Θ. Τζάκρη: Eκτός Παιδικών Σταθμών χιλιάδες οικογένειες – Αλλάζουν τα κριτήρια – ΄Eρχονται δίδακτρα
Επίκαιρη ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας κατέθεσε η βουλευτής Θ. Τζάκρη με την οποία τους ζητά…
…να εξασφαλίσουν τα κονδύλια ώστε να μην μείνουν φέτος εκτός παιδικών σταθμών χιλιάδες παιδιά σε όλη την χώρα λόγω έλλειψης κονδυλίων καθώς τα συναρμόδια Υπουργεία σκοπεύουν να μειώσουν το όριο του εισοδηματικού κριτηρίου από 30.000 ευρώ που είναι σήμερα σε 25.000 ευρώ και παράλληλα να μειώσουν το ποσό που χορηγείται μέσω της επιταγής εισόδου (voucher) από 2.500 ευρώ που είναι σήμερα στα 2.300 ευρώ με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να κληθούν οι γονείς να καλύψουν τις διαφορές μέσω διδάκτρων,ενώ παράλληλα τους ερωτά αν προτίθενται να κάνουν αποδεκτή την πρόταση της ΚΕΔΕ που έχει ζητήσει να δοθεί ένα μέρος από τα αδιάθετα 200 εκατομμύρια που προορίζονται για το κοινωνικό μέρισμα για να μην μπει «λουκέτο» σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, σε ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ.
Όπως αναφέρει η κ. Τζάκρη στην ερώτησή της για την περίοδο 2013-2014 ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανήλθε σε 182 εκ ευρώ και καλύφθηκαν 70.678 θέσεις παιδιών, ενώ φέτος τα χρήματα που έχουν εξασφαλιστεί είναι μόλις 130 εκ και καταβάλλονται προσπάθειες να εξασφαλιστούν 25 εκατομμύρια ευρώ από το Υπουργείο Ανάπτυξης και 25 εκατομμύρια ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών κάτι που δεν έχει ακόμη επιτευχθεί, ενώ η ζήτηση εφέτος αναμένεται αυξημένη, εφόσον εκτιμάται ότι οι αιτήσεις θα ξεπεράσουν τις 100.000 χιλιάδες..-
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης της κ. Τζάκρη έχει ως εξής:
«Κύριοι Υπουργοί,
Εκτός παιδικών σταθμών αναμένεται να μείνουν χιλιάδες παιδιά σε όλη την χώρα καθώς λόγω έλλειψης κονδυλίων τα Υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών σκοπεύουν να μειώσουν το όριο του εισοδηματικού κριτηρίου από 30.000 ευρώ που είναι σήμερα σε τουλάχιστον 25.000 ευρώ. Παράλληλα θα μειωθεί και το ποσό που χορηγείται μέσω της επιταγής εισόδου (voucher) από 2.500 ευρώ που είναι σήμερα στα 2.300 ευρώ , με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να κληθούν οι ίδιοι γονείς να καλύψουν τις διαφορές μέσω διδάκτρων, κάτι που ζητάει η Ευρωπαϊκή ένωση ακόμη και για τους ανέργους (σ.σ. 30 έως 50 ευρώ το μήνα).
Να σημειωθεί ότι για την περίοδο 2013-2014 ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανήλθε σε 182 εκ ευρώ και καλύφθηκαν 70.678 θέσεις παιδιών, ενώ φέτος τα χρήματα που έχουν εξασφαλιστεί είναι μόλις 130 εκ και καταβάλλονται προσπάθειες να εξασφαλιστούν 25 εκατομμύρια ευρώ από το Υπουργείο Ανάπτυξης και 25 εκατομμύρια ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών κάτι που δεν έχει ακόμη επιτευχθεί.
Από την πλευρά της η ΚΕΔΕ τονίζει ότι για να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση, εφόσον σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι αιτήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τις 100.000 χιλιάδες, απαιτούνται τουλάχιστον 250 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα σε προ ημερών συνάντησή της με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας η ΚΕΔΕ είχε ζητήσει να δοθεί ένα μέρος από τα αδιάθετα 200 εκατομμύρια που προορίζονται για το κοινωνικό μέρισμα για να μην μπει «λουκέτο» σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, σε ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ.
Επισημαίνεται ότι αυτή είναι η τελευταία χρονιά που η χρηματοδότηση των προγραμμάτων θα γίνει καθ’ αυτόν τον τρόπο, εφόσον από το νέο έτος η χρηματοδότηση θα γίνεται απευθείας από τις περιφέρειες που αναλαμβάνουν την ευθύνη εύρεσης των ανάλογων κονδυλίων.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ
1) Προτίθεσθε να εξασφαλίσετε τα επιπλέον κονδύλια που απαιτούνται ώστε να μην μείνουν εφέτος χιλιάδες παιδιά σε όλη την χώρα εκτός βρεφονηπιακών σταθμών εφόσον αυτά δεν εξευρεθούν αναμένεται να μειωθεί το εισοδηματικό κριτήριο και επιπλέον να υποχρεωθούν οι οικογένειες να καταβάλουν δίδακτρα;
2) Προτίθεσθε να κάνετε δεκτή την πρόταση της ΚΕΔΕ και να δοθεί ένα μέρος από τα αδιάθετα 200 εκατομμύρια που προορίζονται για το κοινωνικό μέρισμα για να μην μπει «λουκέτο» σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, σε ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ;».