Bloomberg: Αμερικανοί εγκαταλείπουν μετακομίζουν μόνιμα σε Ευρώπη και Ελλάδα

Screenshot 2022-07-22 at 10-16-22 Bloomberg Αμερικανοί εγκαταλείπουν μετακομίζουν μόνιμα σε Ευρώπη και Ελλάδα

Δεν αντέχουν το ακριβό κόστος διαβίωσης στην πατρίδα τους – Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία και η χώρα μας, ανάμεσα στις χώρες που επιλέγουν σύμφωνα με το Bloomberg

Σε χώρες της Ευρώπης, όπως η Ελλάδα, μετακομίζουν πολλοί Αμερικανοί που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο ακριβό κόστος διαβίωσης στην πατρίδα τους. Οι απαγορευτικές τιμές για την αγορά κατοικιών, το ισχυρό δολάριο και η πολιτική πόλωση συνέβαλαν στην δημιουργία του φαινομένου, όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει το πρακτορείο «Bloomberg».

Ένα κύμα Αμερικανών μετεγκαταστάθηκε στην Ευρώπη. Δεν δίστασαν να διασχίσουν τον Ατλαντικό για να βρεθούν μακριά από το αυξανόμενο κόστος ζωής και τις διογκούμενες τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ. Για τους Αμερικανούς που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Γαλλία είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς, όπως αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο.

Για την εταιρεία «Sotheby’ s International Realty», η οποία διαχειρίζεται τις πωλήσεις μερικών από των πιο ακριβών ακινήτων στον κόσμο και αναλύει την εικόνα της αγοράς διεθνώς με βάση τις τάσεις που διαμορφώνονται μετά την πανδημία, τα αιτήματα των Αμερικανών που επιθυμούσαν να μετακομίσουν στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 40% την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, σε σύγκριση με το 2021.

Στη Γαλλία και την Ιταλία, η ζήτηση των Αμερικανών που θέλουν να εγκατασταθούν μόνιμα στις δύο χώρες είναι η υψηλότερη των τελευταίων τριών ετών, σύμφωνα με τον Τζακ Χάρις, ειδικό στον τομέα των ακινήτων «Knight Frank».

Σημειώνεται ότι, το πρώτο τρίμηνο του 2022, οι Αμερικανοί εκπροσωπούσαν το 12% των εσόδων της Ιταλίας, σύμφωνα με την εταιρεία Sotheby’s. Την ίδια περίοδο, πριν από ένα χρόνο, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 5%.

Ποιοι Αμερικανοί αγοράζουν ακίνητα στην Ευρώπη

Οι συνταξιούχοι και οι εύποροι Αμερικανοί είναι παραδοσιακά οι κύριοι αγοραστές ακινήτων στην Ευρώπη. Όμως, η σχετικά φθηνή στέγη, ιδιαίτερα σε μικρότερες πόλεις και κωμοπόλεις, αλλά και η εφαρμογή της τηλεργασίας από πολλές εταιρείες, έχουν κάνει τη γηραιά ήπειρο ακόμα πιο δελεαστική για ένα ευρύτερο φάσμα ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που είναι νεότερης ηλικίας.

Την ίδια ώρα, τα αυξανόμενα ποσοστά εγκληματικότητας σε ορισμένες πόλεις των ΗΠΑ όπως και πολιτικό κλίμα πόλωσης οδηγούν τους Αμερικανούς να αναζητήσουν έναν πιο ήσυχο τρόπο ζωής.

Για την 40χρονη Στέφανι Συνκλέρ , κάτοικο της Ατλάντα, η αγορά ενός σπιτιού στην Ιταλία ήταν όνειρο ζωής που τελικά έγινε πραγματικότητα τον Απρίλιο. Αγόρασε δύο ακίνητα έναντι 60 χιλιάδων ευρώ. «Δεν θα κοίταζα ποτέ να αγοράσω σπίτι στην Ιταλία αν η αγορά στις ΗΠΑ δεν ήταν τόσο τρελή», δήλωσε η Ιταλίδα που ασχολείται με τον χώρο της τέχνης.

Στις 30 Ιουνίου, η μέση τιμή ενός σπιτιού στην Ατλάντα έφθανε τα 404.575 δολάρια, αυξημένη κατά 19% από το προηγούμενο έτος, ενώ ένα ακίνητο 74 τετραγωνικών μέτρων στην περιοχή Παλέρμο της Σικελίας κόστιζε 86.560 ευρώ κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τις πλατφόρμες ακινήτων «Zillow και Idealista».

«Το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης έχει κάνει πιο ακριβό τη διαμονή σε οποιαδήποτε μεγάλη πόλη των ΗΠΑ από ό,τι στις ευρωπαϊκές πόλεις», επισημαίνει ο Mάικλ Βιτκόβσκι, αντιπρόεδρος της εταιρείας συμβούλων μεταναστών «ECA International», με έδρα τις ΗΠΑ.

«Οι ακριβές τιμές των κατοικιών καθώς και το ισχυρό δολάριο όπως και και οι πολιτικές εντάσεις στις ΗΠΑ καθιστούν όλο και πιο γοητευτική την διαμονή στην Ευρώπη», προσθέτει.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *