Τουρισμός: Συνεχίζεται η έλλειψη προσωπικού και το κύμα παραιτήσεων
Σε αδυναμία των τουριστικών επιχειρήσεων της χώρας να εξυπηρετήσουν τους εγχώριους και μη τουρίστες αλλά και σε υποβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος έχουν οδηγήσει οι χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας όπως και το κύμα παραιτήσεων των εργαζομένων, αγανακτώντας πλέον με τις συνθήκες εργασίας.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ
Αδυναμία επιχειρήσεων να εξυπηρετήσουν τουρίστες
Η έλλειψη του προσωπικού και το κύμα των παραιτήσεων έχουν επιφέρει ήδη δυσκολίες στις τουριστικές επιχειρήσεις οι οποίες αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους χιλιάδες τουρίστες, εγχώριους και μη. Αυτό επιβεβαιώνει και η κατάσταση που βίωσε ένα πεντάστερο ξενοδοχείο σε τουριστική περιοχή. «Πρόσφατα σε εστιατόριο ενός 5άστερου ξενοδοχείου, γευμάτιζαν 220 πελάτες με τέσσερις σερβιτόρους διαθέσιμους για εξυπηρέτηση. Ένας σερβιτόρος για 55 πελάτες. Πόσες φορές, δηλαδή, πρέπει να σηκώσει ο πελάτης το χέρι του για να παραγγείλει», διερωτήθηκε ο κ. Χότζογλου προσθέτοντας ότι «Κινδυνεύει το τουριστικό προϊόν της χώρας μας επειδή όχι μόνο υπάρχουν οι κενές θέσεις εργασίας οι οποίες είναι άκρως απαραίτητες για τον κλάδο αλλά και οι εργοδότες δεν συμμορφώνονται».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο, σε μια ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά, ο διευθύνων σύμβουλος ενός μεγάλου σουηδικού πρακτορείου που φέρνει περίπου 160.000 Σουηδούς στην περιοχή επισήμανε ότι αυτό που διαπιστώνει τους τελευταίους δύο τουριστικούς μήνες είναι ότι έχει πέσει πάρα πολύ το τουριστικό προϊόν λόγω έλλειψης προσωπικού.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ τόνισε για μια ακόμη φορά την απουσία ελέγχων στις τουριστικές περιοχές της χώρας των οποίων οι επιχειρηματίες του τουρισμού δρουν ανεξέλεγκτα προσλαμβάνοντας προσωπικό με ανασφάλιστη εργασία, εξαντλητικά ωράρια, καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και της εργατικής νομοθεσίας. «Ολοκληρώσαμε τις συσκέψεις σε Κρήτη, Ρόδο, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κατερίνη, Τρίκαλα, Καρδίτσα και παρατηρήσαμε ότι δεν τηρείται και δεν εφαρμόζεται τίποτα από όσα προβλέπει ο νόμος για τους εργαζόμενους, όπως και ότι δεν ελέγχεται κανένας εργοδότης. Οι καταγγελίες στην ΠΟΕΕΤ και στα κατά τόπους σωματεία είναι δεκάδες και δεν θα σταματήσουν αν δεν συμμορφωθούν οι επιχειρηματίες του τουρισμού», υπογράμμισε.
Θετικό βήμα η υποχρεωτική Κλαδική Σύμβαση Εργασίας στην εστίαση
Ως μια σημαντική εξέλιξη για τον κλάδο του επισιτισμού χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ την κήρυξη της υποχρεωτικής Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας η οποία εξασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. «Μια θετική εξέλιξη ώστε να συμμορφωθούν οι εργοδότες, να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να μην παρανομούν. Μέχρι στιγμής υπάρχει μια κινητικότητα στον κλάδο ώστε να αρχίσουν οι εργοδότες την εφαρμογή των Κλαδικών η οποία καθορίζει το ωράριο, τον μισθό, τα επιδόματα κ.α.», σημείωσε ο κ. Χότζογλου.
Όσον αφορά τις Κλαδικές Συμβάσεις για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, τόνισε ότι μόλις το 10% των ξενοδόχων τηρεί και εφαρμόζει τις συμβάσεις. Από τις 10.500 περίπου ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας δηλαδή, οι 1.500 τις τηρούν.
Ψηφιακή κάρτα εργασίας και καταπολέμηση της παρανομίας
Σχετικά με την ψηφιακή κάρτα εργασίας στον τουρισμό η οποία αναμένεται να εφαρμοστεί από του χρόνου, ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ δήλωσε ότι είναι επίσης θετικό στοιχείο για τον κλάδο και την προστασία των εργαζόμενων. «Ωστόσο, πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά πως θα εφαρμοστεί καθώς αρκετοί είναι οι εργοδότες που θα βρουν τον τρόπο να μην την εφαρμόσουν. Αν τηρηθεί και εφαρμοστεί ορθά, τότε θα καταπολεμηθεί το πρόβλημα της ψευδώς υποδηλωμένης εργασίας και των παράνομων υπερωριών. Χρειάζεται να δεσμεύσουμε τον πραγματικό χρόνο που εργάζονται. Φυσικά, θα λυθεί και το τεράστιο ζήτημα με τις χιλιάδες κενές θέσεις που δημιουργούνται», είπε ο κ. Χότζογλου.