μολύνει τον πλανήτη, ενώ η φυσική γούνα εντάσσεται στον φυσικό κύκλο ζωής. Γι αυτό ιδιαιτέρως θα την υποστηρίξω>>.

Θα αναλύσω σε ξεχωριστές ενότητες τις δηλώσεις του Υπουργού.
Ενότητα 1η. << η παραγωγή της γούνας είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα>> . Αναφέρεται στο παραδοσιακό προϊόν. Πριν δύο χρόνια είχα καταθέσει στο Υπ. Πολιτισμού την μελέτη μου για την ένταξη της γούνας στο Μητρώο των Άυλων Πολιτιστικών Αγαθών. Το Υπ. Πολιτισμού επι ΣΥΡΙΖΑ, την απέρριψε με το αιτιολογικό, ότι συνάδει με την κακομεταχείριση των ζώων. Ήδη διαφαίνεται με εντελώς διαφορετική πολιτική αντιμετώπιση από τους προηγούμενους, όσον αφορά στην παραδοσιακή και πολιτιστική διάσταση της τέχνης της γούνας.
Ενότητα 2η . <<Οι γουνοποιοί συμβάλλουν καίρια στην ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών, στην μείωση του εμπορικού ελλείμματος και καταξιώνουν ένα ελληνικό προϊόν στις πλέον ανταγωνιστικές διεθνείς αγορές. Κατά συνέπεια το κράτος οφείλει να είναι δίπλα σ αυτούς τους ανθρώπους>>
Εδώ και 5 χρόνια επι κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση προβλημάτων που αποτελούν ανασχετικούς παράγοντες της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής γούνας. Δεν απάντησαν έστω και αρνητικά στις συγκεκριμένες προτάσεις μας. Ενώ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα του Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας μετά από επαφές μας με την Ρωσική κυβέρνηση, μας κοινοποίησε μία απόφαση με την οποία αποδέχονταν τελικά ότι η Ρωσία είναι μέλος του Π.Ο.Ε από το 2012, και οφείλει να εφαρμόζει τις αποφάσεις αυτού. Αναφέρεται δε στην σημαντική συμβολή του κλάδου στην μείωση του εμπορικού ελλείμματος και στην διεθνή ανταγωνιστικότητα αυτού. Ο κλάδος της γουνοποιίας εν μέσω της διεθνούς κρίσης πραγματοποίησε κατά το 2018, 202 εκ. ευρώ.

Η προστιθέμενη αξία δε του κλάδου ανήλθε στο 169%, όπου αποτελεί τον ΠΡΩΤΟ ΚΛΑΔΟ Της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ με βάση την προστιθέμενη αξία. Σε απόλυτες τιμές μπορεί τα πετρελαιοειδή προϊόντα να είναι ο πρώτος κλάδος αλλά η προστιθέμενη αξία αυτών ανέρχεται μόλις στο 3 με 5% (έρευνά μου οι διεθνείς συναλλαγές του κλάδου της γουνοποιίας κατά τα έτη 2017-2018, Σεπτέμβριος 2019). Αναγνωρίζεται για πρώτη φορά επι τέλους η σημαντική συμβολή του κλάδου της γουνοποιίας στην Ελληνική Οικονομία, από μία Ελληνική κυβέρνηση. Αναφέρεται επίσης ότι η ανάπτυξη της χώρας τελικά είναι συνυφασμένη με την ανταγωνιστικότητα των κλάδων της ιδιωτικής οικονομίας.
Ενότητα 3η. <<Σημειώνω ότι σε μία εποχή που όλοι συζητάμε για την οικολογία και την προστασία του περιβάλλοντος, είναι εντελώς παράλογο κάποιοι να πολεμούν τη φυσική γούνα και να προωθούν την πλαστική γούνα. Η πλαστική γούνα καταστρέφει το περιβάλλον και μετά από ένα δισεκατομμύριο χρόνια θα είναι εδώ και θα μολύνει τον πλανήτη, ενώ η φυσική γούνα εντάσσεται στον φυσικό κύκλο ζωής. Γι αυτό ιδιαιτέρως θα την υποστηρίξω>>
Η Τρίτη ενότητα είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για την περιοχή της Δ. Μακεδονίας και τον κλάδο της γουνοποιίας, αλλά και για την υφήλιο ολόκληρη. Για πρώτη φορά Υπουργός όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλον τον κόσμο συνδέει την Αειφορία, την οικολογία με την Αυθεντικότητα στην συγκεκριμένη περίπτωση με την φυσική γούνα. Για πρώτη φορά κυβέρνηση, υπουργός στον πλανήτη κάνει τέτοια δήλωση. Δεν υπάρχει πολιτικό προηγούμενο σε όλον τον πλανήτη. Πράγματι η ανάπτυξη των παραδοσιακών κλάδων συνδέεται άμεσα με την Αειφορία και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, από το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης. Πρέπει να αποσυνδεθεί η προστασία του περιβάλλοντος από κομματικές επιλογές. Δεν είναι προνόμιο των αριστερών η προστασία του περιβάλλοντος. Δεν είναι υπεύθυνος μόνο ο καπιταλισμός. Αυτό αποδεικνύεται πολύ εύκολα. Οι δύο μεγαλύτεροι ρυπαντές του πλανήτη είναι η καπιταλιστική Αμερική και η κομμουνιστική Κίνα.
Συμπερασματικά: οι δηλώσεις του Υπουργού γεννούν βάσιμες ελπίδες για την ανάπτυξη της περιοχής της Δ. Μακεδονίας και του κλάδου της γουνοποιίας. Για πρώτη φορά κυβέρνηση δια του Υπουργού αυτής, έχει πολιτική βούληση για την ανάπτυξη του κλάδου της γουνοποιίας. Από το 1912 από την απελευθέρωση της Δ. Μακεδονίας και μετά καμία, μα απολύτως καμία δεν έδειξε τέτοια πολιτική στήριξη. Είναι λυπηρό να σέβονται οι ξένοι κατακτητές την περιοχή και την τέχνη της γούνας και να την καταστρέφουν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Η Ρωμαϊκή σύγκλητος το 168 π.Χ αποφάσισε <> ελεύθερη οικονομική κυρίως ζώνη την Ορεστίδα, ενώ οι Τούρκοι με φιρμάνι όρισαν την εποπτεία της τέχνης της γούνας στο <<Ισνάφιο των Γουναρέων Καστοριανών στην Κωνσταντινούπολη>>.(βιβλίο μου η τέχνη της γούνας (του πέλους) από την Μυκηναϊκή περίοδο μέχρι σήμερα, Νίκος Ρίζος, Καστοριά 2018, εκδόσεις Ορίζοντες). Πολιτική αλαζονεία; Άγνοια; πρόθεση; Όπως και να έχει το πράγμα δεν σεβάστηκε κανείς την τέχνη της γούνας. Βεβαίως ακόμη κι εμείς κυρίως από την αλαζονεία μας δεν σεβαστήκαμε την μάνα μας την τέχνη της γούνας. Λειτουργήσαμε ως άλλοι <<Ορέστες>> μητροκτόνοι. Θα πει κάποιος όλες μα όλες οι κυβερνήσεις από την απελευθέρωση μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνες; Όχι. Εξαιρείται δυστυχώς μία.

Η κυβέρνηση του Ιωάννη Μεταξά, του δικτάτορα, του χουντικού, του (βάλε όποιο επίθετο θέλεις ).. μα δυστυχώς είναι η μοναδική κυβέρνηση που με τον Ν 1631/39 δημιουργεί την φορολογική και βιοτεχνική ζώνη της τέχνης της γούνας της Καστοριάς και της Σιάτιστας, αυτό που πολλούς αιώνες πριν είχαν ψηφίσει με νόμο στην Ρωμαϊκή Σύγκλητο. Αυτός ο νόμος των τελωνειακών και φορολογικών απαλλαγών ήταν η βασική αιτία της τρομακτικής ανάπτυξης τα περιοχής μεταπολεμικά. Αποδεικνύεται ότι οι ξένοι κατακτητές και οι χουντικοί στήριξαν την τέχνη της γούνας και οι πολιτικοί που εμείς τους ψηφίσαμε την κατέστρεψαν, χωρίς βέβαια να απαλλασσόμαστε κι εμείς των ευθυνών μας. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, ανοίγει σήμερα ένα νέο κεφάλαιο για την ανάπτυξη της περιοχής της γούνας. Στηρίζεται ουσιαστικά στους άξονες που χαράξαμε της μακροπρόθεσμης στρατηγικής του κλάδου όπως αυτή αποτυπώνεται στο Business Plan, (Ν. Ρίζος – Σ. Μαρόπουλος) που καταθέσαμε στην περιφέρεια της Δ. Μακεδονίας.

Οι άξονες αυτοί αποτυπώνονται στην φράση που έγραψα και που προφανώς κανείς από τους προηγούμενους δεν την διάβασε: <<ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΜΕ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ>>. Μπορεί κάποιος να είναι διάνοια στα οικονομικά, να κάνει τις καλύτερες οικονομικές μελέτες και εισηγήσεις. Η τύχη όμως αυτών των μελετών είναι, η να καταλήξει στο καλάθι των άχρηστων κάποιου υπουργού η να κοσμεί την βιβλιοθήκη ενός πανεπιστημίου. Τι δίνει αξία σε μία μελέτη; Η πολιτική βούληση. Αυτή δίνει την δυνατότητα της υλοποίησης και μέσω αυτής την κοινωνική και οικονομική ευημερία. Αυτές οι δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, αντανακλούν την πολιτική βούληση, η οποία σύντομα θα υλοποιήσει τις μελέτες μου /μας.

Συγχαρητήρια λοιπόν στον Άδωνι Γεωργιάδη και στην κυβέρνηση της Ν. Δημοκρατίας.

Ο Νίκος Ρίζος είναι Οικονομικό Σύμβουλο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...