Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής νομιμοποιούσε το Κομμουνιστικό Κόμμα…

Screen-Shot-2017-08-22-at-4.40.48-PM

Το 1974, ένας μεγάλος Έλληνας πολιτικός ,ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, έβαλε την υπογραφή του κάτω από τη νομιμοποίηση του Κομμουνιστικού Κόμματος. Κατανοώντας ότι, για να θεραπεύσει η χώρα τις πληγές της επταετούς στρατιωτικής δικτατορίας, χρειαζόταν όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις της ενωμένες.

Το ΦΕΚ έχει ημερομηνία 23 Σεπτεμβρίου 1974. Το υπογράφουν ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής και το σύνολο των μελών του υπουργικού συμβουλίου – άνθρωποι που, οι περισσότεροι εξ αυτών, είχαν ζήσει τον Εμφύλιο Πόλεμο, είχαν μετάσχει ενεργά από κεντρικές πολιτικές θέσεις στις μετεμφυλιακές εξελίξεις στις τάξεις της ΕΡΕ, της Ενωσης Κέντρου ή και στα υψηλά κλιμάκια της διοίκησης της χώρας, είχαν διωχθεί από τη χούντα και, σίγουρα, ούτε μέλη του ΚΚΕ ήταν, ούτε καν αριστεροί με οποιαδήποτε έννοια…

Με αυτό το ΦΕΚ λοιπόν, ο Καραμανλής, που δεν έχει προλάβει ακόμα να κάνει καν τις πρώτες ελεύθερες εκλογές (έγιναν στην πρώτη επέτειο του Πολυτεχνείου, στις 17 Νοεμβρίου), ούτε να προχωρήσει στο νέο σύνταγμα της χώρας, το πρώτο που κάνει και θεμελιώνει τη λεγόμενη Μεταπολίτευση, είναι να νομιμοποιήσει όχι μόνον το ΚΚΕ, αλλά και οποιοδήποτε κόμμα το οποίο δεν έχει σκοπό τη βίαιη κατάληψη της εξουσίας στην Ελλάδα: αυτό είναι το ένα και μοναδικό κριτήριο για την ίδρυση κομμάτων: η χώρα, έχει πια δημοκρατία.

Σε αυτό το ΦΕΚ, το οποίο μάλιστα φέρει και την υπογραφή του στρατηγού Γκιζίκη ως «προέδρου», ακόμα «της Δημοκρατίας» τέθηκαν οι βάσεις για τον ομαλό πολιτικό βίο της χώρας, τα επόμενα σχεδόν σαράντα χρόνια.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *