Έδεσσα: Φίλιππος Γκιούρος: «Η αύξηση των δημοτικών παρατάξεων μόνον ωφέλιμη μπορεί να είναι για την πρόοδο του Δήμου»

Φίλιππος Γκιούρος: «Η αύξηση των δημοτικών παρατάξεων μόνον ωφέλιμη μπορεί να είναι για την πρόοδο του Δήμου»ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΦΙΛΙΠΠΟ ΓΚΙΟΥΡΟ
«Η αύξηση των δημοτικών παρατάξεων μόνον ωφέλιμη μπορεί να είναι για την πρόοδο του Δήμου»

Καταρχήν να σας ευχαριστήσω για τη δυνατότητα που μου δίνετε να επικοινωνήσω μαζί σας μέσα από το δημόσιο διάλογο. Πιστεύω ότι συγκαταλέγεστε ανάμεσα σε εκείνα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που ασκούν υγιή και εποικοδομητική κριτική, γεγονός που μας δίνει τη δυνατότητα να βελτιωνόμαστε διαρκώς.

Αναλάβατε και πάλι τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Έδεσσας. Ποιες είναι οι προτεραιότητες που θα θέσετε αυτή την πενταετία;
Πιστεύετε ότι με την ολοκλήρωση αυτής της θητείας, οι δημότες θα δουν αλλαγές και όφελος από τη γενική διοίκηση και τις δικές σας παρεμβάσεις;

Οι συνδημότες μου με εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές και οι συνάδελφοι μου δημοτικοί σύμβουλοι με εξέλεξαν εκ νέου στο αξίωμα του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και τους ευχαριστώ όλους ακόμα μία φορά για τη στήριξή τους.
Η νέα δημοτική περίοδος 2014 – 2019 βρίσκει, για πρώτη φορά, το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου να εκπροσωπείται από πέντε διαφορετικές παρατάξεις.
Είναι μία πρωτόγνωρη εμπειρία για το Δήμο μας, η οποία αφενός είναι ευνοϊκή για την πολυφωνία και την έκφραση των πολιτών, αφετέρου όμως είναι δύσκολη στον χειρισμό της, αφού πρέπει να συνθέσουμε πολλές, διαφορετικές και αρκετές φορές αντικρουόμενες απόψεις.
Πάντως θεωρώ ότι η αύξηση των δημοτικών παρατάξεων μόνον ωφέλιμη μπορεί να είναι για την πρόοδο του Δήμου. Ως λειτουργία στο Δημοτικό Συμβούλιο, από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση, εγκαινιάσαμε ένα νέο ηλεκτρονικό τρόπο επικοινωνίας με τους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους εξοικονομώντας με αυτόν τον τρόπο εργατοώρες υπαλλήλων που, σε καμία περίπτωση, δεν περισσεύουν, αλλά και αναλώσιμα υλικά, εκμεταλλευόμενοι όσο μπορούμε τις νέες τεχνολογίες. Πιστεύω ότι ανάλογες καινοτομίες θα υπάρξουν και στο άμεσο μέλλον με γνώμονα πάντα την καλύτερη λειτουργία του συμβουλίου και του Δήμου γενικότερα.

Θεσμικά πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει κάτι στη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου;
Θεωρώ ότι οι αλλαγές που επήλθαν με τον ‘‘Καλλικράτη’’ βοήθησαν αρκετά στην ορθότερη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Πιστεύω όμως ότι πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, μεταφέροντας μάλιστα, ακόμα και τεχνογνωσία και εμπειρία από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στον πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης που ανήκουν οι Δήμοι. Σίγουρα μία αλλαγή που πρέπει να προβλεφθεί άμεσα είναι η απευθείας σύνδεση των Τοπικών Κοινοτήτων με τον κεντρικό δήμο, γιατί με το σημερινό πλαίσιο συνεργασίας θεωρώ ότι είναι πολύ αδικημένοι οι κάτοικοι των χωριών μας.

Πως κρίνετε αυτό το πρώτο δίμηνο της Δημοτικής Αρχής;
Οι πρώτοι μήνες της νέας δημοτικής αρχής βρήκαν το συμβούλιο να ασχολείται ακόμα με διαδικαστικής φύσης ζητήματα, όπως είναι οι εσωτερικές εκλογές και διεργασίες για τη συγκρότηση των οργάνων του. Από εδώ και στο εξής αρχίζει η πραγματική λειτουργία του συμβουλίου, όπου θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα ή μικρά καθημερινά προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία που ζούμε.

Ποια είναι η σημερινή κατάσταση του δήμου της Έδεσσας; Πριν ένα χρόνο μιλούσατε για ταμειακό έλλειμμα των 6 και πλέον εκατ. ευρώ.
Για τα οικονομικά θέματα δεν είμαι αρμόδιος να απαντήσω, αυτό που γνωρίζω όμως είναι ότι εξακολουθεί να υφίσταται το ταμειακό έλλειμμα του Δήμου μας και γι’ αυτό το λόγο έχουν αναλάβει οι αρμόδιες Αρχές το έργο τους, στο οποίο θα συνδράμουμε με όποιον τρόπο μας ζητηθεί ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες όπου υπάρχουν.

Ο δήμαρχος στην ομιλία του στην ορκωμοσία, υποστήριξε ότι «ο δήμος Έδεσσας δεν χρωστάει τίποτα». Αυτό ισχύει για προμηθευτές, ληξιπρόθεσμες… τι;;
Επίσης δεν είμαι αρμόδιος για τα οικονομικής φύσης θέματα, αλλά μπορώ να σας πω ότι αυτή τη στιγμή, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της προηγούμενης διοίκησης, έχουν ρυθμιστεί όλες οι οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία με ευνοϊκές ρυθμίσεις που ίσχυαν τότε και τις εκμεταλλευθήκαμε, προκειμένου να λειτουργεί απρόσκοπτα ο Δήμος, επιβαρυνόμενοι ταυτόχρονα όμως με οφειλές από το παρελθόν οι οποίες έπρεπε να είχαν πληρωθεί στην ώρα τους.

Το πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου εν τέλει για το ταμειακό έλλειμμα βγήκε; Απεδόθησαν ευθύνες στην αντιπολίτευση και τέως δημοτική αρχή του δήμου;
Ενδείξεις και στοιχεία κακής ή παράτυπης ή παράνομης διαχείρισης βρέθηκαν το 2011, αναφέρθηκαν αρμοδίως και αναμένονται οι εξελίξεις από τις αντίστοιχες αρχές. Διεξήχθησαν δύο ταυτόχρονες έρευνες από τις συναρμόδιες αρχές του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των Οικονομικών Επιθεωρητών του Υπουργείου Οικονομικών που καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα του ταμειακού ελλείμματος. Γνωρίζω ότι ήδη έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις εναντίον των τότε διοικούντων του Δήμου και παρακολουθούμε από κοντά όλες τις εξελίξεις.

Πετύχατε να είστε ο μοναδικός δήμος στην Κεντρική Μακεδονία που θα λαμβάνουν οι πολίτες το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα». Πείτε μας για αυτό το όντως σημαντικό επίτευγμα.
Νομίζω ότι είναι μία μεγάλη υπόθεση για το Δήμο μας και ειδικότερα αποτελεί μία επιτυχία του Δημάρχου που με προσωπικές του ενέργειες κατάφερε αυτή την πρωτιά που αποτελεί έστω και μία προσωρινή ανακούφιση των συνδημοτών μας οι οποίοι έχουν απόλυτη ανάγκη. Νομίζω ότι είναι η μοναδική φορά που επιλέγεται ο Δήμος Έδεσσας πρώτος μεταξύ όλων των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να εφαρμόσει ένα νέο πρόγραμμα.
Δεν πιστεύω ότι το μέτρο αυτό πρέπει να θεωρείται «σταγόνα στον ωκεανό», όπως χαρακτηρίστηκε, γιατί πολλοί Δήμοι θα ήθελαν να συμμετέχουν σε αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα για να βοηθήσουν τους δημότες τους. Παρ’ όλα αυτά η πρακτική εφαρμογή του μέτρου θα αποδείξει εάν και κατά πόσο μπορεί να ανακουφίσει τους συνδημότες μας που βρίσκονται χωρίς εισόδημα, αλλά ταυτόχρονα με όλες τις υποχρεώσεις τους να τρέχουν.

Για το έργο των ποταμοβραχιόνων, παρά το μεγάλο κόστος των 10 εκατ. ευρώ, αρκετοί δημότες εξέφρασαν την πεποίθηση πως η πόλη θα τσιμεντοποιηθεί. Ποια η άποψη σας;
Σε γενικές γραμμές πιστεύω ότι αποτελεί ένα έργο βελτίωσης και ανάδειξης των συγκεκριμένων τμημάτων της πόλης. Προσωπικά διαφωνώ κατασκευαστικά μόνο με τα ¨σαμαράκια¨ εντός των κεντρικών οδικών αρτηριών της πόλης, αλλά αυτό το σχέδιο αποφασίστηκε τότε και προς το παρόν τουλάχιστον δεν επιδέχεται παρεμβάσεων.
Βέβαια, η αισθητική του καθενός είναι μοναδική και γι’ αυτό το λόγο κάθε έργο μπορεί να έχει θιασώτες ή αντίθετα επικριτές. Πάντως, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το μέσο όρο, θεωρώ ότι βελτιώνει την εικόνα της πόλης μας.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *