Φως για χρηματοδότηση: Ερχονται «Τρόικα» και τα τεχνικά κλιμάκια

Φως για χρηματοδότηση: Ερχονται «Τρόικα» και τα τεχνικά κλιμάκιαΟριστική συμφωνία φαίνεται πως επιτεύχθηκε στο Eurogroup της Δευτέρας μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των Ευρωπαίων εταίρων της.

Το Μέγαρο Μαξίμου, διαρρέει ότι οι πιστωτές άναψαν το «πράσινο φως» για την εξεύρεση λύσης για το χρηματοδοτικό κενό, κάτι που επιβεβαίωσε ο Πάνος Καμμένος εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά από συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Την Τετάρτη, μάλιστα, η «Τρόικα» πιάνει δουλειά στις Βρυξέλλες, ενώ αναμένονται άμεσα τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα.

«Eχουμε καλά νέα από τις Βρυξέλλες. Αποφασίστηκε η έναρξη υλοποίησης της συμφωνίας. Υπάρχει απόφαση για την εξεύρεση λύσης για το χρηματοπιστωτικό. Ξεκινούν οι διαδικασίες προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα ρευστότητας. Αυτή είναι μία πολύ μεγάλη επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών. Δείχνει ότι όταν οι λαοί στηρίζουν μία κυβέρνηση και λαός και κυβέρνηση παίρνουν απόφαση να υπερασπιστούν μία πολιτική, αυτή αποδίδει.  Πλέον έχουμε γυρίσει σελίδα και αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια, ότι Τρόικα, θα έχουμε ξεχωριστές συναντήσεις με την ΕΚΤ και το Eurogroup. Φαίνεται ότι πλέον το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί βρήκε λύση. Είναι ξεκάθαρο αυτό» δήλωσε ο Πάνος Καμμένος.

Κομισιόν: Οι «θεσμοί» στις Βρυξέλλες, τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα  

Στις Βρυξέλλες αναμένεται να διεξαχθούν οι τεχνικές διαβουλεύσεις ανάμεσα στις ελληνικές Αρχές και τους «θεσμούς», μετά από αίτημα του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Αυτό  δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, επισημαίνοντας ότι ο κ.Γιούνκερ είναι σε στενή επικοινωνία με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ στον οποίο απεύθυνε το παραπάνω αίτημα.
Ωστόσο, ο κ. Σχοινάς πρόσθεσε ότι κάποιες πτυχές των συζητήσεων θα πρέπει να διεξαχθούν, επί τόπου, στην Αθήνα. Καταλήγοντας, ο κ.Σχοινάς σχολίασε ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι ο τόπος διεξαγωγής των συνομιλιών, αλλά η ουσία τους.
«Οι θεσμοί πρέπει να αξιολογήσουν τις ελληνικές προτάσεις και παράλληλα πρέπει να διεξαχθούν τεχνικές συζητήσεις με τους θεσμούς και με τις ελληνικές Αρχές, σε ορισμένες πτυχές τους, και επί τόπου στην Αθήνα» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Η επιστολή Ντάισελμπλουμ: Με την Τρόικα θα μιλάτε στις Βρυξέλλες

Να εργαστεί σε στενή συνεργασία με τους θεσμούς «με σκοπό να με σκοπό να επιτευχθεί μια γρήγορη και επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης», καλεί ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, την ελληνική κυβέρνηση, με την επιστολή-απάντηση που έστειλε στον Έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημειώνει πως το έγγραφο που του απέστειλε ο κ. Βαρουφάκης με τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, «θα είναι χρήσιμο κατά τη διαδικασία προσδιορισμού της πρώτης λίστας μεταρρυθμιστικών μέτρων», ωστόσο, τονίζει πως «θα πρέπει, ως εκ τούτου, να συζητηθούν περαιτέρω με τους θεσμούς».

Bloomberg: Κρίσιμη εβδομάδα για τον ΕLA-Τι περιμένει η ΕΚΤ από το Eurogroup

Όπως σημειώνει το Bloomberg, κατά την τρέχουσα εβδομάδα θα υπάρξει νέα απόφαση από την πλευρά της ΕΚΤ σε ό,τι έχει να κάνει με τον ΕLA των ελληνικών τραπεζών. Φαίνεται, όμως, πως η απόφαση για το ύψος της παροχής έκτακτης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, θα είναι συνάρτηση των αποφάσεων του Eurogroup.

Λίγες ημέρες μετά την κίνηση της ΕΚΤ να αυξήσει με το σταγονόμετρο την παροχή ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών κατά 500 εκατομμύρια ευρώ, ουδείς μπορεί να γνωρίζει ή να μπορεί να προεξοφλήσει ποια θα είναι η νέα απόφαση της ΕΚΤ. Όπως αναφέρει το Bloomberg στο άρθρο του, η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και τα αποτελέσματα της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup είναι προφανές ότι θα επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΚΤ για την χρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μέσω ELA.

 

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...