Η 1η γυναίκα που μετέδωσε ποδοσφαιρικούς αγώνες

Ελληνίδα είναι η πρώτη γυναίκα που μετέδωσε ποδοσφαιρικούς αγώνες σε όλο τον κόσμο. Τη λένε Βάσω Μώραλη και εργάζεται στην κρατική ραδιοτηλεοπτική υπηρεσία Special Broadcasting (SBS).

Στις 19 Ιουνίου του 1983 η Βάσω Μώραλη μετέδωσε τον αγώνα Εθνικού-Παναχαϊκής και κατέκτησε τον τίτλο της πρώτη γυναίκας που μετέδωσε ποτέ ποδοσφαιρικούς αγώνες στον κόσμο. Η επί 30χρονια δημοσιογράφος, εκφωνήτρια, παρουσιάστρια και αρχισυντάκτρια, η οποία έζησε τα περισσότερα χρόνια της δημοσιογραφικής της καριέρας στην ΕΡΤ, απασχόλησε τότε τα εγχώρια αλλά και διεθνή ΜΜΕ, όπως το BBC και RAI.

Σπίκερ …με τακούνια
Η Βάσω Μώραλη επικεφαλής της SBS θα μεταδώσει τους αγώνες της Εθνικής Ελλάδας στο Μουντιάλ

Εδώ και λίγα χρόνια η Βάσω Μόραλη είναι επικεφαλής του ελληνικού ραδιοφωνικού προγράμματος της SBS. Της κρατικής ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας Special Broadcasting (SBS), που μεταδίδει αποκλειστικά τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας, στην Αυστραλία, αλλά και τους αγώνες της Εθνικής Ελλάδος στον 3ο Ομιλο του Μουντιάλ.

Τι λέει η ίδια; Μάλλον για εκείνη είναι όλα φυσικά. Από μικρή λάτρευε τον αθλητισμό, το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και το τένις. Το πιο σημαντικό –προσθέτει- ήταν πως γνώριζε καλά όλα τα αθλήματα και τους αθλητές.

Η παγκόσμια πρωτιά

Στις μαθητικές εκδρομές της άρεσε να προσποιείται ότι κάνει ποδοσφαιρικές μεταδόσεις και οι συμμαθητές της την αποκαλούσαν «σπίκερ». Τη «συνήθεια» αυτή δεν την εγκατέλειψε όταν άρχισε να εργάζεται στην ΕΡΤ με επικεφαλής τον Ηρακλή Κοτζιά ο οποίος εντυπωσιάστηκε με τις γνώσεις της και το ταλέντο της, κι έκανε σχετική πρόταση στον Παντελή Τρωγάδη και «αυτό ήταν».

Μετά την παρθενική της μετάδοση τον Ιούνιο του 1983, που προκάλεσε πολλές συζητήσεις «κυρίως θετικές», με εξαίρεση κάποιους που έγραψαν πως «δεν μπορεί γυναίκα να κάνει ποδοσφαιρικές μεταδόσεις», η Βάσω Μώραλή καθιερώθηκε στον ανδρουκρατούμενο χώρο.

«Οι άνδρες», είπε, «που με γνώριζαν στον χώρο μου, όπως ο Νίκος Κατσαρός, ο Σταύρος Τσώχος και άλλοι που ήξεραν τις γνώσεις μου και τις δυνατότητές μου, με υποδέχθηκαν εγκάρδια».

Τώρα, λοιπόν, με την ευκαιρία του Παγκοσμίου Κυπέλλου οι ομογενείς της Αυστραλίας θα έχουν και πάλι την ευκαιρία να ακούσουν την Βάσω Μώραλη να μεταδίδει αγώνες της εθνικής Ελλάδας, κάτι που άλλωστε έχει κάνει και στο παρελθόν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *