Γιάννης Ιωαννίδης

canvas

Ο χώρος του ελληνικού αθλητισμού είναι συγκλονισμένος από το θάνατο του Γιάννη Ιωαννίδη. Του ανθρώπου που άλλαξε σε μεγάλο βαθμό το ελληνικό μπάσκετ.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης “έφυγε” σε ηλικία 78 ετών, αφήνοντας πίσω του μια τεράστια παρακαταθήκη στο χώρο του μπάσκετ. Έχοντας κάνει ακόμα και τους… εχθρούς του να τον παραδεχθούν, για όσα έκανε μέσα στα παρκέ.

Ο αθλητισμός της χώρας βυθίστηκε στη θλίψη, στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του Γιάννη Ιωαννίδη. “Μεγάλες” μορφές του ελληνικού μπάσκετ μιλάνε για τον “ξανθό” των παρκέ.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης ήταν από τους ανθρώπους που καθόρισαν την εξέλιξη του ελληνικού μπάσκετ από την δεκαετία του ’60 και μετά, αρχικά ως αθλητής του Άρη και στην συνέχεια σαν… αρχιτέκτονας της “αυτοκρατορίας” του Άρη τη δεκαετία του ’80 και στη συνέχεια της κυριαρχίας του Ολυμπιακού στα 90s.

Ήταν ο άνθρωπος που «σύστησε» το άθλημα στην μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, μαζί με τους Γκάλη αι Γιαννάκη, αναγκάζοντάς τους να μένουν τις Πέμπτες -της εποχής- στα σπίτια τους, για να βλέπουν τον “μεγάλο” Άρη.

Ο “Ξανθός”… σφράγισε με την παρουσία του μια εποχή για το ελληνικό μπάσκετ. Ήταν από τους στυλοβάτες της καλύτερης περιόδου που έζησε το άθλημα στην χώρα μας και αναμφίβολα το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο.

Αυτό, το καταλαβαίνει κανείς και από τις δηλώσεις που έκαναν -τις τελευταίες ώρες- για τον Γιάννη Ιωαννίδη, μεγάλες μορφές του αθλήματος.

Ο παίκτης του στον Ολυμπιακό, Παναγιώτης Φασούλας ανέφερε μεταξύ άλλων: “Πριν λίγο μίλησα με τον Ντέιβιντ Ρίβερς, ήταν ωραίο να σας παρακολουθώ. Σαν πατέρας και γιος, πλακωνόσασταν συνέχεια. Η συγκίνηση είναι φοβερή. Αυτά που έχω ζήσει με τον Ιωαννίδη, είτε ως αντίπαλοι, είτε ως συνεργάτες στον Ολυμπιακό, δεν χωράνε σε μια ζωή. Είναι συγκλονιστικό να βλέπεις ένα κομμάτι της νεότητάς σου να φεύγει μαζί με έναν άνθρωπο. Αυτό μας έχει συμβεί. Γι’ αυτό έχουμε “τρελαθεί” όλοι… Ο “Ξανθός” είχε καλούς παίκτες, γιατί οι καλοί οι καλοί παίκτες ήθελαν να παίζουν για τον “Ξανθό”. Θες να είσαι με έναν προπονητή που είναι αποφασισμένος για τη νίκη και να σε κάνει καλύτερο. Ήταν ένας κορυφαίος προπονητής για 30 χρόνια.”.

Αργύρης Καμπούρης, Φραγκίσκος Αλβέρτης και πολλοί άλλοι αθλητές μίλησαν για τον μεγάλο Έλληνα προπονητή.

Σίγουρα είναι θλιβερό, το γεγονός να ακούς να φεύγουν τέτοιες μεγάλες προσωπικότητες. Έδωσε τα μέγιστα στον αθλητισμό. Είχα την τιμή να τον έχω προπονητή να τον έχω προπονητή από το 1992 έως το 1995. Αναγεννήσαμε τον Ολυμπιακό. Πήραμε πρωταθλήματα και Κύπελλα. Ήταν άνθρωπος που έκανε πρωταθλητισμό. Είμαστε στενοχωρημένοι γιατί είναι θλιβερή είδηση. Ήταν ανθρώπους που πρόσεχε τους αθλητές του. Ήταν σαν δεύτερος πατέρας μας. Σου περνούσε το πνεύμα του πρωταθλητισμού”, ανέφερε ο Αργύρης Καμπούρης.

Ένα τεράστιο κομμάτι του ελληνικού μπάσκετ “έφυγε” σύμφωνα με τον Φραγκίσκο Αλβέρτη -ο οποίος είχε τον Γιάννη Ιωαννίδη στην Εθνική μπάσκετ- τονίζοντας: “Αφήνει πίσω του μια τεράστια παρακαταθήκη. Μια τεράστια επιτυχία πάνω στο άθλημα. Ήταν πρωτοπόρος σε πολλά πράγματα για την εποχή. Το στίγμα του θα μείνει ανεξίτηλο. Το πρώτο του μέλημα ήταν η ομάδα και οι παίκτες. Αυτούς έβαζε σε προτεραιότητα. Ήθελε οι παίκτες του να είναι “βασιλιάδες” και να μην τους ενοχλεί κανένας”.

Ο κουμπάρος του και συναθλητής του, Βαγγέλης Αλεξανδρής (σ.σ. ο “Ξανθός” του βάπτισε την κόρη), τόνισε: “Είναι μεγάλη απώλεια. Από τις μεγαλύτερες στον αθλητικό χώρο. Ο Γιάννης έγραψε μια ξεχωριστή ιστορία, σαν αθλητής, σαν προπονητής αλλά και σαν πολιτικός στο Υπουργείο αθλητισμού. Τον θεωρώ από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες που ανέδειξε το μπάσκετ. Τον τελευταίο καιρό δεν είχε επαφή -λόγω της αρρώστιας του- με το περιβάλλον και δεν μπορέσαμε να μιλήσουμε. Ήταν μια έντονη προσωπικότητα και ο λόγος του πάντα είχε μια ιδιαίτερη βαρύτητα”.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *