Ασφαλιστικό: Τι ζητά η τρόικα, τι δίνει η κυβέρνηση –Stop σε συντάξεις για 250.000 υπαλλήλους

ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΤΙ ΠΑΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΑΡΕ ΔΡΟΜΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥ ΑΧΑΙΡΕΥΤΕ……..Τις αποφάσεις και τις απαντήσεις της στο χθεσινό τελεσίγραφο των δανειστών καλείται να στείλει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση στην τρόικα. Η σημερινή ημέρα καθίσταται ίσως η πιο δύσκολη των διαπραγματεύεσεων, ιδιαίτερα μετά τις ολονύκτιες διαβουλεύσεις ανάμεσα στα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης προκειμένου να

βρεθούν οι λιγότερο επώδυνες για την κοινωνία λύσεις αλλά και τα μέτρα εκείνα που θα είχαν το μικρότερο δυνατό πολιτικό κόστος και θα μπορούσαν να περάσουν από τη Βουλή.
Το e-mail με τις απαντήσεις θα σταλεί σήμερα αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο αν θα γίνει και πάλι αποδεκτό από τους εκπροσώπους των δανειστών.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών άνοιξαν όλα τα θέματα του ασφαλιστικού στο Παρίσι, ζητώντας μέτρα άμεσης ταμειακής απόδοσης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.
Η τρόικα έχει διαμηνύσει ότι απαιτεί επίλυση των ζητημάτων που έχουν τεθεί προκειμένου να επιστρέψει το κλιμάκιό της στην Αθήνα.
Όλες τις προηγούμενες ώρες στο τραπέζι είχαν πέσει όλα τα σενάρια για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό καθώς και στο καθεστώς ΦΠΑ αλλά τα πάντα ήταν ανοικτά
. Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, η τρόικα εμφανίζεται να απαιτεί κόψιμο όλων των συντάξεων για όσους είναι κάτω των 62 ετών, αύξηση από 15 χρόνια σε 20 ή 21 ή 22 χρόνια για χορήγηση κατώτατης σύνταξης, αλλαγή τρόπου υπολογισμού σύνταξης που θα σημάνει μειώσεις στις κύριες συντάξεις από 15% έως και 20%, “πάγωμα” όλων των συντάξεων μέχρι 31-12-2017 και πιο αυστηρά κριτήρια στην χορήγηση του ΕΚΑΣ.
Το κόψιμο των συντάξεων κάτω των 62 ετών αφορά περί τους 250.000 υπαλλήλους.
Στο τμήμα του ΦΠΑ, ειδικά για τον μειωμένο συντελεστή του 6,5%, όπου υπάγονται σήμερα τα φάρμακα, οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία, οι θεατρικές παραστάσεις, τα βιβλία, οι εφημερίδες και τα περιοδικά, η κυβέρνηση συζητά σύμφωνα με πληροφορίες την αύξηση στο 8% μόνο για τα μεγάλα ξενοδοχεία, τα βιβλία, τις εφημερίδες και τα περιοδικά, αρνούμενη αυξήσεις στα φάρμακα.
Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι τα πάντα, μένουν ανοικτά, αφού στο τραπέζι είχε πέσει και η οριστική κατάργηση του χαμηλού συντελεστή ή ακόμη και η κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος για τα νησιά τα οποία έχουν ΦΠΑ χαμηλότερο κατά 30%.
Η «σκληρή» γραμμή των δανειστών στο ασφαλιστικό Σκληρές απαιτήσεις εγείρουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στο ασφαλιστικό, απαιτήσεις που συνεπάγονται ανατροπές οι οποίες αφορούν περίπου 2 εκατομμύρια συνταξιούχους και εργαζόμενους όλων των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας. Ειδικότερα, η τρόικα μεταξύ άλλων ζητάει:
1. Κόψιμο όλων των συντάξεων για όσους είναι κάτω των 62 ετών Το μέτρο αυτό αφορά σε 250.000 εργαζόμενους, κυρίως μητέρες ανηλίκων αλλά και άνδρες στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, και θα σημάνει επιπλέον εργασία από 5 έως 7 χρόνια, ή ακόμη και 10 χρόνια σε ορισμένες περιπτώσεις, για να βγει κανείς στη σύνταξη.
Η τρόικα εκτιμά ότι το όφελος στον προϋπολογισμό από την εφαρμογή του μέτρου αυτού σε βάθος τριετίας είναι 330 εκατ. ευρώ, αγνοώντας όμως τον κίνδυνο μαζικής φυγής μέχρι το τέλος του χρόνου 150.000 εργαζομένων που σήμερα έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης και μπορούν να φύγουν ανά πάσα στιγμή.
Σε αυτή την περίπτωση οι απώλειες από τα ταμεία θα φτάσουν στο 1,6 δισ. ευρώ
. 2. Αύξηση εργάσιμου βίου από 15 χρόνια σε 20 ή 21 χρόνια για την κατώτατη σύνταξη Η τρόικα ζητά την άμεση εφαρμογή του μέτρου αυτού για όλους, αλλά η κυβέρνηση αντιπροτείνει να ισχύσει για όσους γεννήθηκαν από την 1/1/1975 και μετά, δηλαδή για όσους είναι σήμερα κάτω των 40 ετών. Ουσιαστικά αναφέρεται στην αύξηση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης από 4.500 σε 6.000 ή 6.500. Το μέτρο αυτό έχει «κλειδώσει», ωστόσο δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει πότε ξεκινά η εφαρμογή του.
Το υπουργείο Εργασίας πρότεινε η ρύθμιση να αφορά όσους έχουν γεννηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 1975, προκειμένου να μην επηρεαστούν όσοι είναι ένα βήμα πριν από τη συνταξιοδότηση. Ωστόσο, οι δανειστές ζητούν το μέτρο να ισχύει για όσους συνταξιοδοτούνται από το 2015 και μετά. Σημειώνεται πως κάθε χρόνο περίπου 30.000 άτομα αποχωρούν με 15ετία και το κατά περίπτωση όριο ηλικίας.
3. Αλλαγή τρόπου υπολογισμού σύνταξης, με βάση υπολογισμού τα 5 τελευταία χρόνια Η εφαρμογή του μέτρου αυτού θα σήμαινε μειώσεις στις κύριες συντάξεις από 15% έως και 20%, αφού εάν καθιερωθεί ως βάση υπολογισμού η τελευταία πενταετία κατά την οποία οι μισθοί μειώθηκαν δραματικά, οι μειώσεις αυτές θα περάσουν και στις μειώσεις των συντάξεων.
Με βάση τις εκτιμήσεις της τρόικα, το όφελος στον προϋπολογισμό από το μέτρο αυτό θα φτάσει το 1,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2017.
4. Πάγωμα όλων των συντάξεων μέχρι 31/12/2017 Με βάση τα ήδη συμφωνηθέντα, το πάγωμα στις συντάξεις ισχύει μέχρι το τέλος του 2015 και τώρα οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν να παραταθεί άλλα δύο χρόνια, εκτιμώντας ότι το όφελος του προϋπολογισμού θα είναι 1,8 δισ. ευρώ στη διετία 2016-2017
. 5. Πιο αυστηρά κριτήρια στη χορήγηση του ΕΚΑΣ Αυτό που ουσιαστικά ζητούν οι δανειστές είναι η κατάργηση του επιδόματος και η ενσωμάτωσή του στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *