Ψάχνει πελάτες το ελληνικό μήλο

mila(1)

Το ρωσικό εμπάργκο και η αναμενόμενη αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής πιέζουν το προϊόν

Πίεση δέχεται φέτος το ελληνικό µήλο από τις επιπτώσεις του ρωσικού εµπάργκο, αν και δεν πραγµατοποιούνταν εξαγωγές σηµαντικών ποσοτήτων προς την εν λόγω αγορά.

Ωστόσο, η ενδεχόµενη συγκέντρωση µήλων από την Πολωνία και άλλες χώρες, στις ίδιες αγορές µετά το εµπάργκο, σε συνδυασµό µε την αναµενόµενη αύξηση της ευρωπαϊκής παραγωγής µήλων (κατά 9 % σε σχέση µε πέρσι) και την οικονοµική κρίση στην Ελλάδα, έχει ως αποτέλεσµα να πιέζεται η τιµή παραγωγού.Ενδεικτικό είναι ότι «φέτος η τιµή, που δόθηκε, για τα µήλα, τα οποία προορίζονται για χυµοποίηση, ήταν 2 λεπτά το κιλό, ενώ τα προηγούµενα χρόνια ήταν 5 – 6 λεπτά το κιλό», επισήµανε ο Χρήστος Μπαϊρακταρίδης, παραγωγός από την Άρνισσα Πέλλας. Έτσι, «οι παραγωγοί της περιοχής δε θα τα παραδώσουν, καθώς µε αυτή την τιµή δεν βγαίνει ούτε το µεροκάµατο», συµπλήρωσε ο κ. Μπαϊρακταρίδης.

«Η τιµή για τα µήλα προς χυµοποίηση φέτος διαµορφώθηκε στα 6 λεπτά, ενώ πέρσι ήταν 8 λεπτά», υπογράµµισε ο ∆ιονύσης Βαλασσάς, διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισµού Ζαγοράς Πηλίου. Όπως σηµείωσε ο κ. Βαλασσάς, αυτή η πτώση οφείλεται στο ότι το 60 % της παραγωγής πολωνικών µήλων προορίζονται για χυµοποίηση, καθιστώντας την Πολωνία ρυθµιστή στην αγορά χυµού.

Στην Άρνισσα της Πέλλας η τιµή φέτος για τα κόκκινα µήλα Α’ ποιότητας (µε περιφέρεια 75 χιλ.) διαµορφώθηκε στα 37 – 45 λεπτά κατά µέσο όρο, χαµηλότερα από πέρσι που ήταν 55 – 60 λεπτά το κιλό.

Επίσης, φέτος ο Συνεταιρισµός Ζαγοράς Πηλίου, σύµφωνα µε τον κ. Βαλασσά, πουλάει 5 λεπτά χαµηλότερα στην χονδρική σε σχέση µε πέρσι, που πούλαγε στο 1,30 ευρώ το κιλό. Σηµειώνεται ότι η εκκαθάριση του Συνεταιρισµού θα γίνει τον Ιούνιο του ‘15, ενώ πέρυσι για το κόκκινο µήλο της Α’ ποιοτικής κατηγορίας (75 χιλ.) ήταν τα 76 λεπτά το κιλό. Όπως σηµειώνει ο κ. Βαλασσάς, «η φετινή παραγωγή αναµένεται αυξηµένη πάνω από 30 % σε σχέση µε πέρσι, που ήταν µειωµένη (στα 9 εκατ. κιλά), φτάνοντας πιθανότατα στα κανονικά επίπεδα των 12 εκατ. κιλών.

Υψηλότερη (σχεδόν κατά 20 %) προβλέπεται η παραγωγή µήλων και στον κάµπο της Βεγορίτιδας σε σχέση µε µία κανονική χρονιά, που φτάνει τους 1.500 – 2.000 τόνους. Βέβαια, δε θα επηρεαστεί γενικότερα η ελληνική παραγωγή µήλων, καθώς υπάρχουν περιοχές, όπως η Καστοριά, όπου αναµένεται µικρότερη παραγωγή λόγω της µικροκαρπίας που δηµιουργήθηκε από τον παγετό την άνοιξη.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, πάντως, φέτος αναµένεται η µεγαλύτερη παραγωγή µήλων των τελευταίων ετών (9 % πάνω από την αντίστοιχη περσινή, στους 1,2 εκατ. τόνους), σύµφωνα µε τον πρόεδρο του Συνεταιρισµού Φρουτοπαραγωγών του Νότιου Τυρόλου στην Ιταλία (VOG), Gerhard Dichgans.

Μεγαλύτερη παραγωγή σε Ουάσινγκτον και Χιλή
Τη µεγαλύτερη παραγωγή στην ιστορία της αναµένει η Ουάσινγκτον φέτος, σύµφωνα µε την Επιτροπή Μήλων της πολιτείας.
Συγκεκριµένα, η παραγωγή προβλέπεται να φτάσει τα 140 εκατ. µπούσελ, ξεπερνώντας το ρεκόρ των 128 εκατ. µπούσελ του ‘12. Αξίζει να σηµειωθεί ότι η µέση παραγωγή της πολιτείας είναι 110 – 112 εκατ. µπούσελ, µε τις εξαγωγές να αντιστοιχούν στο 35 %.
Επίσης, η παραγωγή µήλων της Χιλής, της µεγαλύτερης παραγωγικής χώρας του νοτίου ηµισφαιρίου εκτιµάται πως θα αυξηθεί κατά 15 % σε σχέση µε πέρσι, που διαµορφώθηκε στους 1.627.000 τόνους.
Στην Ελλάδα τόσο στην Καστοριά όσο και στην Πέλλα αυξάνονται κάθε χρόνο τα καλλιεργούµενα στρέµµατα. Ειδικότερα, στην περιοχή της Καστοριάς, σύµφωνα µε τον ∆ήµο Μωυσίδη, πρόεδρο της Συνεταιριστικής ΓΕΟΚ ΑΕ, τα τελευταία χρόνια οι νέες φυτεύσεις ανέρχονται στα 1.000 στρέµµατα ετησίως. Σηµειώνεται ότι τα δέντρα µετά από 3 χρόνια εισέρχονται σε πλήρη καρποφορία. Οι παραγωγοί προτιµούν την πυκνή γραµµική φύτευση (σε παλµέτα) καθώς αποφέρει µεγαλύτερη απόδοση, καλύτερη ποιότητα και περισσότερο ελεγχόµενα έξοδα, ενώ συµβάλλει στο καλύτερο αραίωµα και µάζεµα σε σχέση µε το ελεύθερο δέντρο. Βέβαια, το κόστος εγκατάστασης φτάνει τα 10.000 ευρώ για ένα χωράφι 10 στρεµµάτων, ενώ στη συνέχεια το κόστος αντιστοιχεί στα 25 – 27 λεπτά το κιλό.

Άσος, η ποιότητα
Περισσότερα είναι τα επιτραπέζια µήλα καλής ποιότητας σε σχέση µε πέρσι, που σηµειώθηκαν ζηµιές από το χαλάζι, σηµείωσε ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισµού Ζαγοράς Πηλίου, ∆ιονύσης Βαλασσάς. Στον Συνεταιρισµό, που διαθέτει κυρίως κόκκινες ποικιλίες, έχουν µαζευτεί τα 2/3 της παραγωγής. Στην περιοχή την τελευταία 5ετία πραγµατοποιούνται φυτεύσεις κυρίως της ποικιλίας Στάρκιν, (της πιο διαδεδοµένης κόκκινης), αλλά και των δίχρωµων Royal Gala και Fuji, που έχουν εµπορικό ενδιαφέρον.

agronews.gr

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *