Ερώτηση Θ. Τζάκρη για τις ζημιές από πλημμυρικά φαινόμενα στις καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού & ζαχαροτεύτλων

Ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής κ. Θ. Τζάκρη με την οποία ζητά να δοθεί εντολή στον ΕΛΓΑ να επανεξετάσει την απόφασή του για την άρνηση έκδοσης αναγγελιών για τις ζημιές που προκάλεσαν τα πλημμυρικά φαινόμενα στις καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού και ζαχαροτεύτλων στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας που έχουν πλήξει σημαντικά τους παραγωγούς ήδη από την αρχή της καλλιεργητικής περιόδου, οι οποίες συνίστανται στο πρόσθετο κόστος επανασποράς των καλλιεργειών αυτών και στην οψίμιση της παραγωγής.

Πιο συγκεκριμένα η κ. Τζάκρη αναφέρει στην ερώτησή της ότι η υψομετρική στάθμη στην οποία βρίσκεται η θέση των περιοχών του κάμπου των Γιαννιτσών, της Κρύας Βρύσης και της Πέλλας συν το γεγονός ότι τα κανάλια που εκβάλουν στον ποταμό Λουδία έχουν χρόνια να καθαριστούν λόγω έλλειψης κονδυλίων, σε συνδυασμό με την σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων, είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού και ζαχαροτεύτλου και να αναγκαστούν οι παραγωγοί να προβούν σε αλλεπάλληλες επανασπορές, ακόμη και για τρίτη συνεχόμενη φορά σε κάποιες περιπτώσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος παραγωγής που έχει εκτοξευτεί στα ύψη, ήδη από την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου, αλλά και στην απόδοση των καλλιεργειών τους, η οποία θα μειωθεί σημαντικά εξαιτίας της οψίμισης.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης της κ. Τζάκρη έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και πιο συγκεκριμένα στον κάμπο των Γιαννιτσών, της Κρύας Βρύσης και της Πέλλας τους μήνες Απρίλιο και Μάιο του 2014 σημειώθηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα με ισχυρές και συνεχείς βροχοπτώσεις.

Η υψομετρική στάθμη στην οποία βρίσκεται η θέση των παραπάνω περιοχών συν το γεγονός ότι τα κανάλια που εκβάλουν στον ποταμό Λουδία έχουν χρόνια να καθαριστούν λόγω έλλειψης κονδυλίων, σε συνδυασμό με την σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού και ζαχαροτεύτλου και να αναγκαστούν οι παραγωγοί να προβούν σε αλλεπάλληλες επανασπορές, ακόμη και για τρίτη συνεχόμενη φορά σε κάποιες περιπτώσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος παραγωγής που έχει εκτοξευτεί στα ύψη, ήδη από την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου, αλλά και στην απόδοση των καλλιεργειών τους, η οποία θα μειωθεί σημαντικά εξαιτίας της οψίμισης.

Μετά από επιτόπια αυτοψία που πραγματοποίησε όμως κλιμάκιο γεωπόνων του ΕΛΓΑ, το Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ της Βεροίας ανακοίνωσε ότι δεν θα γίνει αναγγελία υποβολής δηλώσεων για τις αδιαμφισβήτητες ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες λόγω των πλημμυρικών φαινομένων.

Η άρνηση έκδοσης αναγγελίας για τις παραπάνω ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες στις ως άνω περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, που συνίστανται στο πρόσθετο κόστος επανασποράς των καλλιεργειών βαμβακιού, καλαμποκιού και ζαχαροτεύτλων και στην οψίμιση της παραγωγής, έχει πλήξει σημαντικά τους παραγωγούς, ήδη από την αρχή της καλλιεργητικής περιόδου.

Για τους λόγους αυτούς, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Θα δώσετε εντολή στον ΕΛΓΑ να επανεξετάσει την απόφασή του για την άρνηση έκδοσης αναγγελιών για τις ζημιές που προκάλεσαν τα πλημμυρικά φαινόμενα στις καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού και ζαχαροτεύτλων στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, που συνίστανται στο πρόσθετο κόστος επανασποράς των καλλιεργειών αυτών, που έρχεται να προστεθεί στο ήδη υψηλό κόστος και στην οψίμιση της παραγωγής και έχουν πλήξει σημαντικά τους παραγωγούς, ήδη από την αρχή της καλλιεργητικής περιόδου;

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *