Η “D-Day” των εκλογών με στόχο αποχή και αναποφάσιστους

ruthmistes-i-apoxi-kai-oi-anapofasistoi-tou-suriza.w_l

Οι δύο νέες δημοσκοπήσεις που είδαν το φώς της δημοσιότητας στον κυριακάτικο Τύπο, αλλά και όσες προηγήθηκαν, δεν μας έκαναν σοφότερους: η διαφορά των δύο κομμάτων που διεκδικούν την πρωτιά στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου είναι μικρότερη της μιάς ποσοστιαίας μονάδας και μας προετοιμάζει για το απόλυτο θρίλερ την εκλογική βραδιά.

 

Όπως αποτυπώνουν τα τελευταία γκάλοπ, δύο είναι τα “κλειδιά” που θα αναδείξουν τον νικητή των εκλογών, δηλαδή εκείνον που θα κερδίσει το μπόνους των 50 εδρών και θα κληθεί πρώτος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να αναλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Τα “κλειδιά” αυτά δεν είναι άλλα από το ποσοστό της αποχής και τους αναποφάσιστους που προέρχονται κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και ιδού το γιατί: Στην δημοσκόπηση της Alco για το «Πρώτο Θέμα» -στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της ΝΔ κατά 0,7%- η αποχή βρίσκεται στο 5,5% και οι αναποφάσιστοι -μόλις μία εβδομάδα πριν τις εκλογές- στο 10,4%.

Ταυτόχρονα όμως η συσπείρωση στον ΣΥΡΙΖΑ -αν και σε ανοδική πορεία- παραμένει σε χαμηλό ποσοστό, μόλις στο 61%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι από τους 100 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ στις περασμένες εκλογές οι 8 μετακινούνται προς τη ΝΔ, 7 προς τη ΛΑΕ και 4 προς την Ένωση Κεντρώων. Αντίστοιχα η ΝΔ έχει φτάσει σε ποσοστό συσπείρωσης 81%, ενώ από τις διαρροές οι 6 στους 100 ψηφοφόρους πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ και οι 2 στο ΠΑΣΟΚ.

Στη δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research για το «Βήμα» -στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της ΝΔ κατά 0,5%- η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 10,2%.

Μόλις την περασμένη Κυριακή η Metron Analysis κατέγραφε την συσπείρωση της ΝΔ στο 82,4%, ενώ την αντίστοιχη του ΣΥΡΙΖΑ στο 55,5%.

Την ίδια ημέρα η GPO κατέγραφε την εξής εικόνα:

 

Η ανάλυση των στοιχείων αυτών δείχνει πως το μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αύξηση της συσπείρωσης, ώστε να “επαναπατρίσει” το μέγιστο δυνατό εκείνων που τον ψήφισαν στις εκλογές του Ιανουαρίου και ταυτόχρονα να ανακόψει τις διαρροές προς τη ΝΔ. Ετσι ερμηνεύεται η μετωπική επίθεση που εξαπέλυσε από την Καλαμάτα στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ο Αλέξης Τσίπρας.

Αντίστοιχα η Νέα Δημοκρατία που λίγο απέχει από την “οροφή” της συσπείρωσής της, στοχεύει κυρίως στην δεξαμενή των αναποφάσιστων. Δεν είναι τυχαίο πως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επέλεξε να απευθυνθεί από το βήμα της ΔΕΘ στους αναποφάσιστους, ζητώντας τους να μην τζογάρουν το μέλλον της Ελλάδας.

Με δεδομένο ότι η συσπείρωση της ΝΔ έχει πιάσει ταβάνι και ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει να επαναενεργοποιήσει τους ψηφοφόρους του Ιανουαρίου που απογοητεύτηκαν από την συμφωνία με τους δανειστές, τα δύο κόμματα ρίχνουν στην φωτιά της εκλογικής μάχης των τελευταίων έξι ημερών τους δύο αρχηγούς Αλ. Τσίπρα και Ευ. Μεϊμαράκη αρχής γενομένης από το ντιμπέιτ της Δευτέρας. Τόσο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο αρχηγός της ΝΔ θα επιδιώξουν να ενισχύσουν το κυβερνητικό τους προφίλ. Σε αυτήν την κατεύθυνση ο Αλέξης Τσίπρας θα υπεραμυνθεί των πολιτικών του 7μήνου και θα ζητήσει την δεύτερη ευκαιρία για την διακυβέρνηση της χώρας. Από την πλευρά του ο Ευ. Μεϊμαράκης απευθύνεται στην συντριπτική πλειοψηφία των αναποφάσιστων με την πρόταση για κυβέρνηση συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων στον βαθμό που το 52% των αναποφάσιστων θέλει κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας. Αντίστοιχα θα επιδιώξει να ενισχύσει το κυβερνητικό του προφίλ με θετικό πολιτικό λόγο όπου θα παραθέσει το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *