Πότε λήγουν πραγματικά τα τρόφιμα

food

Ένας λάθος που κάνουν πάρα πολλοί καταναλωτές είναι να θεωρούν ότι η ημερομηνία που αναγράφεται πάνω στα τρόφιμα που αγοράζουν είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταναλώσουν ένα προϊόν. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν ισχύει. Στις ΗΠΑ, όπως και στην Ευρώπη, η ημερομηνία λήξης ορίζεται, κατά κύριο λόγο, από το νόμο και όχι από την πραγματική αντοχή του τροφίμου.

Μακαρόνια

Τα μακαρόνια, που βρίσκονται σε κουτί, μπορούν να διατηρηθούν από ένα έως δύο χρόνια μετά την ημερομηνία λήξης. Αντιθέτως, τα φρέσκα μακαρόνια – που βρίσκονται σε ψυγεία των σούπερ μάρκετ – διατηρούνται από τέσσερις έως πέντε ημέρες μετά την ημερομηνία λήξης. Τα μαγειρεμένα μακαρόνια διατηρούνται στο ψυγείο για μία εβδομάδα, ενώ στην κατάψυξη μένουν φρέσκα για έξι με οκτώ μήνες.

Δημητριακά

Αν το κουτί είναι κλειστό, τότε διατηρούνται για έξι με οκτώ μήνες μετά την ημερομηνία λήξης. Όσον αφορά στα φρέσκα δημητριακά, μπορείτε να τα καταναλώσετε έξι με οκτώ μήνες αφού ανοίξετε το κουτί.

Αυγά

Ανεξάρτητα από την ημερομηνία λήξης, τα αυγά διατηρούνται για τρεις με πέντε εβδομάδες από την αγορά τους. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τσεκάρετε αν ένα αυγό έχει χαλάσει – όπως η μυρωδιά του – όμως όσο πιο φρέσκο είναι το αυγό, τόσο καλύτερη είναι η γεύση του.

Ωμό κρέας και πουλερικά

Το ωμό κρέας και τα πουλερικά διατηρούνται για πολύ καιρό μετά την ημερομηνία λήξης, αν τα καταψύξετε. Και τα δύο διατηρούνται για λίγες μέρες στο ψυγείο, αλλά για αρκετούς μήνες στην κατάψυξη. Το κατεψυγμένο κρέας διατηρείται για τρεις με τέσσερις μήνες, ενώ ένα ολόκληρο κοτόπουλο ή μία γαλοπούλα έως ένα χρόνο.

Ψάρι

Το ωμό ψάρι επίσης διατηρείται περισσότερο στην κατάψυξη. Το καπνιστό ψάρι, όπως ο σολομός, διατηρείται για τρεις έως έξι μήνες στην κατάψυξη και το ψάρι που έχει αγοραστεί κατεψυγμένο διατηρείται από 10 έως 12 μήνες. Επιπλέον, το ψάρι σε κονσέρβα, όπως ο τόνος, διατηρείται από δύο έως πέντε χρόνια μετά την ημερομηνία λήξης του. Όπως και πολλά άλλα πράγματα, η όψη και η μυρωδιά σας λένε αν έχει χαλάσει.

Τυρί

Η λήξη του εξαρτάται από τον τύπο του τυριού. Ακόμα και αν έχει πιάσει μούχλα, μπορεί να διασωθεί κόβοντας τις άκρες. Όσον αφορά στα μουχλιασμένα τυριά, η μούχλα είναι εντάξει αν βρίσκεται κατανεμημένη ισομερώς σε όλο το κομμάτι του τυριού και όχι αν είναι εντοπισμένη σε ένα σημείο.

Σαλατικά

Τα σαλατικά, συμπεριλαμβανομένης της σαλάτας που είναι κομμένη σε σακουλάκι, μπορούν να αναγεννηθούν με τη βοήθεια του κρύου νερού, αν δείτε τα φύλλα τους να μαραίνονται. Βάλτε τα σε μία λεκάνη με παγωμένο νερό για 5 – 10 λεπτά και η όψη τους θα αλλάξει αμέσως.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Το φρέσκο γάλα μπορεί να διατηρηθεί για τουλάχιστον πέντε ημέρες μετά την ημερομηνία λήξης. Οι ημέρες έχουν σχέση με τα λιπαρά: Το γάλα χωρίς λιπαρά διατηρείται από επτά έως δέκα μέρες, ενώ το γάλα με λιπαρά από πέντε έως επτά μέρες μετά την ημερομηνία λήξης. Ούτως ή άλλως, αν το γάλα χαλάσει, αλλάζει η υφή του και μυρίζει πολύ άσχημα.

Κονσέρβες

Παρότι, οι κονσέρβες δεν διατηρούνται για πάντα, οι περισσότερες έχουν χρόνο ζωής πολύ μεγαλύτερο από την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στην ετικέτα. Με εξαίρεση κάποια λαχανικά και κάποιες σούπες, τα περισσότερα φαγητά σε κονσέρβες μπορούν να καταναλωθούν ακόμη και ένα με δύο χρόνια μετά την ημερομηνία λήξης. Όσο για τα κρέατα σε κονσέρβα, αυτά μπορούν να καταναλωθούν ακόμα και δύο με πέντε χρόνια μετά την ημερομηνία λήξης.

Τέλος, τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά διατηρούνται οκτώ με δέκα μήνες μετά την ημερομηνία λήξης, το ψωμί μπορείτε να το φάτε μέχρι να μουχλιάσει, ενώ οι μαρμελάδες που δεν έχουν ανοιχτεί διατηρούνται έως και ένα χρόνο μετά την ημερομηνία λήξης.

economistas.gr

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...