Τουρισμός: Συνεχίζεται η έλλειψη προσωπικού και το κύμα παραιτήσεων

Screenshot 2022-07-04 at 15-23-19 Τουρισμός Συνεχίζεται η έλλειψη προσωπικού και το κύμα παραιτήσεων - Αναζήτηση Google

Σε αδυναμία των τουριστικών επιχειρήσεων της χώρας να εξυπηρετήσουν τους εγχώριους και μη τουρίστες αλλά και σε υποβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος έχουν οδηγήσει οι χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας όπως και το κύμα παραιτήσεων των εργαζομένων, αγανακτώντας πλέον με τις συνθήκες εργασίας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε στο ThessToday.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό, Γιώργος Χότζογλου το πρόβλημα με την έλλειψη του προσωπικού αλλά και με τις συνεχείς παραιτήσεις έχει αρχίσει να γίνεται ορατό με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια μη επιθυμητή εικόνα στους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας. «Τα μεγαλύτερα προβλήματα υπάρχουν σε Χαλκιδική, Κρήτη, Ρόδο, Μύκονο, Σαντορίνη και Πάρο όπου υπάρχει μεγάλος όγκος επιχειρήσεων, εργαζομένων αλλά και τουριστών. Οι εργοδότες δεν τηρούν ούτε τις Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας ούτε την εργατική νομοθεσία. Ήδη, από αρχές Ιουνίου είχαμε 5.000 παραιτήσεις ενώ μέσα Ιουλίου αναμένουμε νέα στοιχεία για συνέχιση του κύματος», σχολίασε.

Αδυναμία επιχειρήσεων να εξυπηρετήσουν τουρίστες

Η έλλειψη του προσωπικού και το κύμα των παραιτήσεων έχουν επιφέρει ήδη δυσκολίες στις τουριστικές επιχειρήσεις οι οποίες αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους χιλιάδες τουρίστες, εγχώριους και μη. Αυτό επιβεβαιώνει και η κατάσταση που βίωσε ένα πεντάστερο ξενοδοχείο σε τουριστική περιοχή. «Πρόσφατα σε εστιατόριο ενός 5άστερου ξενοδοχείου, γευμάτιζαν 220 πελάτες με τέσσερις σερβιτόρους διαθέσιμους για εξυπηρέτηση. Ένας σερβιτόρος για 55 πελάτες. Πόσες φορές, δηλαδή, πρέπει να σηκώσει ο πελάτης το χέρι του για να παραγγείλει», διερωτήθηκε ο κ. Χότζογλου προσθέτοντας ότι «Κινδυνεύει το τουριστικό προϊόν της χώρας μας επειδή όχι μόνο υπάρχουν οι κενές θέσεις εργασίας οι οποίες είναι άκρως απαραίτητες για τον κλάδο αλλά και οι εργοδότες δεν συμμορφώνονται».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, σε μια ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά, ο διευθύνων σύμβουλος ενός μεγάλου σουηδικού πρακτορείου που φέρνει περίπου 160.000 Σουηδούς στην περιοχή επισήμανε ότι αυτό που διαπιστώνει τους τελευταίους δύο τουριστικούς μήνες είναι ότι έχει πέσει πάρα πολύ το τουριστικό προϊόν λόγω έλλειψης προσωπικού.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ τόνισε για μια ακόμη φορά την απουσία ελέγχων στις τουριστικές περιοχές της χώρας των οποίων οι επιχειρηματίες του τουρισμού δρουν ανεξέλεγκτα προσλαμβάνοντας προσωπικό με ανασφάλιστη εργασία, εξαντλητικά ωράρια, καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και της εργατικής νομοθεσίας. «Ολοκληρώσαμε τις συσκέψεις σε Κρήτη, Ρόδο, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κατερίνη, Τρίκαλα, Καρδίτσα και παρατηρήσαμε ότι δεν τηρείται και δεν εφαρμόζεται τίποτα από όσα προβλέπει ο νόμος για τους εργαζόμενους, όπως και ότι δεν ελέγχεται κανένας εργοδότης. Οι καταγγελίες στην ΠΟΕΕΤ και στα κατά τόπους σωματεία είναι δεκάδες και δεν θα σταματήσουν αν δεν συμμορφωθούν οι επιχειρηματίες του τουρισμού», υπογράμμισε.

Θετικό βήμα η υποχρεωτική Κλαδική Σύμβαση Εργασίας στην εστίαση

Ως μια σημαντική εξέλιξη για τον κλάδο του επισιτισμού χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ την κήρυξη της υποχρεωτικής Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας η οποία εξασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. «Μια θετική εξέλιξη ώστε να συμμορφωθούν οι εργοδότες, να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να μην παρανομούν. Μέχρι στιγμής υπάρχει μια κινητικότητα στον κλάδο ώστε να αρχίσουν οι εργοδότες την εφαρμογή των Κλαδικών η οποία καθορίζει το ωράριο, τον μισθό, τα επιδόματα κ.α.», σημείωσε ο κ. Χότζογλου.

Όσον αφορά τις Κλαδικές Συμβάσεις για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, τόνισε ότι μόλις το 10% των ξενοδόχων τηρεί και εφαρμόζει τις συμβάσεις. Από τις 10.500 περίπου ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας δηλαδή, οι 1.500 τις τηρούν.

Ψηφιακή κάρτα εργασίας και καταπολέμηση της παρανομίας

Σχετικά με την ψηφιακή κάρτα εργασίας στον τουρισμό η οποία αναμένεται να εφαρμοστεί από του χρόνου, ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ δήλωσε ότι είναι επίσης θετικό στοιχείο για τον κλάδο και την προστασία των εργαζόμενων. «Ωστόσο, πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά πως θα εφαρμοστεί καθώς αρκετοί είναι οι εργοδότες που θα βρουν τον τρόπο να μην την εφαρμόσουν. Αν τηρηθεί και εφαρμοστεί ορθά, τότε θα καταπολεμηθεί το πρόβλημα της ψευδώς υποδηλωμένης εργασίας και των παράνομων υπερωριών. Χρειάζεται να δεσμεύσουμε τον πραγματικό χρόνο που εργάζονται. Φυσικά, θα λυθεί και το τεράστιο ζήτημα με τις χιλιάδες κενές θέσεις που δημιουργούνται», είπε ο κ. Χότζογλου.

thesstoday.gr

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *