Τα μυστικά της ψητής γαλοπούλας: Με αυτούς τους 3 τρόπους θα καταλάβεις ότι είναι έτοιμη χωρίς να έχεις θερμόμετρο

galopoula-eortastiko-trapezi-xristougenna

Η ψητή γαλοπούλα είναι από τις πρώτες επιλογές για ένα γιορτινό μενού.

Η γεμιστή γαλοπούλα είναι ένα από τα αγαπημένα χριστουγεννιάτικα πιάτα και δεν λείπει από κανένα εορταστικό τραπέζι. Εχει όμως αρκετά μυστικά για να μαγειρευτεί σωστά. Μπορεί η χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα να μην είναι ελληνικό έθιμο, αλλά το έχουμε υιοθετήσει για τα καλά πλέον και γι αυτό οφείλουμε να ξέρουμε και πώς θα την φτιάξουμε απόλυτα επιτυχημένη.

Η γεμιστή γαλοπούλα είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής του εορταστικού τραπεζιού. Είναι από τις πιο αγαπημένες συνταγές φούρνου καθώς κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στην πλούσια νοστιμιά της. Πληθωρική, ζουμερή, τρυφερή, γευστική και παραγεμισμένη, η γαλοπούλα έχει κατάλευκο κρέας, σχετικά στεγνό, που θέλει ιδιαίτερη προσοχή και μερικά μυστικά για να καταφέρετε να το απογειώσετε. Πώς θα ξέρετε ότι η γαλοπούλα είναι έτοιμη αν δεν έχετε ειδικό θερμόμετρο; Διαβάσαμε στο popsugar 3 τρόπους για να είμαστε σίγουρες ότι είναι έτοιμη.

Υπολογίστε το χρόνο ψησίματος ανάλογα το βάρος της γαλοπούλας

Υπολογίστε περίπου 30 λεπτά για κάθε κιλό γαλοπούλας. Για παράδειγμα μία γαλοπούλα που ζυγίζει 6 κιλά, θέλει περίπου 3 ώρες ψησίματος.

Κουνήστε το πόδι της

Για να δείτε αν έχει γίνει η γαλοπούλα (εφόσον δεν έχετε ειδικό θερμόμετρο), κουνήστε λίγο το πόδι της. Εάν κινείται ελεύθερα, τότε σημαίνει πως έχει γίνει. Επίσης μπορείτε να βάλετε ένα μαχαίρι στο πιο παχύ κομμάτι του ποδιού. Εάν το ζουμάκι που θα τρέξει είναι καθαρό και όχι ροζ, τότε έχει γίνει.

Τα μυστικά της ψητής γαλοπούλας

Πολύ σημαντικό είναι να προθερμάνετε καλά το φούρνο σας.

Αν προθερμάνετε καλά το φούρνο σας (στους 220°) σίγουρα θα αποφύγετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις. Ανεβάστε λοιπόν τη θερμοκρασία για περίπου 20 με 30 λεπτά έτσι ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία και ύστερα να εισάγετε το ταψί σας με την γαλοπούλα. Χαμηλώστε τον φούρνο στους 180° – 190° μετά την πρώτη μισή ώρα. Επίσης πολύ σημαντικό είναι να μην ανοίγετε τον φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Η γαλοπούλα θα πρέπει να τοποθετηθεί με το στήθος προς τα πάνω στο ταψί και την αφήνετε έτσι καθ’όλη τη διάρκεια του ψησίματος. Η γαλοπούλα δεν χρειάζεται αναποδογύρισμα καθώς ψήνεται.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *