Χατζηγιάννης: Καταδίκη για κλοπή τραγουδιού

xatzigiannis-katadiki-gia-klopi-tragoudiouΤο Εφετείο απεφάνθη: Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης έχει κάνει κλοπή της «Αύρας» του Δημήτρη Παναγόπουλου. Ο τραγουδοποιός και μάρτυρας στην υπόθεση, Στάθης Δρογώσης εξηγεί.

Με ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook, ο Στάθης Δρογώσης, τραγουδοποιός και δημοτικός σύμβουλος πια με την Ανοιχτή Πόλη του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, δημοσιοποίησε τηνκαταδίκη του Μιχάλη Χατζηγιάννη, δυο χρόνια μετά την αγωγή που έλαβε από τον συνθέτη-στιχουργό Δημήτρη Παναγόπουλο για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ο Στάθης Δρογώσης
Ο Στάθης Δρογώσης

Η ανάρτηση του Στάθη Δρογώση στο Facebook:

Μάρτυρες στην αντιδικία, υπέρ του Δημήτρη Παναγόπουλου ήταν: ο συνθέτης Μάκης Αμπλιανίτης, ο τραγουδοποιός Δημήτρης Λάμπος, οι μουσικοί Τάκης Μαρινάκης – Κώστας Καραγιάννης και ο μουσικολόγος Γιάννης Φούλιας, οποίος έκανε μουσικολογική ανάλυση των τραγουδιών.

Το theTOC.gr επικοινώνησε με τον Στάθη Δρογώση, ο οποίος είπε σχετικά για την υπόθεση που ξεκίνησε πριν από δυο χρόνια και τελεσιδίκησε μόλις χθες:

«Ο Δημήτρης Παναγόπουλος είναι γνωστός μου, μού είναι συμπαθής και θεωρώ ότι είναι σημαντικός δημιουργός, για αυτό και όταν με κάλεσε, ανάμεσα σε άλλους συναδέλφους, ως μαρτυρα στη διαδικασία ανταποκρίθηκα. Η ουσία δεν είναι η δαιμονοποίηση, αλλά η πραγματικότητα. Πραγματικά το τραγούδι του θιγόμενου έχει αντιγραφεί.Το άκουσα και είναι ξεκάθαρο ότι το κουπλέ είναι αντιγραφή της «Αύρας», το οποίο είναι ένα πασίγνωστο τραγούδι. Η διαφορά ανάμεσα στην κλοπή, την αντιγραφή και την επήρεια από το ύφος ενός κομματιού είναι λεπτή. Συμβαίνει διεθνώς. 

Το ζήτημα είναι να μην φτάνουμε εκεί και όταν αυτό συμβαίνει να γίνεται τυχαία και όχι από κακή πρόθεση και να μπορούν να συνεννοηθούν οι δυο πλευρές. Εγώ, ως μουσικός, ένιωσα ότι έπρεπε να καταθέσω την άποψή μου. Θεώρησα υποχρέωση μου να βοηθήσω τον Δημήτρη Παναγόπουλο.  

Η απόφαση είναι ηθική δικαίωση. Ο Δημήτρης Παναγόπουλος δεν είναι φιλοχρήματος, δεν το έκανε για την οικονομική απολαβή. Το ρεπερτόριο του Δημήτρη, καθώς και το δικό μου περνάει κρίση, είναι σε δύσκολη κατάσταση από τη μεριά των αμοιβών, αλλά αυτό που σου μένει τελικά-αφού δεν είναι τα χρήματα- είναι η ηθική ικανοποίηση.

Καταλαβαίνω ότι η ιστορία έχει ψαχνό. Ο επιτυχημένος σε αντιπαράθεση με εκείνον του δύσκολου ρεπερτορίου και η κατάληξη να είναι καλή για τον δεύτερο.

Να μην ξεχνάμε ότι το τραγούδι δεν είναι μόνο οι νότες, είναι η ενορχήστρωση, το κλίμα, το ύφος. Μπορεί να σου κλέψουν το τραγούδι χωρίς να έχουν πάρει ούτε μια νότα. Κι αυτό το κάνουν οι διαφημιστές που στήνουν ολόκληρες μουσικές βιβλιοθήκες και αντιγράφουν σατανικά το ύφος, χωρίς κλοπή νότας».

Θυμηθείτε το τραγούδι «Αύρα» του Δημήτρη Παναγόπουλου, το οποίο κυκλοφόρησε τη δεκαετία του ’80 και ο Μάνος Χατζιδάκις είχε χαρακτηρίσει ως το καλύτερο της δεκαετίας του.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=1_RgecsWcGs]

Αυτό είναι το τραγούδι «Κάτι λείπει» του Μιχάλη Χατζηγιάννη, στο οποίο σύμφωνα με τελεσίδικη απόφαση του δικαστηρίου έχει γίνει κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=ffCPsQqDvzE]

thetoc.gr

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...