Η στρατηγική Τσίπρα για τις πρόωρες κάλπες

Δίχτυα σε ανεξάρτητους-ΑΝΕΛ για να φτιάξει προεδρική πλειοψηφία ρίχνει ο Σαμαράς. Ρελάνς Τσίπρα για συγκρότηση πλειοψηφίας υπέρ πρόωρων εκλογών «προσευχόμενος» υπέρ της συνοχής ΔΗΜΑΡ-ΑΝΕΛ.

Με το… κομπιουτεράκι στο χέρι βρίσκει η επομένη των εκλογών Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα. Μετρούν έδρες και αναζητούν συμμάχους. Ολα αυτά ενόψει, ασφαλώς, της Προεδρικής εκλογής, όπου για τον μεν πρωθυπουργό ο μαγικός αριθμός είναι «180», για το δε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης το «121».

Οι σίγουροι

Σε αυτούς που είναι σίγουρο ότι θα καταψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας -όποιος με άλλα λόγια και αν προταθεί- αθροίζονται οι 71 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τους 16 της Χρυσής Αυγής και τους 12 του ΚΚΕ, αθροιστικά δηλαδή παρά ένας 100. Και από εκεί και πέρα λείπουν άλλοι 22.
Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώσει τον μαγικό αριθμό των 121 ψήφων που θα μπλοκάρουν την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας

Σε οποιαδήποτε άλλη πολιτική συγκυρία θα μπορούσε να βασιστεί κανείς στους 14 βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων ή/και στους ισάριθμους κοινοβουλευτικούς της ΔΗΜΑΡ. Αλλά με τις φυγόκεντρες τάσεις που έχουν αναπτυχθεί εδώ και μία εβδομάδα στα δύο αυτά κόμματα, είναι αδύνατο να γνωρίζει από τώρα πόσους θα αριθμούν οι κοινοβουλευτικές τους ομάδες την ώρα που θα τεθεί το θέμα της Προεδρικής εκλογής.

«Ιουνιανά» 2014

Στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι στην κυβέρνηση έχουν αποδοθεί σε επιχείρηση διάλυσης των δύο πολιτικών οργανισμών, με ένα διπλό στόχο: να βρουν βουλευτές πρόθυμους αφενός να προστεθούν στην ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αφετέρου να στηρίξουν με την ψήφο τους τα μέτρα που, κατά την εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ, έρχονται από το φθινόπωρο.
Στην Κουμουνδούρου καλλιεργούν ήδη κλίμα αποστασίας «πρόθυμων» βουλευτών από ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητους και μιλούν για «Ιουνιανά 2014»

Χαρακτηριστικός επί του θέματος ήταν και ο τίτλος της «Αυγής» της Κυριακής: «Ιουνιανά 2014», παραπέμποντας ευθέως στα «Ιουλιανά του 1965», τότε δηλαδή που ο όρος «Αποστασία» κυριαρχούσε στην πολιτική ζωή του τόπου.

Τα πολιτικά… ρέστα τους δίνουν λοιπόν Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας, με το δεύτερο να εύχεται πάντως, ΔΗΜΑΡ και Ανεξάρτητοι Ελληνες να διατηρήσουν τη συνοχή τους, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ τους αντιμετωπίζει και ως εν δυνάμει μελλοντικούς κυβερνητικούς συμμάχους.

Και Plan B

Στην Κουμουνδούρου υπάρχει ωστόσο και το… Plan B, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση Σαμαρά–Βενιζέλου δεν θα φτάσει ποτέ ως την Προεδρική εκλογή, αντιθέτως θα καταρρεύσει νωρίτερα, λόγω των αντιλαϊκών μέτρων που θα υποχρεωθεί να πάρει.

Η περίπου ταυτόχρονη παρέμβαση ΔΝΤ και Β. Σόιμπλε θύμισαν «ποιος, πραγματικά, είναι το… αφεντικό», σχολίαζε μιλώντας στο ΤheTOC.gr, με αρκετή δόση κακεντρέχειας κεντρικό στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού και οι δύο (ΔΝΤ –Σόιμπλε) υπέδειξαν τη συνέχιση της λιτότητας, ενώ έκλεισαν το μάτι σε ένα νέο, τρίτο δανεισμό.

Τελικώς, «το δημόσιο χρέος, που αποτελεί το πρόσχημα των μνημονίων, δεν καθίσταται σε καμία περίπτωση βιώσιμο», σχολίασε η Κουμουνδούρου.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *