Φύτεψε φράουλες στο μπαλκόνι σου Γίνε επίμονη κηπουρός και αφήσου στο μεθυστικό άρωμα του πιο καλοκαιρινού φρούτου.

Αφιερώστε λίγο από το χρόνο και το χώρο σας για να φυτέψετε φυτά φράουλας στο μπαλκόνι σας και να απολαύσετε λίγο πριν το καλοκαίρι τις δικές σας μοσχομυριστές και πεντανόστιμες φράουλες, πλήρως απαλλαγμένες από φάρμακα και ορμόνες.

Η φράουλα

Η φράουλα είναι πολυετές φυτό, μικρού αναστήματος, με θυσανώδη εμφάνιση και χαρακτηριστικά τρίλοβα φύλλα, στιλπνά στην επάνω επιφάνεια και ελαφρώς βελούδινα στην κάτω.

Τα άνθη της είναι άσπρα, μικρά και κανονικά. Παράγει στόλωνες, δηλαδή έρποντες βλαστούς που ριζώνουν στους κόμπους και από τους οποίους προκύπτουν νέα φυτά.

Η αρωματική και κόκκινη φράουλα μπορεί να θεωρείται καρπός αλλά στην πραγματικότητα τρώμε ένα μέρος του άνθους που διογκώνεται και γίνεται σαρκώδης, την ανθοδόχη.

Οι πραγματικοί καρποί της φράουλας είναι οι μικροί σκληροί σπόροι που βρίσκονται πάνω στη φράουλα.

 

Ποικιλίες

Οι φράουλες διακρίνονται σε ποικιλίες που ανθίζουν και καρποφορούν περισσότερες από μια φορά το χρόνο, οι λεγόμενες «πολύφορες» ή «των τεσσάρων εποχών» και σε ποικιλίες που δεν ξανά ανθίζουν, δηλαδή αυτές που καρποφορούν μια συγκεκριμένη εποχή.

Οι τελευταίες που είναι και οι πιο παραγωγικές χρησιμοποιούνται για τις εντατικές καλλιέργειες. Στις περιπτώσεις αυτές καλλιεργούνται διάφορες ποικιλίες, οι οποίες ωριμάζουν σταδιακά, για να υπάρχει συνεχής παραγωγή.

Οι πρώτες είναι λιγότερο παραγωγικές, όμως είναι πιο κατάλληλες για τους οικογενειακούς λαχανόκηπους, γιατί χρειάζονται λιγότερη φροντίδα. Τέλος, υπάρχουν και ποικιλίες οι οποίες είναι αναρριχώμενες και είναι κατάλληλες για μικρούς λαχανόκηπους ή ακόμα και για μπαλκόνια και βεράντες.

Ζωικοί εχθροί και ασθένειες

Επειδή η φράουλα ως φυτό είναι εξαιρετικά ευαίσθητη σε ζωικούς εχθρούς και ασθένειες η καλλιέργεια της δέχεται αρκετούς ψεκασμούς με αποτέλεσμα το τελικό προϊόν που αγοράζουμε να είναι αρκετά επιβαρυμένο από υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Μερικές από τις πιο επικίνδυνες ασθένειες στη φράουλα είναι:

Ιώσεις: Προκαλούν παραμορφώσεις στα φύλλα και τα άνθη, χωρίς να είναι δυνατή οποιαδήποτε επέμβαση

Τεφρά σήψη: Προκαλείται από τα λιμνάζοντα νερά και την υπερβολική υγρασία

Όσο για τους ζωικούς εχθρούς οι προσβολές του ερυθρού τετράνυχου μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές.
Πώς να καλλιεργήσεις φράουλες στο μπαλκόνι σου

Θα χρειαστείτε:

1.Φυτά φράουλας 2.Ζαρντινιέρες ή γλάστρες 3.Χώμα

Ανάγκες-Φροντίδα

Χώμα: Το χώμα που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να είναι γόνιμο και καλά αποστραγγιζόμενο. Με ιδανικό pH 5,8 και 6,2.

Ήλιος: Η φράουλα προτιμάει τις ημισκιαζόμενες θέσεις.

Θερμοκρασίες: Το ιδανικό εύρος θερμοκρασιών για τις φράουλες είναι μεταξύ 18 και 30 βαθμών Κελσίου.

Νερό: Αγαπάει το νερό και πρέπει να ποτίζεται συχνά αλλά λίγο κάθε φορά και με μεγάλη προσοχή, για να μην σαπίσει το ριζικό της σύστημα που είναι ακόμη μικρό μετά την φύτεψη. Επιπλέον κατά το πότισμα θα πρέπει να αποφεύγεται το βρέξιμο των φύλλων για να μην αναπτύσσονται μυκητολογικές ασθένειες.

Από τη Μαρία Σκεντέρ

savoirville.gr

 

 

Λίπανση : Εάν επιθυμείτε μπορείτε να προσθέτετε βιολογικό λίπασμα ή λίγη κοπριά μια φορά το μήνα για την καλύτερη ανάπτυξη των φυτών σας

savoirville.gr

 

 

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *