portokali-fanari-kok-04

Το πορτοκαλί φως μπορεί να μπερδέψει τους οδηγούς αναφορικά με το τι πρέπει να κάνουν όταν ενεργοποιείται, με τις επιλογές να είναι επί της ουσίας δύο.

Εκτός και αν υπάρχει άλλη σήμανση ή τροχονόμος, οι φωτεινοί σηματοδότες έχουν αναλάβει το κύριο έργο για την διαχείριση της κυκλοφορίας στους δρόμους.

Όλοι γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε όταν το φανάρι είναι κόκκινο ή πράσινο, με την κίτρινη μεσαία ένδειξη του φωτεινού σηματοδότη να είναι και εκείνη που αντιμετωπίζει τις περισσότερες παρερμηνείες. Την λύση σε αυτό το σημείο έρχεται να δώσει φυσικά ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας.

Στο 6ο άρθρο του ο ΚΟΚ αναφέρεται στη φωτεινή σηματοδότηση για την κυκλοφορία των οχημάτων και δίνει σαφείς οδηγίες για το πώς πρέπει να συμπεριφερθεί ένας οδηγός όταν αντικρίζει «κίτρινο σταθερό φως κυκλικής μορφής».

Συγκεκριμένα το κίτρινο, ή πορτοκαλί αν προτιμάτε φως, ο οδηγός πρέπει να το αντιμετωπίσει όπως αντιμετωπίζει και το κόκκινο και να σταματήσει υποχρεωτικά, εκτός και αν βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτό τη στιγμή που ανάβει.

Παράλληλα στο άρθρο 24 ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας αναφέρει ότι η απότομη επιβράδυνση απαγορεύεται, με εξαίρεση την περίπτωση που η μείωση της ταχύτητας γίνεται για την αποτροπή επικείμενου κινδύνου.

Στο ίδιο άρθρο ο ΚΟΚ επισημαίνει ότι ο οδηγός μπορεί να επιβραδύνει σε σημαντικό βαθμό την κίνηση του οχήματός του μόνο αν αυτό δεν δημιουργεί κίνδυνο για τους υπόλοιπους οδηγούς ή δεν προκαλεί δυσχέρεια και πάντοτε αφού έχει σαφώς και έγκαιρα για την πρόθεσή του.

Βάσει και των παραπάνω, ο οδηγός ενός οχήματος που βρίσκεται πολύ κοντά στο φανάρι, όταν αυτό ανάψει πορτοκαλί, έχει το δικαίωμα να μην επιβραδύνει.

Το παραπάνω εφόσον βέβαια η ταχύτητα με την οποία κινείται είναι τέτοια που δεν θα του επιτρέψει να φρενάρει με ασφάλεια στην απαιτούμενη απόσταση αλλά και να περάσει το δρόμο που έχει μπροστά του σχετικά γρήγορα και με ασφάλεια για τον ίδιο και τους άλλους χρήστες του δρόμου.

Τέλος στην περίπτωση που το φανάρι αναμοσβήνει πορτοκαλί, ο οδηγός θα πρέπει να το διαχειριστεί όπως και την πινακίδα του STOP και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προχωρήσει με ιδιαίτερη προσοχή και να παραχωρήσει προτεραιότητα σε πεζούς και οχήματα με τα οποία διασταυρώνεται η πορεία του.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *