Καστοριά: Διακρατικό χρώμα συνεργασίας από Ελλάδα και Αζερμπαϊτζάν στα εγκαίνια του μεταπτυχιακού προγράμματος

86d6cc6cbf444d30f8a3aaaa8e17750a_XL

Ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου ΤAP που διέρχεται από την Ελλάδα φέρνει κοντά όχι μόνο τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν αλλά και τα εκπαιδευτικά τους ιδρύματα.

Στην Καστοριά, περιοχή απ’ όπου διέρχεται ο αγωγός, πραγματοποιήθηκε σήμερα η επίσημη έναρξη του μεταπτυχιακού προγράμματος με αντικείμενο την «διαχείριση και μεταφορά φυσικού αερίου και πετρελαίου» που διοργανώνουν από κοινού το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και το Κρατικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αζερμπαϊτζάν, με έδρα το Μπακού.

«Η σημασία του διακρατικού διιδρυματικού μεταπτυχιακού προγράμματος βρίσκεται στην συνέχεια των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την δυναμική είσοδο της χώρας στο νέο ενεργειακό τοπίο που διαμορφώνεται στην περιοχή», τόνισε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων καθηγητής Θεοδόσης Πελεγρίνης, κηρύσσοντας την επίσημη έναρξη του προγράμματος. Στο σύντομο χαιρετισμό του σημείωσε ότι «καθήκον των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων δεν είναι να βρίσκουν εργασία στους αποφοίτους τους αλλά να τους προετοιμάζουν να γίνουν δυνατοί επιστήμονες και αυτό το μεταπτυχιακό πρόγραμμα προσφέρει πλούσιες επιστημονικές εμπειρίες και έντονη εξωστρέφεια».

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας του Αζερμπαϊτζάν Μπορίς Αλίεφ έκανε μια μακροσκελή του αναφορά στις διμερείς σχέσεις ξεκινώντας από την επίσκεψη του πρώην προέδρου της δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου τον Ιούνιο του 2004 στο Μπακού και φτάνοντας μέχρι στα πρόσφατα εγκαίνια των εργασιών κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ στο ελληνικό έδαφος από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη.

Το μεταπτυχιακό, που έχει διάρκεια δύο έτη, παρακολουθούν 50 φοιτητές, οι καθηγητές προέρχονται από το ΤΕΙ και το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Αζερμπαϊτζάν και οι παραδόσεις του προγράμματος γίνονται στα Ελληνικά και στα Αγγλικά. Όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ και διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος καθηγητής Ευάγγελος Σίσκος η πρακτική άσκηση των σπουδαστών θα γίνει στην εταιρία Socar και στις θυγατρικές της στα Βαλκάνια και στις Παρευξείνιες χώρες αλλά και στα Ελληνικά Πετρέλαια ενώ τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών θα πιστοποιούν και τα δύο πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Στον χαιρετισμό τους τόσο ο δήμαρχος Καστοριάς όσο και ο αντιπεριφερειάρχης ζήτησαν από την πολιτεία να βρεθεί τρόπος ώστε η περιοχή της Καστοριάς να μπορέσει να συνδεθεί με τον αγωγό φυσικού αερίου που περνά από την περιοχή.

Στην τελετή έναρξης του μεταπτυχιακού προγράμματος παραβρέθηκαν ο Πρύτανης και οι Κοσμήτορες του Κρατικού Οικονομικού πανεπιστημίου Αζερμπαϊτζάν, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας καθηγητής Νικόλαος Ασημόπουλος, μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας, φοιτητές, σπουδαστές του μεταπτυχιακού προγράμματος και οι δύο βουλευτές της Π.Ε. Καστοριάς Ολυμπία Τεληγιορίδου (ΣΥΡΙΖΑ) και Μαρία Αντωνίου (ΝΔ).

Του Σπύρου Κουταβά

πηγη: απε μπε

vetonews.gr

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *