Τσικνοπέπτη: Ιδέες για φαγητό που δεν θα αφήσουν κανέναν ανικανοποίητο!

κατάλογος

Προτάσεις για όλα τα γευστικά γούστα ώστε να ικανοποιήσετετε όλους σας τους καλεσμένους στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης !

Ιδέες για το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης

Οι Απόκριες είναι πλέον γεγονός και μαζί με αυτές καταφθάνει και η Τσικνοπέμπτη. Η αγαπημένη Πέμπτη των Ελλήνων, η μέρα που όλη η χώρα τιμάει την κρεατοφαγία και μυρίζει παντού ψητά όλων των λογιών.

Έφτασε η ώρα να ετοιμαστείτε για το παραδοσιακό φαγοπότι. Σε περίπτωση που προτιμήσετε να το οργανώσετε στο σπίτι, εδώ θα βρείτε μερικές γευστικές προτάσεις και ιδέες που θα καλύψουν όλα τα γούστα.

Κρεατικά

Χοιρινές πανσέτες

Όσο πιο λεπτοκομμένες είναι, τόσο το καλύτερο. Αν θέλετε μπορείτε να τις μαρινάρετε από το προηγούμενο βράδυ με σκόρδο, μουστάρδα, μέλι, ελαιόλαδο, μυρωδικά και μπαχαρικά. Αλατίστε τις   ακριβώς πριν το ψήσιμο και ψήστε σε ψησταριά ή στον φούρνο σε σχετικά υψηλή θερμοκρασία, αλλά για λίγα λεπτά.

Μια εναλλακτική πρόταση είναι να απλώσετε πάνω τους ντομάτα, φέτα και πιπεριά, να τις τυλίξετε σε ρολό και να τις στερεώσετε με οδοντογλυφίδα. Ψήστε για 30 λεπτά  στους 200 βαθμούς και θα είναι έτοιμες.

pansetes xoirines

Σουβλάκια

Στα σουβλάκια έχετε δύο επιλογές για το κρέας που θα χρησιμοποιήσετε:  χοιρινό  ή  κοτόπουλο(στήθος ή μπούτι είναι οι πιο συνηθισμένες επιλογές).

Μπορείτε να τα αγοράσετε έτοιμα ή να περάσετε εσείς το κρέας στα καλαμάκια.  Αν να τα μαρινάρετε από το προηγούμενο βράδυ θα πάρουν γεύση και θα μαλακώσουν, κάνοντας το ψήσιμο πιο γρήγορο.

Μια απλή μαρινάδα που ταιριάζει και στο κοτόπουλο και στο χοιρινό είναι με ελαιόλαδο, κρασί, σκόρδο, μαύρη ζάχαρη ή μέλι. Μη ξεχάσετε να τα αλατίσετε  λίγο πριν τα βάλετε στη φωτιά και ψήστε τα σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Ο χρόνος ψησίματος θα εξαρτηθεί από το μέγεθος των κομματιών.

Προσέξτε ιδιαίτερα ώστε το κοτόπουλο να ψηθεί καλά για να εξαλειφθεί το ενδεχόμενο επιβίωσης μικροοργανισμών.

Για περισσότερη νοστιμιά και άρωμα μπορείτε να φτιάξετε ή να αγοράσετε σουβλάκια που έχουν περασμένα στο καλαμάκι και λαχανικά, όπως πιπεριά και κρεμμύδι. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε τα δικά σας τυλιχτά σουβλάκια με πίτες που θα ψήσετε στον φούρνο, στην ψησταριά ή ακόμα και στη τοστιέρα. Για τη γέμιση τους θα χρειαστείτε ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μαϊντανό, ντομάτα και γιαούρτι ή τζατζίκι.

souvlakiΜπιφτέκια

Τα μπιφτέκια μπορούν να αποτελέσουν την πιο light επιλογή της βραδιάς. Επιλέξτε κιμά μοσχαρίσιο άπαχο  ή ανάμικτο με χοιρινό, προσθέστε βρεγμένο ψωμί, γάλα, μυρωδικά, αλατοπίπερο, 1 αυγό ανά κιλό κιμά, κρεμμύδι και προαιρετικά μαϊντανό. Ζυμώστε τα υλικά όλα μαζί μέχρι να  γίνει μια ζύμη ομοιόμορφη και μαλακή.  Αν προτιμάτε πιο πλούσια γεύση, μπορείτε την ώρα που τα πλάθετε να βάλετε στο κέντρο του κάθε μπιφτεκιού ένα κομμάτι φέτα ή γραβιέρα.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ώστε να μην τα γυρίσετε νωρίς και διαλυθούν.

Αν στο τραπέζι σας φιλοξενήσετε πολλά άτομα, προτιμήστε να φτιάξετε μπιφτέκια – μπουκίτσες για να πάρει ο καθένας όσα επιθυμεί.

Λουκάνικο

Το λουκάνικο, ειδικά το χωριάτικο, αποτελεί παραδοσιακό έδεσμα της Τσικνοπέμπτης.

Για να μην περιοριστείτε όμως μόνο στο κλασσικό ψητό λουκάνικο, αλλά να προσφέρετε μεγαλύτερη ποικιλία εδεσμάτων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μισά λουκάνικα για ψητά και με τα υπόλοιπα να φτιάξετε ένα λαχταριστό σπετσοφάι.

Για το σπετσοφάι, τσιγαρίστε ελαφρά τα λουκάνικα με λίγο λάδι και στη συνέχεια προσθέστε στην κατσαρόλα χοντροκομμένες χρωματιστές πιπεριές, λίγο σκόρδο, αλατοπίπερο και χυμό ντομάτας.

Καλό είναι να ελέγχετε συχνά την ποσότητα της σάλτσας, ώστε να μην στεγνώσει το φαγητό. Δεν θα θέλατε να στερήσετε από τους καλεσμένους σας την ευχαρίστηση να βουτήξουν το ψωμάκι τους στη μυρωδάτη σάλτσα του !

loukanikaΣυνοδευτικά

Το ψητό κρέας για να αναδειχτεί και να το απολαύσετε περισσότερο, χρειάζεται και κάποια συνοδευτικά. Εκτός από τις τηγανιτές πατάτες και την κλασσική χωριάτικη ή την μαρουλοσαλάτα, μπορείτε να κατευθυνθείτε και σε πιο εναλλακτικές επιλογές, που θα αποτελέσουν ιδανικό συνοδευτικό για τους κρεατοφάγους και κύριο πιάτο για τους vegan φίλους που τυχόν φιλοξενείτε.

Σουβλάκια από μανιτάρι

Προμηθευτείτε φρέσκα μανιτάρια μικρού μεγέθους-για να ψηθούν γρήγορα- και περάστε τα ολόκληρα, χωρίς να τα τεμαχίσετε,  σε καλαμάκι για σουβλάκια.  Ρίξτε τους αλάτι, πιπέρι και σκόνη σκόρδου προαιρετικά και ψήστε τα σε μέτριο φούρνο για 20 λεπτά. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα ψήσετε στη σχάρα.

Ψητά λαχανικά

Κόβετε σε φέτες ή σε μπαστουνάκια λαχανικά όπως κολοκύθι, ντομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα, τα αλατίζετε τα και τα ψήνετε στον φούρνο ή στη σχάρα μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Προαιρετικά, μετά το ψήσιμο, για πιο έντονη γεύση, μπορείτε να τα ραντίσετε με ξύδι μπαλσάμικο και να τα πασπαλίσετε με καβουρδισμένο σουσάμι.

Πατάτες φούρνου ολόκληρες

Πλένετε καλά τις πατάτες και χωρίς να τις ξεφλουδίσετε τις τυλίγετε τις με αλουμινόχαρτο. Ψήνετε στη σχάρα του φούρνου για 1 ώρα στους 190ο C.  Μετά το ψήσιμο, αφήστε τις να κρυώσουν για 15 λεπτά. Χαράξτε τις για να ανοίξουν και απολαύστε τις με τυρί κρέμα ή φρέσκο βούτυρο.

 

psites patatesΑπλό φαγητό, κρασί και καλή παρέα. Δεν χρειάζεστε τίποτα περισσότερο για την Τσικνοπέμπτη.

Και αν τελευταία στιγμή αντιληφθείτε ότι κάτι ξεχάσατε, αυτός δεν είναι λόγος να σας χαλάσει η διάθεση!

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *