Υπογραφή συμφώνου φιλίας & συνεργασίας μεταξύ Καστοριάς και Τρικώμου Κύπρου (ρεπορτάζ – φωτο)

Traveler

Το Τρίκωμο είναι κοινότητα της  Αμμοχώστου  και  βρίσκεται στη σημείο όπου η πεδιάδα της Μεσσαορίας εισέρχεται  στην   ημιορεινή   περιοχή της Καρπασίας.

Την ονομασία του την πήρε από τους τρεις γειτονικούς συνοικισμούς , τρεις κώμες που υπήρχαν παλαιότερα και οι οποίες  με το πέρασμα του  χρόνου  ενώθηκαν  και αποτέλεσαν μια κοινότητα  το  Τρίκωμο.

Οι Τούρκοι κατακτητές μετά την εισβολή το  1974 το μετονόμασαν  σε  YeniIskele  ( Νέα  Σκάλα) επειδή οι  Τουρκοκύπριοι κάτοικοι που τοποθετήθηκαν εκεί,  προέρχονται  από την τουρκική συνοικία  Σκάλας   Λάρνακας.

Από  60 άτομα αποτελούνταν η αποστολή  από την περιοχή  Τρικώμου που  ήρθε   στην Καστοριά  για την υπογραφή της συμφωνίας,  με επικεφαλής  τον    πρόεδρο της  κοινότητας  Ιάκωβο    Χατζηβαρνάβα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  την Τετάρτη  26  Αυγούστου στο ξενοδοχείο «Λιμναίον».

Την αντιπροσωπεία  υποδέχτηκαν ο  δήμαρχος  Καστοριάς Ανέστης  Αγγελής και οι αντιδήμαρχοι  Λεωνίδας Παπαδημητρίου και  Δημήτρης Πετρόπουλος.

«  Η επίσκεψή σας εδώ, ουσιαστικά   δένει δυο άκρα του ελληνισμού το  Τρίκωμο της Αμμοχώστου με την Καστοριά. Είναι  δυο ακριτικές περιοχές  με τα δικά τους  χαρακτηριστικά, τις δικές τους  αγωνίες.  Πλην όμως,  αν ανατρέξουμε στην ιστορία έχουν  λαμπρές σελίδες οι οποίες συνοδεύονται από πόνο, είναι μαρτυρικές  κατά κάποιο τρόπο. Παρόλα αυτά όμως όλοι  εμείς  εδώ εκπέμπουμε μηνύματα  αισιοδοξίας για το  αύριο.

Σας  καλωσορίζουμε με τα πιο  ευγενικά αισθήματα στην Καστοριά και σε κάθε περίπτωση,  εύχομαι  αυτή η επίσκεψή σας να έχει  συνέχεια και να προαχθούν έννοιες οι οποίες πρέπει να είναι κυρίαρχες στην εποχή μας  όπως η έννοια του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης της  αγάπης όχι μόνο μεταξύ των λαών αλλά και μεταξύ των ατόμων, γιατί μ’ αυτόν τον  τρόπο δίνουμε νόημα στη  ζωή του καθενός». Τόνισε ο  δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης  Αγγελής.

«Οι συμπατριώτες μου κι  εγώ, εκφράζουμε τη μεγάλη  χαρά και τη  συγκίνησή μας που  βρισκόμαστε σήμερα στην όμορφη Καστοριά. Πρέπει να  γνωρίζετε ότι έχουμε το  θλιβερό προνόμιο να εκπροσωπούμε μια εκτοπισμένη κοινότητα . Δηλαδή εμείς,  είμαστε ένα κοινοτικό  συμβούλιο  στη διασπορά, στην προσφυγιά, Αλλά είμαστε πρόσφυγες μέσα στην ίδια την πατρίδα μας  γι ‘αυτό, κατά νόμον  είμαστε εκτοπισμένοι. Παρόλα αυτά υπάρχουν κοινοτικά συμβούλια  τα οποία εκλέγονται και κύριος  στόχος μας είναι η επιστροφή  στην πόλη μας, στο  χωριό μας  και η αποκατάσταση του  χωριού διότι  έχουν καταστραφεί και  φθαρεί πολλά πράγματα εδώ και  40 χρόνια, για να  φέρουμε ξανά τη  ζωή στο  χωριό μας και  στους ανθρώπους του.

Κύρια προσπάθειά μας είναι  η επιστροφή  αλλά και η  διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς η οποία καταστρέφεται από τους  Τούρκους και  ο  αγώνας, η ενημέρωση  για την επιστροφή. Φυσικά πρέπει να κάνουμε αγώνα  δυστυχώς και εντός της πατρίδας μας για να πείσουμε ότι  δεν ξεπουλάμε τα κατεχόμενα σπίτια και τις περιουσίες μας  και ότι  κύριο  και μόνο  μέλημά μας είναι η επιστροφή». Σημείωσε μεταξύ  άλλων ο πρόεδρος  Τρικώμου  Ιάκωβος  Χατζηβαρνάβας, ο οποίος  στη συνέχεια  αναφέρθηκε  αναλυτικά στη ν ιστορία και  στη γεωγραφία της περιοχής του.

Ακολούθησε η υπογραφή του συμφώνου φιλίας και  συνεργασίας, ηθικής στήριξης και έκφρασης αλληλεγγύης  ανάμεσα στον   Δήμο Καστοριάς και στην  Κοινότητα Τρικώμου  το οποίο μεταξύ  άλλων   προβλέπει  ότι οι δυο πλευρές θα καταβάλλουν  κάθε προσπάθεια  προκειμένου  να προωθήσουν την αμοιβαίως επωφελή συνεργασία  σε όλους τους τομείς που παρουσιάζουν σήμερα ενδιαφέρον για τους πολίτες της Καστοριάς  και του  Τρικώμου, λαμβάνοντας υπόψη  την αυξανόμενη επιρροή της τεχνολογίας, της επικοινωνίας και της πληροφορίας  στις   σύγχρονες κοινωνίες.

Θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια  να προωθήσουν  την ανάπτυξη επαφών και σχέσεων μεταξύ των  φορέων της Καστοριάς  και Τρικώμου οι οποίοι  δραστηριοποιούνται  στους τομείς της εκπαίδευσης  και της παιδείας , της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς , της πνευματικής και της καλλιτεχνικής  δημιουργίας, του επιχειρηματικού και εμπορικού τομέα, του τουρισμού, του αθλητισμού, της προστασίας του περιβάλλοντος, της πληροφόρησης, της  ενημέρωσης, κ.α.

Θα προωθήσουν  τις μεταξύ τους  οικονομικές σχέσεις με στόχο  την ανάπτυξη της συνεργασίας στον επιχειρηματικό  και εμπορικό  τομέα.

Θα  ενθαρρύνουν την ανταλλαγή  αντιπροσωπειών με την ενεργό  συμμετοχή των πολιτών   μέσω των επαγγελματικών  και άλλων  οργανώσεων και  φορέων τους.

Θα καλλιεργούν και θα αναπτύσσουν  τη μεταξύ τους συνεργασία στη  βάση  συγκεκριμένων προγραμμάτων   τα οποία θα συνταχθούν και θα  συμφωνηθούν με στόχο  το αμοιβαίο όφελος για τη  διεκδίκηση  και αξιοποίηση κονδυλίων της Ευρωπαϊκής  Ένωσης.

Στο  μέλλον , οι  δυο περιοχές θα προχωρήσουν  στην αδελφοποίησή τους, αφού όμως πρώτα  δοθεί η  απαιτούμενη   άδεια από το  υπουργείο Εξωτερικών.

Η τελετή έκλεισε με παραδοσιακά κυπριακά τραγούδια τα οποία τραγούδησαν  μέλη χορωδίας από την Κοινότητα Τρικώμου.

Ο  Δήμος Καστοριάς από την πλευρά του,  προσέφερε στους προσκεκλημένους αντιπροσωπευτικά  προϊόντα της περιοχής μας.

Ελένη  Ψωμαδάκη

Εφημερίδα ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Traveler

Traveler

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...