Θ. Τζάκρη: Στο έλεος του χαλαζιού οι καλλιέργειες στην Πέλλα

Τραγικές καθυστερήσεις στον διαγωνισμό για την νέα πενταετή σύμβαση μίσθωσης συστήματος αντιχαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα

 Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κατέθεσε η βουλευτής Πέλλας κ. Θ. Τζάκρη με την οποία του ζητά να ολοκληρώσει επιτέλους ο ΕΛΓΑ τον διεθνή διαγωνισμό για την υπογραφή της νέας πενταετούς σύμβασης μίσθωσης από ιδιώτη του συστήματος αντιχαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα (αεροπλάνα & μετεωρολογικά ραντάρ) ώστε να αποκατασταθεί η κάλυψη στις καλλιέργειες της Κεντρικής Μακεδονίας και του νομού Πέλλας που βρίσκονται καθημερινά στο έλεος του χαλαζιού.

Όπως αναφέρει η κ. Τζάκρη στην ερώτησή της ενώ η προηγούμενη πενταετής σύμβαση μίσθωσης από ιδιώτη 3 αεροπλάνων και 2 μετεωρολογικών ραντάρ για την εκπόνηση προγράμματος με έδρα το Κέντρο Μετεωρολογικών Ερευνών στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης έχει λήξει από τον Σεπτέμβριο του 2013, η νέα πενταετής σύμβαση μίσθωσης βρίσκεται ακόμη στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, μεσούσης της καλλιεργητικής περιόδου, παρά το γεγονός ότι η νέα σύμβαση μίσθωσης προβλέπει την νωρίτερη έναρξη της περιόδου κάλυψης από 10 Απριλίου στις 20 Μαρτίου εκάστου έτους και την διεύρυνση της περιοχής κάλυψης, εφόσον με το νέο πρόγραμμα θα καλύπτονται με εναέρια μέσα και ορεινές περιοχές της περιφερειακής ενότητας Πέλλας στην περιοχή του Βερμίου, όπως πχ η Φλαμουριά που δεν καλύπτονταν από το προηγούμενο πρόγραμμα.

Το αποτέλεσμα είναι να έχουν σημειωθεί και να σημειώνονται σχεδόν καθημερινά χαλαζοπτώσεις σε διάφορες περιοχές εφόσον το πρόγραμμα που θα μπορούσε να συμβάλει στην αποτροπή και την εξασθένιση της έντασης και της έκτασης των χαλαζικών φαινομένων δεν έχει καν ξεκινήσει και να υπάρχουν ζημιές στις παραγωγές επιδεινώνοντας την ήδη δεινή θέση των παραγωγών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τοπικές οικονομίες.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης της κ. Τζάκρη έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε ακάλυπτες από αντιχαλαζική προστασία με εναέρια μέσα βρίσκονται οι καλλιέργειες στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας, αλλά και σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία και την Λάρισα, εξαιτίας των τραγικών καθυστερήσεων από τον ΕΛΓΑ στον διεθνή διαγωνισμό για την νέα πενταετή σύμβαση μίσθωσης από ιδιώτη του συστήματος αντιχαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα.

Πιο συγκεκριμένα ενώ η προηγούμενη πενταετής σύμβαση μίσθωσης από ιδιώτη 3 αεροπλάνων και 2 μετεωρολογικών ραντάρ για την εκπόνηση προγράμματος με έδρα το Κέντρο Μετεωρολογικών Ερευνών στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης έχει λήξει από τον Σεπτέμβριο του 2013, η νέα πενταετής σύμβαση μίσθωσης βρίσκεται ακόμη στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, μεσούσης της καλλιεργητικής περιόδου, παρά το γεγονός ότι η νέα σύμβαση μίσθωσης προβλέπει την νωρίτερη έναρξη της περιόδου κάλυψης από 10 Απριλίου στις 20 Μαρτίου εκάστου έτους και την διεύρυνση της περιοχής κάλυψης, εφόσον με το νέο πρόγραμμα θα καλύπτονται με εναέρια μέσα και ορεινές περιοχές της περιφερειακής ενότητας Πέλλας στην περιοχή του Βερμίου, όπως πχ η Φλαμουριά που δεν καλύπτονταν από το προηγούμενο πρόγραμμα.

Το αποτέλεσμα είναι να έχουν σημειωθεί και να σημειώνονται σχεδόν καθημερινά χαλαζοπτώσεις σε διάφορες περιοχές εφόσον το πρόγραμμα που θα μπορούσε να συμβάλει στην αποτροπή και την εξασθένιση της έντασης και της έκτασης των χαλαζικών φαινομένων δεν έχει καν ξεκινήσει και να υπάρχουν ζημιές στις παραγωγές επιδεινώνοντας την δεινή θέση των παραγωγών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τοπικές οικονομίες.

Για τους λόγους αυτούς

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ

Θα φροντίσετε επιτέλους για την ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού για την υπογραφή της νέας πενταετούς σύμβασης μίσθωσης από ιδιώτη του συστήματος αντιχαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα (αεροπλάνα & μετεωρολογικά ραντάρ) ώστε να αποκατασταθεί η κάλυψη στις καλλιέργειες της Κεντρικής Μακεδονίας και του νομού Πέλλας που βρίσκονται καθημερινά στο έλεος του χαλαζιού;».-

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *