Φόρμουλα 1: Το Μεσογειακό Γκραν Πρι στη Δραπετσώνα;

formoula-1to-mesogeiako-gkran-pri-stin-elladaΜετά τη Μεσογειακή διατροφή, έρχεται Μεσογειακό Γκραν Πριν. H Ελλάδα μπορεί μόνο αν οι ιδιώτες βάλουν 1 δισεκατομμύριο Ευρώ… και φυσικά αν τα βρουν μεταξύ τους…Ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση των σχεδίων για την πίστα της F1 έρχεται η Ελλάδα μετά τις δηλώσεις τους ισχυρού άνδρα του σπορ Μπέρνι Έκλεστόουν ο οποίος μιλώντας στο δίκτυο CNN ανέφερε ότι η εταιρία του έχει κατοχυρώσει το «Μεσογειακό Γκραν Πρι» και βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ελληνική πλευρά για την πραγματοποίησή του στη Δραπετσώνα.

Το άρθρο του CNN σήμανε αμέσως συναγερμό σε όλους τους φίλους της F1 στην Ελλάδα, ειδικά μάλιστα καθώς πριν από λίγους μήνες, η ομάδα της ΔΙΕΛΠΙΣ που βρίσκεται πίσω από το σχεδιασμό της πίστας στη Δραπετσώνα, είχε παρουσιάσει και επίσημα το πρότζεκτ και είχε δημοσιοποιήσει και τη στήριξη του πρωθυπουργού.

Με τις δηλώσεις του, ο Μπέρνι Έκλεστόουν έδωσε νέο «καύσιμο» στα Ελληνικά όνειρα αφού ανέφερε ότι σκοπεύει να συναντήσει τον Πρωθυπουργό αλλά και το Δήμαρχο Αθηναίων, αλλά πάτησε και το πρώτο φρένο!

«Πρέπει να δούμε αν οι Ελληνες έχουν λεφτά», είπε, και για τους παροικούντες της …F1, τα λεφτά για το οποία μιλάει ο Μπέρνι, είναι πολλά!

Η συνήθης επένδυση για τη δημιουργία μίας πίστας F1 αλλά και για τη συντήρησή της για μία δεκαετία, ανέρχεται σε ένα δισεκατομμύριο δολάρια και ο συντάκτης του άρθρου του CNN, αναρωτιέται πως μία χώρα στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας θα μπορούσε να δικαιολογήσει ένα τέτοιο έξοδο.

Η απάντηση έρχεται από την επιστολή του ίδιου του Πρωθυπουργού προς την ομάδα της ΔΙΕΛΠΙΣ, όπου ο κ.Σαμαράς είχε δηλώσει την υποστήριξή του στο έργο, αρκεί να βρεθούν τα ιδιωτικά κεφάλαια…

Η ομάδα της ΔΙΕΛΠΙΣ που βρίσκεται πίσω από την Ελληνική υποψηφιότητα πάντως, δεν ανησυχεί. Ηδη, τον περασμένο Απρίλιο, είχε ανακοινώσει τις οικονομοτεχνικές μελέτες για το έργο και δήλωνε βέβαιη για τη χρηματοδότησή του από τον ιδιωτικό τομέα.

Πόσο πιθανό είναι όμως να δούμε και να ζήσουμε την διοργάνωση του Μεσογειακού Γκραν Πρι στην Ελλάδα;

Η ιστορία έχει αποδείξει ότι το πέρασμα από τη θεωρία στην πράξη είναι δύσκολο καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα ένα επίσημο αυτοκινητοδρόμιο προδιαγραφών F1 συζητείται ήδη από το 1968…

H F1 στο Ελληνικό

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ο Μπέρνι Εκλεστόουν είχε επισκεφθεί το πρωην αεροδρόμιο του Ελληνικού και είχε δώσει και τότε το Ο.Κ για την δημιουργία εκεί της πίστας F1.

2011 – F1 στη Χαλανδρίτσα Αχαϊας

«Λίγα» χρόνια μετά, το 2011, για πρώτη φορά η πολιτεία προκρίνει χώρο για την πιθανή διεξαγωγή ενός Ελληνικού Γκραν Πρι και αυτός βρίσκεται στην Αχαία.

Παραθέτουμε το επίσημο κείμενο της εποχής:

«Εγκρίθηκε από τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη η επένδυση για την κατασκευή πίστας αγώνων F1 στην Χαλανδρίτσα Αχαϊας. Η επένδυση ανέρχεται σε 94,6 εκατ. ευρώ και επιδοτείται κατά 30,5% από τον προηγούμενο επενδυτικό νόμο. Το νέο αυτό σχέδιο έχει είχε υποβληθεί από την εταιρία «Αυτοκινητοδρόμιο Πάτρας Α.Ε.» και η έκταση του έργου είναι 928,5 στρέμματα. Σύμφωνα με την μελέτη προβλέπεται η δημιουργία πίστας αγώνων διεθνών προδιαγραφών και όλων των υποστηρικτικών κτηρίων και εγκαταστάσεων για την λειτουργία της επένδυσης. Η πίστα έχει μελετηθεί για τη λειτουργία αγώνων αυτοκινήτων F1, αγώνων μοτοσικλέτας παγκοσμίου πρωταθλήματος super bike, καθώς επίσης αγώνων και πρωταθλήματος καρτ. Ο χώρος μπορεί να φιλοξενήσει αγώνες και άλλων κατηγοριών όπως επίσης να χρησιμοποιηθεί και για διοργάνωση εκδηλώσεων.»

2014 – F1 στη Δραπετσώνα…

Η μεγάλη συνέντευξη τύπου που έγινε τον Απρίλιο γύρω από την υποψηφιότητα της Δραπετσώνας ολοκληρώθηκε με την δήλωση του πρώην υπουργού Σήφη Βαλυράκη: “Στόχος μας είναι το 2017 να έχουμε αγώνα Φόρμουλα 1 στην Ελλάδα”.

Μαζί του στο πάνελ ήταν ο εφοπλιστής Ανδρέας Ποταμιάνος, ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΠΑ Βασίλης Δεσποτόπουλος, ο Βασίλης Αποστολόπουλος από το “Ιατρικό Κέντρο” και ο πρόεδρος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Δημήτρης Γιαννακόπουλος.

Το τεράστιο κόστος υλοποίησης και συντήρησης του έργου αναφέρθηκε μεν αλλά η εξασφάλιση της κάλυψής του  αναγκαστικά από ιδιωτικά κεφάλαια πέρασε στα ψηλά… Η γραπτή υποστήριξη της κυβέρνησης μέσω της επιστολής του Αντώνη Σαμαρά μάλλον επαρκούσε… έστω και αν –και αυτή- παρασχέθηκε υπό την προϋπόθεση όλα να γίνουν με χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα…

Στην ίδια συνέντευξη τύπου όμως υπήρχαν αρκετά άλλα πυροτεχνήματα. Ο δήμαρχος της περιοχής Τζανής Λουκάς ανακοίνωσε πως στα έργα κατασκευής θα εργαστούν 8.500 άνθρωποι για τρία χρόνια. Θα υπάρξουν 4.650 μόνιμοι υπάλληλοι, ενώ θα ανοίξουν 2.500 εποχιακές θέσεις εργασίας για 1.5 μήνα την εποχή των αγώνων.

Μάλλον και μόνο η ύπαρξη 4.650 μονίμων υπαλλήλων θα έφτανε για να ρίξει έξω το έργο… αλλά δεν πειράζει.

Το έργο πάντως, αν ποτέ ολοκληρωθεί, περιλαμβάνει μια μαρίνα που θα φιλοξενεί μεγάλα γιοτ στιλ Μονακό, υποδομές για Formula 1 θαλάσσης και εναέριους αγώνες, βάση υδροπλάνων, το κτίριο των πιτ σε μορφή καραβιού, 38.000 σταθερές θέσεις θεατών (και πολλαπλάσιες θέσεις σε φορητές κατασκευές για θεατές), ξενοδοχείο 5 αστέρων, καζίνο, συγκροτήματα χώρων τέχνης, μουσείο, εμπορικό κέντρο 45.000 τμ.  και πάρκο έκτασης 220.000 τμ.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *