Βόμβα Σόιμπλε: “Ο Τσίπρας φταίει για τη λιτότητα, όχι εγώ”

soimple-1_478_355

Μία βόμβα μεγατόνων έριξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σε συνέδριο στη Γερμανία. Ο Σόιμπλε κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για την λιτότητα στην Ελλάδα ενώ επιτέθηκε και στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση του κ. Τσίπρα επιμένει να επιμερίζει το βάρος στα αδύναμα στρώματα. Ο ίδιος ανέφερε σήμερα (01.06.2017) ότι η Ελλάδα, έχει κάνει βήματα προόδου, όμως η πολιτική ηγεσία της επιμένει να φορτώνει το βάρος στους αδύναμους.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι και οι εφοπλιστές συνεχίζουν να μην πληρώνουν φόρους. “Τίποτα δεν έχει συμβεί” φέρεται να δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, υπογραμμίζοντας πως η κατάσταση στη χώρα δεν είναι ανταγωνιστική.  Για να καταλήξει: “μην κατηγορείτε εμένα για τα δομικά προβλήματα στην Ελλάδα”.

Στο μεταξύ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα του χρέους αναμένεται να τεθεί εκ νέου στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου ενώ όλα δείχνουν ότι οι θεσμοί δύσκολα θα βελτιώσουν τα μέτρα που έχουν ήδη καταθέσει για ελάφρυνση.

Αξιωματούχοι που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις διέρρευσαν στο πρακτορείο Bloomberg πως τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης κατά πάσα πιθανότητα θα αποφύγουν να συζητήσουν συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης πέρα από τη δυνατότητα 15ετούς επέκτασης των δανείων στήριξης, η οποία τέθηκε και στις 22 Μαΐου.

Μοσκοβισί εναντίον Σόιμπλε

Μιλώντας σε ένα άλλο συνέδριο και συγκεκριμένα στο Οικονομικό Φόρουμ των Βρυξελλών ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί  πέταξε το καρφάκι του στην Γερμανία σχετικά με το ελληνικό ζήτημα.

“Το να αποφασίζουμε πίσω από κλειστές πόρτες για τη μοίρα της Ελλάδας δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ χωρίς δημοκρατική λογοδοσία”. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος χαρακτήρισε μάλιστα αυτή την προσέγγιση εντελώς “απαράδεκτη”.  Η συγκεκριμένη φράση του Μοσκοβισί ερμηνεύεται ως ευθεία βολή απέναντι στη γερμανική στάση ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Ο Επίτροπος έκανε μάλιστα αυτή την επισήμανση απευθυνόμενος στον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Pier Carlo Padoan, και τον Βέλγο υπουργό Οικονομικών, Johan Van Overtveldt, οι οποίοι συμμετέχουν στο Οικονομικό Φόρουμ των Βρυξελλών.

Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών ερωτηθείς για το ελληνικό ζήτημα απάντησε ότι έχουμε συμφωνήσει στο παρελθόν ότι θα δοθούν πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους (αν θα χρειαστεί στο τέλος του προγράμματος). “Το ΔΝΤ και η Ελλάδα θέλουν αυτά τα μέτρα νωρίτερα. Δεν φτάσαμε σε λύση στο τελευταίο Eurogroup και έχουμε ένα νέο Eurogroup σε δυο εβδομάδες. Βλέπω περιθώριο για ελιγμούς προκειμένου να υπάρξει λύση” είπε ο Βέλγος υπουργός, χωρίς να προχωρήσει σε περαιτέρω διευκρινίσεις.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *