Καστοριά: Χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές για τη DIGEA

DigeaΧρήσιμες πληροφορίες από δύο εξειδικευμένους ηλεκτρονικούς, τον Στέφανο Παπαδόπουλο και τον Νίκο Πριζίδη στην εφημερίδα ΣΕΝΤΡΑ

 

Από την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου ο νομός Καστοριάς εισέρχεται και αυτός στο ψηφιακό σήμα της DIGEA, κάτι που σημαίνει ότι οι περισσότερες τηλεοράσεις θα χρειαστούν να εφοδιαστούν με ειδικούς αποκωδικοποιητές
, προκειμένου να έχουν ψηφιακό σήμα.

Με αφορμή αυτό το γεγονός και με στόχο την ενημέρωση και πληροφόρηση του κοινού σας παρουσιάζουμε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που εξασφαλίσαμε από δύο εξειδικευμένους ηλεκτρονικούς, τον Στέφανο Παπαδόπουλο και τον Πριζίδη Νικόλαο, οι οποίοι δραστηριοποιούνται χρόνια στην πόλη της Καστοριάς με το εμπόριο και τις εγκαταστάσεις κεραιο-συστημάτων, συστημάτων ασφαλείας κ.α.

 

-Το χρονοδιάγραμμα της Digea, αναφέρει πως ξημερώματα Παρασκευής 19 Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθεί η τηλεοπτική μετάβαση στη περιοχή μας, τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Ναι έτσι είναι, πρακτικά αυτό σημαίνει πως σταματάει η αναλογική εκπομπή του τηλεοπτικού σήματος και η λήψη θα είναι εφικτή μόνο με τηλεοράσεις που διαθέτουν ενσωματωμένο ψηφιακό αποκωδικοποιητή τύπου MPEG4 και με εξωτερικούς δέκτες MPEG4 για όσους δεν θέλουν η δε μπορούν να αλλάξουν τη παλαιά τους τηλεόραση.

digea-odigies-2

-Θα χρειάζεται κεραία για τη λήψη;

Είναι μια σημαντική ερώτηση αυτή, πολύς κόσμος νομίζει πως δεν χρειάζεται η κεραία. Η κεραία είναι απαραίτητη, μιλάμε για επίγειο ψηφιακό σήμα και η λήψη του γίνεται μόνο με κεραία τύπου UHF. Τα κέντρα εκπομπής στη Καστοριά

σύμφωνα πάντα με τη DIGEA, θα βρίσκονται στον Άγιο Αθανάσιο και στη Κλεισούρα.

 

-Θα υπάρχουν περιοχές που θα έχουν πρόβλημα στη λήψη;

Αν και είναι νωρίς ακόμα να μιλάμε για προβλήματα, πρέπει να έχουμε κατά νου το ρητό ‘’κάθε αρχή και δύσκολη’’ .

Ο κόσμος θα πρέπει να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα, οι παλαιότεροι θα ξαναθυμηθούν τις εποχές που πρωτοξεκίνησε η τηλεόραση στην Ελλάδα.

Στο τεχνικό κομμάτι τώρα, εφόσον μια υφιστάμενη εγκατάσταση κεραίας λαμβάνει αναλογικό σήμα χωρίς προβλήματα από τον Άγιο Αθανάσιο η τη Κλεισούρα, τότε δεν πιστεύουμε ότι θα έχει πρόβλημα. Σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να χρειαστεί να κάνουμε κάποιες αλλαγές στο κεραιοσύστημά μας, είναι κάτι που θα μας απασχολήσει μετέπειτα.

Να επισημάνουμε επίσης πως στο ψηφιακό σήμα δεν υπάρχουν ‘’χιόνια’’, μια σωστή εγκατάσταση θα μας δίνει τέλεια εικόνα και ήχο,ενώ μια προβληματική θόρυβο σε μορφή ‘’παγώματος’’ της εικόνας και στη χειρότερη περίπτωση μαύρη εικόνα. Τώρα σε περιοχές που έχουν προβλήματα ακόμα και τώρα με την αναλογική λήψη πρέπει να γίνει κάποια μελέτη για τοποθέτηση ψηφιακών πομπών,

εμείς σαν τεχνικοί είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε τους δήμους πάνω σε αυτό το κομμάτι.

 

-Θα υπάρχει συνδρομή;

Όχι. Τα κανάλια που εκπέμπουν το περιεχόμενο τους ελεύθερα μέχρι σήμερα θα συνεχίζουν να εκπέμπουν δωρεάν και ψηφιακά. Στο μέλλον ίσως υπάρξουν μπουκέτα άλλων καναλιών τα οποία θα είναι με συνδρομή.

 

-Τι θα πρέπει να προσέξουν όσοι αγοράσουν εξωτερικό επίγειο ψηφιακό δέκτη;

Θα υπάρχουν δύο βασικοί τύποι δεκτών στην αγορά, ο υψηλής ευκρίνειας ( HD ) και ο απλής ευκρίνειας ( SD ).

Δεν θα έχουν μεγάλη διαφορά στη τιμή. Η σημαντικότερη διαφορά τους θα είναι οτι ο απλής ευκρίνειας ( SD )

δεν θα μπορεί να κάνει λήψη του Νεριτ HD και αντίστοιχα HD κανάλια που θα προκύψουν στο μέλλον.

Όσοι έχουν τηλεοράσεις LCD με είσοδο HDMI καλό θα ήταν να διαλέξουν δέκτες HD για μέγιστη ποιότητα εικόνας, όσοι έχουν παλιές τηλεοράσεις με είσοδο SCART & RCA να διαλέξουν δέκτες (SD),αν κάποιοι πάλι δεν έχουν ούτε HDMI είσοδο ούτε την πιο απλή SCART και RCA στη τηλεόραση τους, τότε θα πρέπει να διαλέξουν δέκτες με τη λεγόμενη RF έξοδο.

Δυο επίσης σημαντικές λειτουργίες είναι το λεγόμενο PVR και η λειτουργία MEDIA PLAYER όπου μας δίνουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε το δέκτη μας σαν ένα κοινό βίντεο αποθηκεύοντας και αναπαράγοντας έπειτα από ένα εξωτερικό αποθηκευτικό μέσο ( USB STICK ),

τα αγαπημένα μας προγράμματα.

 

-Κάθε τηλεόραση θα θέλει το δικό της δέκτη;

Ναι έτσι είναι, αν για παράδειγμα έχουμε 3 τηλεοράσεις οι οποίες δεν θα διαθέτουν ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή MPEG4, τότε χρειαζόμαστε έναν δέκτη για κάθε τηλεόραση.

Μπορούμε να συνδέσουμε έναν δέκτη σε όσες τηλεοράσεις θέλουμε, απλά όλες θα παίζουν το ίδιο κανάλι κάτι που δεν είναι πρακτικό.

 

-Μόλις ξεκινήσει να εκπέμπει το ψηφιακό σήμα, ι πρέπει να κάνω για να δω τα κανάλια;

Εφόσον έχουμε τηλεόραση με ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή η έχουμε προμηθευτεί εξωτερικό δέκτη και είμαστε βέβαιοι ότι η κεραία μας κοιτάει προς το κέντρο εκπομπής, τότε το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνουμε μια αυτόματη η χειροκίνητη ανίχνευση των καναλιών.

Εμείς σαν τεχνικοί θα παρέχουμε τις υπηρεσίες μας σε όποιον αντιμετωπίσει πρόβλημα στην εγκατάσταση του δέκτη.

 

-Που μπορεί να σας βρει ο κόσμος για να προμηθευτεί δέκτες και ότι άλλο χρειαστεί;

Θα μας βρει στο κατάστημα μας Μητροπόλεως 53 & Βασ. Κωνσταντίνου Γωνία (έναντι παλαιού δημαρχείου) ,εκεί θα μπορέσει να ενημερωθεί για τη γκάμα των προϊόντων που θα διαθέτουμε και να προμηθευτεί ότι χρειάζεται. Θα έχουμε ένα πολύ μεγάλο απόθεμα από δέκτες, κεραίες, καλώδια και ότι άλλο χρειαστεί.

digea-odigies-3

-Μια τελευταία συμβουλή στο κόσμο;

Να εξοπλιστεί με υπομονή πρώτα απ’ όλα, να είναι προσεχτικοί στις αγορές τους και να συμβουλεύονται ειδικούς με το αντικείμενο.

Εμείς σαν Ηλεκτρονικοί διαθέτουμε όλες τις νόμιμες άδειες, γνώση και όργανα μέτρησης ώστε να φέρουμε εις πέρας οποιαδήποτε εργασία μας ανατεθεί.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *