Γαρίδες: Τα απίστευτα οφέλη τους για την υγεία

Screenshot 2021-11-24 at 16-57-22 Γαρίδες Τα απίστευτα οφέλη τους για την υγεία

Οι γαρίδες, αδιαμφισβήτητα, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή θαλασσινά. Εμφανίζονται σε μια πληθώρα πιάτων, ενώ, κάτι που οι περισσότεροι ίσως να μην γνωρίζουν, είναι το γεγονός ότι διαθέτουν μια ευρεία γκάμα από υγιεινά οφέλη για τον οργανισμό και την υγεία του ανθρώπου.

Καλή πηγή πρωτεΐνης

Ανά 85 γρ. μαγειρεμένων γαρίδων, λοιπόν, λαμβάνετε 20 γραμμάρια πρωτεΐνης, η οποία είναι το 40% της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας (DV). Η πρωτεΐνη στις γαρίδες μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάτι που είναι σημαντικό για τη διαχείριση του βάρους και την άσκησή σας.

Γαρίδες

Πηγή ωφέλιμων μετάλλων

Πολλά από τα οφέλη της γαρίδας για την υγεία συνοψίζονται στα θρεπτικά συστατικά που περιέχει. «Οι γαρίδες είναι ένα ευέλικτο, χαμηλών θερμίδων θαλασσινό που παρέχει ιώδιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο», εξηγεί η διαιτολόγος Lisa Andrews, MEd, ιδιοκτήτρια του Sound Bites Nutrition στο Σινσινάτι του Οχάιο, στο healthy.com. Αυτά τα μέταλλα είναι σημαντικά για πολλούς λόγους. Για παράδειγμα, ο ψευδάργυρος είναι ευεργετικός για την ανοσία και το μαγνήσιο είναι χρήσιμο για τα πάντα, από την υγεία των οστών μέχρι την αρτηριακή πίεση.

Οφέλη για την υγεία της καρδιάς

Επιπλέον, οι γαρίδες παρέχουν αντιφλεγμονώδες εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), τα οποία είναι ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Η αύξηση της πρόσληψης αυτών των ωμέγα-3 μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με έρευνα της Mayo Clinic Proceedings.

Μια άλλη μελέτη από τη Mayo Clinic Proceedings σημειώνει ότι η πρόσληψη γαρίδας συσχετίστηκε ευνοϊκά με βελτιωμένα πάνελ λιπιδίων, ενώ οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι η κατανάλωση γαρίδων συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε σχέση με τους ανθρώπους που δεν τρώνε γαρίδες.

Μπορεί να ενισχύσει τη γνωστική υγεία

Άλλο ένα από τα κορυφαία οφέλη της γαρίδας; Τα θαλασσινά διαθέτουν ασταξανθίνη, ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες. «Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών και νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον», λέει η διαιτολόγος Anya Rosen από τη Νέα Υόρκη, στο healthy.com. «Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της ασταξανθίνης έχουν, επίσης, αποδειχθεί ότι βοηθούν με τον διαβήτη, τις γαστρεντερικές, νεφρικές και δερματικές και οφθαλμικές παθήσεις».

Σε τι ποσότητες να καταναλώνετε τις γαρίδες

Η απάντηση, όπως σε πολλά πράγματα, δεν είναι πολύ απλή. Ενώ οι Διατροφικές Οδηγίες 2020-2025 για τους Αμερικανούς συμβουλεύουν τους ενήλικες να στοχεύουν σε δύο μερίδες θαλασσινών των 110 γρ. την εβδομάδα, άλλοι ειδικοί, σύμφωνα με το healthy.com, προτείνουν να τρώνε έως και τρεις μερίδες των 110 γρ. θαλασσινά την εβδομάδα.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...