Ραγδαίες εξελίξεις στα στεγαστικά δάνεια – Πρόταση βόμβα από τον Δένδια για κούρεμα εως και 30% – Όλες οι προϋποθέσεις
Τι σημαίνει η πρόταση Δένδια για αναπροσαρμογή – κούρεμα στα στεγαστικά δάνεια που δεν αποπληρώνονται
– Σπάνε στα δύο τα στεγαστικά δάνεια με βάση την αξία που έχουν τώρα τα ακίνητα και με βάση την αξία που είχαν όταν αυτά αγοράστηκαν και εκδόθηκε το δάνειο
– Πως θα γίνει η μεταφορά σε 10 εως και 15 χρόνια της αποπληρωμής για το 30% του σημερινού δανείου
Μία μεγάλη έκπληξη κρατούσε ο Νίκος Δένδιας λίγο πριν μεταφερθεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Ο απερχόμενος υπουργός Ανάπτυξης κατά την παρουσίαση της ρύθμισης για τα κόκκινα – επιχειρηματικά δάνεια άνοιξε τεράστιο θέμα για τα στεγαστικά δάνεια, που θα κληθεί να το αντιμετωπίσει ο νέος υπουργός Κ. Σκρέκας.
Όπως δήλωσε ο Ν. Δένδιας μελετάται η αναπροσαρμογή, δηλαδή κούρεμα, των στεγαστικών δανείων μέχρι και 30% σε σχέση με τη μείωση της άξιας που έχουν υποστεί τα ακίνητα το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα όπως ανέφερε έχουν γίνει ήδη οι σχετικές συνενοήσεις με τουλάχιστον 2 μεγάλες τράπεζες.[youtube https://www.youtube.com/watch?v=W8X0URxM2vM]
Αυτό που πρέπει να ξεκαθαριστεί πρώτα από όλα είναι το ότι το κούρεμα θα γίνει σε χιλιάδες στεγαστικά δάνεια αξίας άνω των 27 δισ. ευρώ που σήμερα δεν αποπληρώνονται, όπως αναφέρει το Capital.
Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει το σπάσιμο σε δύο τμήματα για τα στεγαστικά δάνεια, που θα σχετίζεται με την τωρινή αξία των ακινήτων αλλά και την αξία που είχαν όταν εκδόθηκε το δάνειο.
Οι υπό εξέταση λύσεις είναι:
– Να γίνει νέα εκτίμηση της αξίας του στεγαστικού δανείου
– Να γίνει χωρίς όρους κούρεμα 30% στα στεγαστικά δάνεια
Όπως μάλιστα αποκαλύπτει το Capital το ένα τρίτο του δανείου θα μεταφερθεί στο μέλλον ώστε να αντιμετωπιστεί μετά από 10-15 χρόνια και το υπόλοιπο τμήμα που αντιστοιχεί στην τρέχουσα αξία του ακινήτου θα συνεχίσει να αποπληρώνεται με τους σημερινούς όρους.
Μάλιστα αναφέρεται πως το μέρος του δανείου που θα μεταφερθεί για αποπληρωμή ή διαγραφή στο μέλλον δεν θα καθίσταται υπερήμερο δεν θα βαρύνεται από τόκους.
Πηγή Capital