1821-2021: Οι επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Καστοριάς
Με τον συμβολικό τίτλο “Τιμούμε την ιστορία μας”, ξεκινούν από το Δήμο Καστοριάς οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, συμμετέχοντας ενεργά στο επίσημο πρόγραμμα “Ελλάδα 2021”. https://www.greece2021.gr/
Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, έχει προετοιμάσει μία σειρά δράσεων και εκδηλώσεων, διαδικτυακών και μη, ως ελάχιστη απόδοση τιμής και μνήμης στους προγόνους μας που αγωνίστηκαν για το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας.
Σημειώνεται, ότι το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί, ενδέχεται να εμπλουτιστεί και να τροποποιηθεί ανάλογα με τα περιοριστικά μέτρα που θα είναι σε ισχύ το επόμενο χρονικό διάστημα λόγω της πανδημίας.
Οι επετειακές εκδηλώσεις στην Καστοριά θα ξεκινήσουν επισήμως, όπως και στην πλειονότητα των πρωτευουσών των Νομών της χώρας, ανήμερα της Εθνικής Επετείου, την 25η Μαρτίου και θα κορυφωθούν την 11η Νοεμβρίου, ημέρα απελευθέρωσης της Καστοριάς.
Ο Δήμαρχος Καστοριάς, Γιάννης Κορεντσίδης έχει ήδη αποστείλει επίσημη επιστολή-πρόσκληση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να παραστεί στα “Ελευθέρια” της Καστοριάς, ενώ ζητήθηκε, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες, να παρευρεθεί και να παρελάσει άγημα της Προεδρικής Φρουράς.
Η πρώτη εκδήλωση, η οποία λόγω των περιοριστικών μέτρων είναι διαδικτυακή, θα μεταδοθεί την Πέμπτη 25 Μαρτίου, ώρα: 18:21 από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την ιστοσελίδα του Δήμου Καστοριάς περιλαμβάνοντας:
Εισαγωγικό spot & logo
Ο λογότυπος αποτελεί το δέσιμο δύο στοιχείων. Τα αντιπροσωπευτικά χρώματα της Ελλάδας που αγκαλιάζουν το κυρίαρχο σύμβολο της Καστοριάς, την Παναγία Κουμπελίδικη. Μία παράλληλη πορεία της Καστοριάς και του Ελληνισμού ως το σήμερα. Στην ανάπτυξή του, ακολουθήθηκαν οι σύγχρονες τάσεις που επικρατούν στην οπτική επικοινωνία, κυρίως διά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των ιστοσελίδων, με απλές και δυνατές γραμμές, που εύκολα μπορούν να σταθούν ως μοναδικό σήμα, ξεχωριστά από το κείμενο.
Όπως και ο λογότυπος, έτσι και το εισαγωγικό spot έχει δημιουργηθεί με την ίδια φιλοσοφία, παρουσιάζοντας, με την εναλλαγή πλάνων και φωτογραφιών, την Καστοριά του παρελθόντος και την Καστοριά του σήμερα, αναδεικνύοντας παράλληλα εμβληματικές μορφές, που άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στον τόπο και την ιστορία του.
Πανηγυρικός της Ημέρας
“Η ελληνική επανάσταση του 1821: αντίκτυπος και μηνύματα”
Αλέξανδρος Μακρίδης – Εκπαιδευτικός
“Καντάτα Ελευθερίας” από το Μουσικό Σχολείο Καστοριάς
- Εισαγωγή – Χαιρετισμός της Διευθύντριας του Μουσικού Σχολείου
Καστοριάς, κ. Βαρβάρας Μπελερή
- “Το Χάραμα Επήρα”
(Διονυσίου Σολωμού, Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, σχεδίασμα Α’)
τραγούδι από το Ευρωπαϊκό Μουσικό Σύνολο
Διεύθυνση – Εναρμόνιση – Ενορχήστρωση: Κωνσταντίνος Ταμβάκης
- “Μάνα μου τα κλεφτόπουλα”
τραγούδι: Εναρμόνιση/Διασκευή/Προετοιμασία: Ιωάννης Ζορπίδης
Κιθάρα/Φωνή: Μαριέττα Γκρίζη, μαθήτρια Β’ Γυμνασίου
Κιθάρα/Φωνή: Γεώργιος Γκρίζης, μαθητής Γ’ Γυμνασίου
- “Ο Θούριος” (Ρήγας Φεραίος), τραγούδι: Διασκευή: Ιωάννης Ζορπίδης
Προετοιμασία: Ιωάννης Ζορπίδης, Ανδρονίκη Αβάνη
Πιάνο/Φωνή: Έλλη Κίτσου, μαθήτρια Α’ Γυμνασίου
Μαντολίνο/Φωνή: Αλέξανδρος Κίτσος, μαθητής Γ’ Γυμνασίου
- “Ας κρατήσουν οι χοροί”, τραγούδι από το Ευρωπαϊκό Μουσικό Σύνολο
Διεύθυνση – Εναρμόνιση – Ενορχήστρωση: Κωνσταντίνος Ταμβάκης
Σημείωση:
Το οπτικοακουστικό υλικό, όπως επίσης και διαρκής ενημέρωση για τις επετειακές εκδηλώσεις των 200 ετών, θα υπάρχει στη ξεχωριστή ενότητα που υπάρχει για το σκοπό αυτό, σε περίοπτη θέση, στην ιστοσελίδα του Δήμου Καστοριάς: kastoria.gov.gr/1821-2021