Υποχρεωτική η αντικατάσταση του διπλώματος οδήγησης -Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμο

Diploma 1 (2)

Η κατοχή ενός διπλώματος οδήγησης δεν αρκεί προκειμένου να κάτσει κανείς πίσω από το τιμόνι, μιας και το συγκεκριμένο έγγραφο χρήζει ανανέωσης, και πολλές φορές αντικατάστασης.

Μόνο οι κάτοχοι διπλώματος οδήγησης μπορούν να οδηγούν στους δρόμους της χώρας, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο έγγραφο είναι το μοναδικό που πιστοποιεί τις οδηγικές ικανότητες ενός ατόμου.

Η άδεια οδήγησης, ωστόσο, δεν διαρκεί για πάντα, μιας και πρέπει να ανανεώνεται ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, ενώ είναι πιθανό να χρειαστεί να αντικατασταθεί. Διαφορετικά, ο οδηγός κινδυνεύει με τσουχτερό πρόστιμο.

Ανανέωση λόγω… λήξης

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, οι νέου τύπου (πλαστικοποιημένες κάρτες) ερασιτεχνικές άδειες οδήγησης (ΑΜ, Α1, Α2, Α, Β, Β1 και ΒΕ) πρέπει να ανανεώνονται κάθε 15 χρόνια από την ημερομηνία έκδοσής τους, ενώ τα παλιά διπλώματα (τρίπτυχα έγγραφα), πρέπει να αντικατασταθούν με νέου τύπου μέχρι τις 19 Ιανουαρίου του 2033.

Επιπροσθέτως, όσοι έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος, η ανανέωση της άδειας οδήγησης είναι υποχρεωτική ανά τριετία.

Τόσο για την ανανέωση διπλώματος λόγω συμπλήρωσης του 65ού έτους ηλικίας, όσο και λόγω παρέλευσης 15ετίας απαιτείται εξέταση από οφθαλμίατρο και παθολόγο.

Μετά τη συμπλήρωση του 80ου έτους, η άδεια οδήγησης πρέπει να ανανεώνεται ανά διετία, ενώ εκτός από την εξέταση από παθολόγο και οφθαλμίατρο, απαιτείται και ιατρικός έλεγχος από ωτορινολαρυγγολόγο & νευρολόγο ή ψυχίατρο.

Αντικατάσταση λόγω φθοράς

Η αντικατάσταση ενός διπλώματος είναι υποχρεωτική και όταν υφίσταται φθορά του διπλώματος, με αποτέλεσμα να μην καθίσταται εύκολος ο έλεγχος των στοιχείων του. Τότε η άδεια οδήγησης «αντιμετωπίζεται» ως ληγμένη και σε περίπτωση ελέγχου μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο ύψος 200 ευρώ.

Σημειώνεται ότι με αλλοίωση των στοιχείων τους λόγω φθοράς κινδυνεύουν κυρίως τα παλιά διπλώματα οδήγησης (τρίπτυχα έγγραφα) και λιγότεροι οι πλαστικοποιημένες κάρτες, οι οποίες είναι πιο ανθεκτικές και προστατευμένες.

Υπενθυμίζεται ότι μπορείτε να ζητήσετε να γίνει αντικατάσταση ενός διπλώματος οδήγησης λόγω φθοράς μέσω του gov.gr. (πατήστε εδώ)

Θα χρειαστεί:
• να συμπληρώσετε τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
• να επισυνάψετε φωτογραφία σας και δείγμα της υπογραφής σας (δίνεται η δυνατότητα χρήσης του myphoto)
• το κατάλληλο παράβολο (η εφαρμογή σας οδηγεί στην έκδοση και πληρωμή του)
• να συμπληρώσετε το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο (e-mail) και το τηλέφωνό σας

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία θα λάβετε ενημερωτικό ηλεκτρονικό μήνυμα. Την άδεια θα την παραλάβετε εσείς ή εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός σας από την Περιφέρεια, παραδίδοντας την άδεια οδήγησης παλιού τ

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...