Black Friday: 5 πράγματα που αξίζει να αγοράσετε και 5 να αποφύγετε

consumers-shop-tv

Μόλις μία εβδομάδα έχει μείνει μέχρι την Black Friday και έχεις ήδη αρχίσει να χαζεύεις τις προσφορές που κάνουν δειλά- δειλά την εμφάνισή τους.

Και μπορεί να νομίζεις ότι οι προσφορές της Black Friday θα είναι ανεπανάληπτες σε όλα τα προϊόντα, ωστόσο υπάρχουν κάποιες κατηγορίες που καλύτερα να τις αποφύγεις. Ορισμένα καταστήματα έχουν ήδη γνωστοποιήσει τις προσφορές τους και έχετε πάρει μολύβι και χαρτί για να δείτε τι θα αγοράσετε. Σίγουρα, οι μεγαλύτερες αλυσίδες θα έχουν κάποια μορφή έκπτωσης σε σχεδόν όλα τα προϊόντα τους και ίσως μπείτε στον πειρασμό να πάρετε τις πρώτες προσφορές που θα δείτε ή να αγοράσετε ότι βρεθεί στο χέρι σας.
Αλλά πρέπει να είστε προσεκτικοί με την Black Friday: Δεν είναι όλες οι προσφορές εξίσου καλές. Αναμφισβήτητα,θα κερδίσετε χρήματα σε ορισμένα προϊόντα, αλλά κάποια άλλα τείνουν να έχουν καλύτερη έκπτωση σε άλλες εποχές του έτους. Αν πάτε καλά διαβασμένοι (είστε στο κατάστημα είτε διαδικτυακά, όπως κάνουν οι Έλληνες), σίγουρα δεν θα τραβάτε τα μαλλιά σας από ένα φανταχτερό προϊόν που αγοράσατε χωρίς τελικά να το θέλετε. Το Business Insider μίλησε με ειδικούς και έδωσαν τις δικές τους συμβουλές για τα καλύτερα (και χειρότερα) προϊόντα που θα βρείτε στην φετινή Black Friday.
Τι να αγοράσετε την Black Friday:

Τηλεοράσεις
Έξυπνες οικιακές συσκευές
Κονσόλες παιχνιδιών
Βιντεοπαιχνίδια
Συσκευές κουζίνας

Τηλεοράσεις

Ιστορικά, η Black Friday ήταν πάντα μια σπουδαία στιγμή για να αγοράσετε τηλεοράσεις πολλών ιντσών. «Αναμένουμε πως οι τηλεοράσεις των 75 ιντσών θα είναι σε πολύ χαμηλότερη τιμή φέτος» δήλωσε η Βιβέκ Πάντια, Διευθυντής Digital Insights στην Adobe. «Η μεγάλη τάση των τελευταίων χρόνων είναι να βλέπουμε ανθρώπους να δημιουργούν μεγάλα συστήματα οικιακής ψυχαγωγίας, κάτι που έχει αυξήσει την ζήτηση. Με τεχνολογία όπως το 4K και το HDR, βλέπουμε πως οι πελάτες αναζητούν όλο και μεγαλύτερες συσκευές».
Καταναλωτής κοιτάζει για αγορά νέας τηλεόρασης
Ευκαιρία για αγορά τηλεόρασης πολλών ιντσών

Τούτου λεχθέντος, κάποιοι έμποροι λιανικής πώλησης πωλούν συχνά ηλεκτρονικά χαμηλής ποιότητας μόνο για την Black Friday, γι’ αυτό και πρέπει να είστε σίγουροι ότι η συσκευή που θα αγοράσετε θα σας αρέσει και δεν θα σας βγάλει προβλήματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όπως λέει ο Μάικλ Μπονμπράιτ, αναλυτής καταναλωτών στο DealNews.com, «οι καλύτερες προσφορές του 2018, που να αξίζουν κιόλας, ήταν σε τηλεοράσεις LG, Samsung και TCL».
Έξυπνες οικιακές συσκευές

Η Black Friday είναι η καλύτερη μέρα του χρόνου για να πάρετε συσκευές Amazon Alexa δωρεάν, σύμφωνα με τον Μπονμπράιτ. «Οι έμποροι λιανικής λατρεύουν να εντάσσουν αυτά τα gadgets σε άλλες προσφορές» είπε. «Τα Amazon Echo Dots είναι ίσως οι πιο απλές συσκευές που μπορείτε να πάρετε. Συνδυάζονται συνήθως με ηλεκτρονικά όπως τηλεοράσεις ή έξυπνες οικιακές συσκευές». Σε έρευνα του blackfriday.com, το 30% των καταναλωτών είπε πως ελπίζει να αγοράσει έξυπνα οικιακά gadgets αυτή την Black Friday.
Κονσόλες

Η Black Friday είναι συνήθως η ιδανική μέρα για να αγοράσετε παλαιότερες κονσόλες. Το 2018, πολλά πακέτα Xbox One και Playstation 4, πωλούνταν με μερικά από τα καλύτερα παιχνίδια της χρονιάς στην πιο χαμηλή τιμή της αγοράς. «Αναμένουμε ότι το Playstation 4 θα έχει μεγάλη έκπτωση» δήλωσε η Πάντια. «Αυτό συμβαίνει γιατί οι έμποροι λιανικής πώλησης θέλουν να ξεφορτωθούν τις παλιές κονσόλες, επειδή μια νέα γενιά καταφθάνει οσονούπω».
Μια καλή ευκαιρία για να αγοράσετε κονσόλες

Ωστόσο, υπάρχει μία εξαίρεση: η Nintendo. Η εταιρεία δεν έκανε μεγάλες προσφορές σε διάφορες ιστοσελίδες πέρυσι, και οι προσφορές της Black Friday στις κονσόλες τελευταίας γενιάς (δηλαδή το νέο Switch Lite), είναι συνήθως αρκετά περιορισμένες.
Βιντεοπαιχνίδια

Από το «Apex Legends» μέχρι το «Kingdom Hearts III», ένας αριθμός από εξαιρετικά βιντεοπαιχνίδια κυκλοφόρησαν στις αρχές του έτους. Η Black Friday είναι μια ευκαιρία για τους λιανοπωλητές να ξεκαθαρίσουν το απόθεμά τους και να κάνουν χώρο για τα νέα βιντεοπαιχνίδια του επόμενου έτους. «Οι λάτρεις των βιντεοπαιχνιδιών αναμένεται να πληρώσουν από 20 έως 40 δολάρια για γνωστά βιντεοπαιχνίδια, που κυκλοφόρησαν στις αρχές του 2019» λέει ο Μπονμπράιτ.
Οικιακές μικροσυσκευές

H Black Friday είναι συνήθως μια καλή στιγμή για να αγοράσετε μικρότερες οικιακές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων μίξερ, τοστιέρων και παρόμοια. Οι έμποροι λιανικής πώλησης θα προσπαθήσουν να ξεφορτωθούν κάποια προϊόντα τους. «Οι φρυγανιέρες, τα μίξερ και τα λοιπά είναι φθηνότερα για έναν λόγο – μην περιμένετε να παραμείνουν σε αυτή την τιμή για πάντα. Επίσης, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία, ειδικά αν ψωνίζετε για ένα φοιτητικό σπίτι».
Πολλές μικρές οικιακές συσκευές πωλούνται σε πολύ καλές τιμές κατά την διάρκεια της Black Friday
Πολλές μικρές οικιακές συσκευές πωλούνται σε πολύ καλές τιμές κατά την διάρκεια της Black Friday
Τι να αποφύγετε την Black Friday

Συσκευές Apple
Είδη ένδυσης – Εσώρουχα
Smartphones
Παιχνίδια
Έπιπλα

Προϊόντα Apple

Ενώ πολλές εταιρείες τεχνολογίας προσφέρουν ευκαιρίες για gadgets, η Apple δεν αναμένεται να είναι μεταξύ αυτών φέτος διότι η εταιρεία συνήθως δεν πουλά τα προϊόντα της με έκπτωση την Black Friday. Συγκεκριμένα, προσέξτε το MacBook. «Τα προϊόντα της Apple σπάνια είναι σε έκπτωση, αλλά τα τελευταία μοντέλα McBook του 2019, είναι απίθανο να έχουν έκπτωση πάνω από μερικά δολάρια την Black Friday» πρόσθεσε ο Μπονμπράιτ.
Η Apple δεν συνηθίζει να κάνει προσφορές στην Black Friday
Ρούχα

Σίγουρα θα δείτε πολλά ρούχα σε έκπτωση την Black Friday, ειδικά εάν ψωνίζετε σε πολυκαταστήματα. Αλλά να είστε προσεκτικοί: Ακόμη και με έκπτωση, δεν χρειάζεται να αγοράσετε κάτι απλά και μόνο επειδή το βρήκατε σε έκπτωση, αν δεν πρόκειται να το φορέσετε – μιλάει η μανία κατανάλωσης εδώ. Χρειάζεται να ψάξετε αρκετά για να βρείτε το σωστό μέγεθος, το σωστό στυλ και αυτό μπορεί να είναι λίγο δύσκολο μέσα στην φρενίτιδα της Black Friday.

Αντ’ αυτού, οι ειδικοί προτείνουν να αγοράσετε ρούχα αργότερα τον Δεκέμβριο. Όχι μόνο θα έχετε περισσότερο χρόνο για να ψωνίσετε προσεκτικά, αλλά οι εκπτώσεις μπορεί να είναι παρόμοιες ή και καλύτερες. Πέρυσι, η Wall Street Journal ανέφερε πως ενώ τα γυναικεία ρούχα ήταν σε προσφορές στην Black Friday, οι τιμές ήταν λίγο καλύτερες τις δύο εβδομάδες που ακολούθησαν. «Πολλοί έμποροι λιανικής πώλησης ενδυμάτων κάνουν προσφορές καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους καταναλωτές να πάρουν πιο ξεκάθαρες αποφάσεις» αναφέρει ο Σκοτ Ρούζαλ, διευθυντής μάρκετινγκ στην εταιρεία Dxagency.

Επιπλέον, όταν πρόκειται για προσφορές σε ρούχα, δεν υπάρχει τίποτε το ιδιαίτερο για την περίοδο των γιορτών. Προσπαθήστε, για παράδειγμα, να μην αγοράσετε παλτό τον Δεκέμβριο – θα είναι στην μισή τιμή σε μερικούς μήνες.

Στο ίδιο πλαίσιο και τα εσώρουχα. Τα καταστήματα που πωλούν εσώρουχα δεν «καίγονται» για προσφορές στην Black Friday, προτιμούν να τα πουλήσουν πιο οικονομικά μετά τις γιορτές. «Ενώ τα καταστήματα όπως το Victoria’s Secret θα έχει σίγουρα κάποιες προσφορές την Black Friday, καλύτερα να κρατηθείτε αν θέλετε φανταχτερά εσώρουχα για μετά τις γιορτές» λέει ο Μπονμπράιτ. «Μετά τα Χριστούγεννα, τα μεγάλα πολυκαταστήματα θα ξεκινήσουν τις εκπτώσεις τους με τα προϊόντα να πωλούνται σε καλύτερες τιμές – και μεγαλύτερη ποικιλία – από ότι την Black Friday.
Γιατί να αγοράσετε εσώρουχα την Black Friday;
Γιατί να αγοράσετε εσώρουχα την Black Friday;
Smartphones

Η Black Friday δεν είναι, συνήθως, η καλύτερη στιγμή για να αγοράσετε ένα νέο τηλέφωνο – μόνο αν θέλετε ένα από τα μοντέλα του περασμένου έτους.Όσον αφορά στα νεότερα smartphones, συμεπεριλαμβανομένων των iPhone11 και Galaxy Note 10, «θα κάνουν κάποιες προωθητικές ενέργειες, αλλά δεν περιμένουμε να δούμε μεγάλη μείωση των τιμών, επειδή είναι ακόμη πολύ υψηλή η ζήτηση» δήλωσε η Πάντια. Ωστόσο, αναμένονται αξιοπρεπείς εκπτώσεις σε παλαιότερα μοντέλα, όπως το Galaxy S9, καθώς τα καταστήματα κάνουν ότι μπορούν για να αδειάσουν από το στοκ, για τις συσκευές του επόμενου έτους.
Παιχνίδια

Πιθανότατα να γνωρίζετε πολλούς γονείς που ετοιμάζονται να αγοράσουν το πιο hot νέο παιχνίδια αυτή την Black Friday. Η συμβουλή των ειδικών: Περιμένετε. Όχι μόνο γιατί αυτά τα προϊόντα είναι πολύ πιθανό να ξεπουλήσουν, αλλά θα έχουν καλύτερες εκπτώσεις αργότερα μέσα στο έτος. «Βλέπουμε πολλές φορές συγκεκριμένα αντικείμενα που οι άνθρωποι είναι σε φρενίτιδα προκειμένου να τα πάρουν στα παιδιά τους. Παιχνίδια όπως οι κούκλες LOL. Αλλά θα βρείτε πολύ καλύτερες τιμές σε αυτά τα προϊόντα κατά την διάρκεια της Cyber Monday» αναφέρει η Πάντια. Τέλος, τα παιχνίδια τείνουν να πωλούνται σε καλύτερη τιμή περίπου δύο εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα.
Έπιπλα

Τα έπιπλα πωλούνται σε καλύτερες τιμές μετά τις διακοπές.
«Ιστορικά, πράγματα όπως τα έπιπλα έιναι πιο φθηνά τον Δεκέμβριο» λέει η Τζάνετ Αλβάρεζ, διευθύντρια της έκδοσης Wise Bread. «Η εβδομάδα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, είναι μια υπέροχη περίοδος για να αγοράσετε έπιπλα, ειδικά πράγματα όπως οι υπαίθριες ψησταριές και μεγάλες συσκευές όπως φούρνους και ψυγεία. Οι έμποροι είναι απελπισμένοι να ξεφορτωθούν το απόθεμά τους πριν ξεκινήσει το νέο έτος.

Επίσης, αν θέλετε χριστουγεννιάτικα στολίδια, σε καμία περίπτωση μην τα αγοράσετε την Black Friday. Η τιμή τους θα είναι εξωφρενικά χαμηλή, αμέσως μετά τις γιορτές. Έτσι, θα έχετε έτοιμη την διακόσμηση της επόμενης χρονιάς.
Πηγή: iefimerida.gr

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...