Εδώ σε θέλω! Στις 12:00 η κρίσιμη ψηφοφορία για το "ξήλωμα" ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος από τις 100 δόσεις

Εδώ σε θέλω! Στις 12:00 η κρίσιμη ψηφοφορία για το `ξήλωμα` ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος από τις 100 δόσεις
Ο Απόστολος Κακλαμάνης «φωνάζει», η Ντόρα Μπακογιάννη «φωνάζει», ο Γιώργος Βλάχος «φωνάζει» αλλά στις 12:00 θα φανεί ποιοι θα επιμείνουν να κατακρίνουν την κυβέρνηση για το “ξήλωμα” του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος από τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις.

Στην κυβέρνηση κάνουν αγώνα δρόμου για να πείσουν τους κυβερνητικούς βουλευτές που αντιδρούν να βάλουν πλάτη και αυτή τη φορά. Το θέμα είναι ποιους θα πείσουν. Ο Απόστολος Κακλαμάνης έχει ήδη διαμηνύσει ότι δεν θα υπερψηφίσει γιατί «ντρέπεται». Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και ο Μιχάλης Κασσής.

Ντόρα Μπακογιάννη, Γιώργος Βλάχος κι άλλοι βουλευτές έχουν κατακρίνει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για την τροπολογία που, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, δεν εντάσσει στη ρύθμιση των 100 δόσεων τον ΕΝΦΙΑ και το φόρο εισοδήματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνος που ζήτησε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας για την εξαίρεση των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών από την ρύθμιση των 100 δόσεων, με την κυβέρνηση να… απαντά με αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών «κόκκινων δανείων». Το αίτημα κατατέθηκε με τις υπογραφές 17 βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Και το βράδυ της Πέμπτης, η αίθουσα της Ολομέλειας έγινε… ρινγκ, με τους βουλευτές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης να “σφάζονται” και πάλι. Όσο μόνο για τις τροπολογίες σχετικά με τις 100 δόσεις, αλλά και για εκείνη αφορά την μερική αποκατάσταση των εισοδημάτων των δικαστικών και των ενστόλων.

Σχολιάζοντας το αίτημα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας, μίλησε για «αντιπερισπασμό, που συμβαίνει ελαχιστότατες φορές στο Κοινοβούλιο και αποσκοπεί στο να εκβιάσει επί της ουσίας τους βουλευτές της πλειοψηφίας».

ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος

Το θερμόμετρο χτύπησε… κόκκινο με την κατάθεση της τροπολογίας με την οποία εξαιρούνται οι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο από την ρύθμιση των 100 δόσεων.

«Είναι απολύτως ολοφάνερο, ότι η τρόικα κυβερνά τον τόπο» σχολίασε ο Θ. Δρίτσας. «Αυτή η κυβέρνηση βρίσκεται σε ραγδαία και προϊούσα αποσύνθεση. Είναι βέβαιο ότι δεν καταλαβαίνει η αριστερά της τι ποιεί η δεξιά της και δεν έχει πολιτική – διαρκώς ετεροκαθορίζεται».

«Πιθανότατα υπήρξε ασυνεννοησία μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της γ.γ. Εσόδων» απάντησε από πλευράς ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης. «Δεν αλλάζει όμως η ουσία της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που ζητούσαμε εμείς, οι επιχειρηματίες και οι πολίτες».

«Το υπουργείο Οικονομικών έρχεται να διορθώσει τον εαυτό του. Εσείς που καταψηφίσατε τις διατάξεις, πώς έρχεστε τώρα να μας βάλετε στη διαδικασία της ψηφοφορίας;» σχολίασε ο Γ. Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ).

«Δεν έγινε λάθος. Θελήσατε να τεστάρετε την Τρόικα. Αν θέλατε όμως να πάρετε μια τέτοια απόφαση, θα έπρεπε να την πάτε μέχρι τέλους» παρατήρησε ο Νίκος Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ).

«Η κυβέρνηση έχει αναλάβει πλήθος νομοθετικών πρωτοβουλιών, (ΦΠΑ στην εστίαση, μείωση φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, αναδιανεμόμενο πλεόνασμα κ.ά.) για τις οποίες η Τρόικα είχε και έχει διαφορετική εκτίμηση» ανέφερε από πλευράς του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. «Η ουσία του θέματος είναι ότι τα χαρακτηριστικά της ρύθμισης δεν αλλάζουν. Ο αριθμός των δόσεων, το μειωμένο επιτόκιο, η χαλάρωση των προϋποθέσεων, ο αριθμός των δικαιούχων – το 97% των οφειλετών – δεν αλλάζουν…».

Η τροπολογία ωστόσο προκάλεσε και την έντονη αντίδραση του Γιώργου Βλάχου (ΝΔ), ο οποίος ζήτησε να αποδοθούν ευθύνες για την «επικοινωνιακή ήττα» της κυβέρνησης, για ένα θέμα (μη ληξιπρόθεσμες οφειλές), που δεν είχε θέσει κανείς άλλος πριν να το θέσει η ίδια η κυβέρνηση.

Ύφος διαμαρτυρίας είχαν και οι τοποθετήσεις του Άδωνι Γεωργιάδη και του Γιώργου Μιχελάκη, αν και με διαφορετική χροιά: «Είναι κρίμα, για κάτι που θα λυνόταν με μία απλή νομοτεχνική βελτίωση, χωρίς να γίνει η παραμικρή φασαρία, να πρέπει ο Πρωθυπουργός, ο οποίος εργάζεται από το πρωί μέχρι το βράδυ και όλοι το εκτιμούμε και όλοι τον τιμούμε γι’ αυτό, και καταφέρνει να φέρει αυτά τα αποτελέσματα που ανακουφίζουν τους πολίτες, να υφίσταται αυτού του τύπου την κριτική από την κοινωνία» ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Είναι απαράδεκτα και αδιανόητα τέτοια λάθη και τέτοιες παραλείψεις, διότι εκθέτουν κατ’ αρχήν τον Πρωθυπουργό, πλήττουν την Κυβέρνηση και υπονομεύουν την προσπάθεια που γίνεται για εθνική ανάταση» ανέφερε ο Γιάννης Μιχελάκης στην ομιλία του.

Καυγάς για τα κόκκινα δάνεια

Βασικό επιχείρημα της αντιπολίτευσης κατά της τροπολογίας για τα κόκκινα δάνεια, υπήρξε ο κυρίαρχος ρόλος των τραπεζών στην επιλογή των βιώσιμων επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στη ρύθμιση – και μάλιστα από ένα μονοπρόσωπο όργανο. Πάνω στη βασική αυτή θέση, η κυβέρνηση χρεώθηκε παράλληλα με ένα σκεπτικό «ελέγχου της επιχειρηματικότητας δια του καρτέλ των τραπεζών» (Σ. Κοντονής, ΣΥΡΙΖΑ), ή «αποσάθρωσης των εμπόρων, ώστε να μείνει ελεύθερο το πεδίο για τις πολυεθνικές εταιρείες» (Μ. Χρυσοβελώνη, ΑΝΕΛ). Κατά της ρύθμισης τάχθηκε το ΚΚΕ, για τον «τραπεζοκεντρικό της χαρακτήρα», όπως και η Χρυσή Αυγή που διέκρινε σ’ αυτήν «χαρακτήρα προεκλογικού σώου».

Ενστάσεις όμως υπήρξαν και από την πλευρά βουλευτών της πλειοψηφίας. Πλέον ηχηρή υπήρξε η παρέμβαση του Γιώργου Βλάχου (ΝΔ), ο οποίος επεσήμανε πως «δεν πρέπει να αφεθεί η εφαρμογή της στις τράπεζες, γιατί αν πάμε όπως θέλουν αυτές, μπορεί μετά από κάποιους μήνες να αποδειχθεί πως η ρύθμιση είναι εκτός πραγματικότητας. Να ενταχθούν και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πληρώθηκαν με ομόλογα που κουρεύτηκαν – αλλά κι εκείνες με χρέη από 500.000 μέχρι 1 εκ. ευρώ» πρότεινε.

«Να πιεστούν οι τράπεζες, αλλιώς η ρύθμιση θα μείνει κενό γράμμα» πρότεινε ο Αθ. Δαβάκης (ΝΔ). «Θα είμαστε στη διακριτική ευχέρεια των τραπεζικών και των εκπροσώπων τους, ή θα χρειάζεται ρουσφέτι κάποιος για να κριθεί η βιωσιμότητα της επιχείρησής του;» αναρωτήθηκε ο Ηλίας Βλαχογιάννης.

Η ΔΗΜΑΡ επέμεινε σε ένα μοντέλο Ιρλανδίας, όπου τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων κρίνει μια αρχή, ανεξάρτητη απ’ τις τράπεζες – ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε επίσης έναν ανεξάρτητο φορέα, που θα λύσει όμως το πρόβλημα με κοινωνικά κριτήρια, με μια «νέα σεισάχθεια».

«Στο άρθρο 1 της τροπολογίας, προβλέπεται σύσταση Επιτροπής Παρακολούθησης της εφαρμογής του νόμου, με αρμοδιότητα την υποβολή εκθέσεων προς την Τράπεζα της Ελλάδος, ως προς την ανταπόκριση των τραπεζών στις δυνατότητες διαγραφών και ρυθμίσεων που παρέχει ο παρών νόμος» απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας. «Με λίγα λόγια, δεν αφήνουμε τις τράπεζες να κάνουν μόνες τους ό,τι θέλουν. Τις παρακολουθούμε στενά» ανέφερε ο υπουργός.

– «Κοροϊδία!» πετάχτηκε ο Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ).

«Κανένας από αυτούς που λειτουργούν με τους καλώς εννοούμενους τραπεζικούς κανόνες, δεν πιστεύω πως δεν θα δώσει τη δυνατότητα σε μια επιχείρηση να αποπληρώσει το υπόλοιπο, γιατί αλλιώς κινδυνεύει να τα χάσει όλα» επιχειρηματολόγησε αργότερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος.

– «Παρά τις δηλώσεις του κου Δένδια όταν παρουσίασε την τροπολογία, δεν υπάρχει καμία ρύθμιση για τα δάνεια των πυρόπληκτων νομών. Οι επιχειρηματίες είναι στο κόκκινο» παρατήρησε ο Θ. Πετράκος (ΣΥΡΙΖΑ).

– «Μετά τις παρεμβάσεις της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, στη ρύθμιση εντάχθηκαν και τα δάνεια της «κακής» ΑΤΕ, καθώς και τα δάνεια που είναι με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου (πυρόπληκτοι, κτηνοτρόφοι κ.ά.) απάντησε ο Γ. Κουτσούκος.

Η τροπολογία για δικαστικούς και ένστολους

Η αξιωματική αντιπολίτευση καταψήφισε και την τροπολογία, η οποία αποκαθιστά σταδιακά, το ήμισυ των χαμένων αποδοχών των δικαστικών και των ενστόλων. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στην κατά γράμμα εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που αξίωνε την πλήρη αποκατάσταση, με την Ζωή Κωνσταντοπούλου να τονίζει σε σκληρή γλώσσα, πως δεν νοείται η κυβέρνηση να επιδεικνύει ασέβεια προς τις δικαστικές αποφάσεις, όπως έχει κάνει και στην περίπτωση της ΕΡΤ, ή των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλέστηκε μάλιστα ψήφισμα των δικαστικών ενώσεων, στο οποίο κατηγορείται η κυβέρνηση ότι «παραβιάζει απροσχημάτιστα το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

– «Δεν ήταν άρνηση της κυβέρνησης να μην δοθούν οι παροχές. Δεν ήταν ασέβεια, αλλά προσωρινή αδυναμία» απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου.

Την τροπολογία για τους ένστολους και τους δικαστικούς, υπερψήφισαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, ενώ οι ΑΝΕΛ και το ΚΚΕ δήλωσαν «παρών». Η Χρυσή Αυγή δεν μετείχε της ψηφοφορίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *