Τροπολογία σχετικά με την ρύθμιση χρεών μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών από τη Θ. Τζάκρη

Τροπολογία – Προσθήκη σχετικά με την ρύθμιση χρεών μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών προς χρηματοδοτικούς φορείς κατέθεσε η βουλευτής κ. Θεοδώρα Τζάκρη 

μαζί με άλλους Ανεξάρτητους Βουλευτές στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο α) της Απόφασης-Πλαίσιο 2008/909/ΔΕΥ του Συμβουλίου της 27ης Νοεμβρίου 2008, όπως τροποποιήθηκε με την Απόφαση-Πλαίσιο 2009/299/ΔΕΥ του Συμβουλίου της 26ης Φεβρουαρίου 2009, κλπ», στο οποίο εντάχθηκε και η ρύθμιση για τα χρέη των μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της Τροπολογίας, εν μέσω μιας γενικευμένης κρίσης, η οποία έχει πλήξει το σύνολο όχι μόνο των μικρών αλλά και των μεγάλων επιχειρήσεων, οι βιώσιμες επιχειρήσεις δύσκολα μπορούν να προσδιοριστούν. Όταν μάλιστα και οι ίδιες οι Τράπεζες, που καλούνται από τον παρόντα νόμο να πιστοποιήσουν την όποια βιωσιμότητα μιας επιχείρησης, είναι και οι ίδιες βιώσιμες μόνο λαμβάνοντας συνεχώς κρατικές ενισχύσεις μέσω της επανακεφαλαιοποίησης. Συνεπώς, η ρητή αναφορά του αόριστου όρου «βιώσιμων» μικρών επιχειρήσεων, το πιθανότερο είναι να οδηγήσει με αυθαίρετες αξιολογήσεις, οι οποίες ενδέχεται να επηρεάζονται και από άλλους παράγοντες, στην εξαίρεση από την ρύθμιση εν τέλει του μεγαλύτερου μέρους των επιχειρήσεων αυτών. Ο αόριστος αυτός όρος αφήνει ανοιχτή την πόρτα για αυθαιρεσίες στις Τράπεζες, αλλά και για ρουσφετολογικές παρεμβάσεις και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να απαλειφθεί.

 

Μεγάλη σημασία για την βιωσιμότητα εν τέλει μιας επιχείρησης, μετά την υπαγωγή της στις διατάξεις του εν λόγω νόμου, έχει το συνολικό ύψος των διαγραφών που θα προκύψουν. Αυτό θα επιτρέψει την επανα-ενεργοποίηση στην αγορά χιλιάδων επιχειρήσεων που θα ελαφρυνθούν από το βάρος υποχρεώσεων, με ευεργετικές επιπτώσεις στην δημιουργία θέσεων εργασίας.

 

Το συνολικό ύψος των διαγραφών απαιτήσεων των Τραπεζών από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο εν λόγω σχέδιο νόμου καθορίζεται στην παράγραφο 2, περίπτωση ζ΄2, i και ii. Συγκεκριμένα:

 

– Το συνολικό ποσό καθορίζεται έως 500.000 ευρώ. – Έως το 50% των συνολικών απαιτήσεων. – Το συνολικό ποσό που θα παραμείνει για αποπληρωμή μέσω της ρύθμισης να μην υπερβαίνει το 75% της καθαρής περιουσιακής θέσης του οφειλέτη.

 

Με την προτεινόμενη τροπολογία – προσθήκη τα όρια αυτά βελτιώνονται κατά πολύ προς όφελος των μικρών επιχειρήσεων.

 

Επίσης, πέραν των ρυθμίσεων που προβλέπονται από το εν λόγω σχέδιο νόμου για διαγραφές μέρους κεφαλαίου και τόκων, πρέπει με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο και ρητή διάταξη να προβλέπεται ότι διαγράφονται οριστικά τα ποσά που έχουν προκύψει από ανατοκισμούς, κάτι το οποίο αναφέρεται ρητά στην προτεινόμενη τροπολογία – προσθήκη.

 

Επιπλέον, η εφαρμογή του νόμου αν γίνει με αποκλειστική ευθύνη των Τραπεζών είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε απόλυτη καταστρατήγησή του. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να θεσπιστεί ένας έκτακτος μηχανισμός, σε κάθε Περιφέρεια της χώρας, ώστε να γίνει η εφαρμογή του με όσο το δυνατό πιο αντικειμενικό τρόπο. Συγκεκριμένα, στην προτεινόμενη τροπολογία – προσθήκη προτείνεται να συγκροτηθεί ένα τριμελές Συμβούλιο, στο οποίο θα έχει το δικαίωμα να υποβάλλει προσφυγή η επιχείρηση που δεν έγινε δεκτή να υπαχθεί στις ρυθμίσεις του ως άνω νόμου.

 

Και τέλος, είναι σαφές ότι η ρύθμιση των υποχρεώσεων των μικρών επιχειρήσεων προς τις Τράπεζες, στην όποια έκταση γίνει εντέλει με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, δεν αρκεί από μόνη της για την επαναδραστηριοποίηση αυτών των επιχειρήσεων στην αγορά. Θα πρέπει να προβλεφθούν άμεσα μέτρα επιστροφής στην αγορά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νόμου.-

 

Το πλήρες κείμενο της τροπολογίας – προσθήκης έχει ως εξής:

 
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΘΗΚΗ
 
Άρθρο 1 παρ. 1
 

Να αφαιρεθεί από την διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 1 της Προσθήκης-Τροπολογίας ως αόριστη η αναφορά του όρου «βιώσιμων» μικρών επιχειρήσεων.

 
Άρθρο 1 παρ. 2 περ. ζ΄2, υποπερ. ii
 

Στην υποπερ. ii της περ. ζ΄2 της παρ. 2 του άρθρου 1 της Προσθήκης-Τροπολογίας ο όρος «να μην υπερβαίνει το 75% της καθαρής περιουσιακής θέσης του οφειλέτη» να τροποποιηθεί με τον όρο «να μην υπερβαίνει το 50% της καθαρής περιουσιακής θέσης του οφειλέτη».

 
Άρθρο 1 παρ. 2 περ. ζ΄2, υποπερ. iii
 

Στην περ. ζ΄2 της παρ. 2 του άρθρου 1 της Προσθήκης-Τροπολογίας προστίθεται υποπερίπτωση iii ως εξής:
«Τα συνολικά ποσά που έχουν προκύψει από κάθε είδους ανατοκισμό διαγράφονται οριστικά».

 
Άρθρο 2 παρ.4
Η παρ. 4 του άρθρου 2 παραμένει ως έχει και αναριθμείται σε παρ. 4, περ. α και στο τέλος αυτής προστίθενται και περιπτώσεις β και γ ως εξής:
 

«β) Συγκροτείται σε κάθε Περιφέρεια της χώρας Συμβούλιο εφαρμογής του παρόντος νόμου. Στο Συμβούλιο αυτό μετέχουν: 
1. Ένας Εφέτης, ο οποίος θα προεδρεύει του Συμβουλίου. 
2. Ένας εκπρόσωπος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, της έδρας της Περιφέρειας. 
3. Ένας εκπρόσωπος των Τραπεζών, που ορίζεται από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

 

γ) Η επιχείρηση που δεν έγινε δεκτή να υπαχθεί στις ρυθμίσεις του ως άνω νόμου, έχει το δικαίωμα να υποβάλλει προσφυγή στο ως άνω Συμβούλιο. Η απόφαση του Συμβουλίου είναι υποχρεωτική για τους χρηματοδοτικούς φορείς».

 
Άρθρο … 

Στο άρθρο … προστίθεται νέα διάταξη, ως εξής:

«Για τις επιχειρήσεις που θα ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους με τις τράπεζες:

α. Αναστέλλονται για δύο χρόνια όλα τα δυσμενή στοιχεία, που τηρούνται στον «Τειρεσία» και στις Τράπεζες. 
β. Μετά την πάροδο των δύο ετών και αφού δεν έχει προκύψει νέο δυσμενές στοιχείο, αυτά διαγράφονται οριστικά. 
γ. Ταυτόχρονα με την αναστολή των δύο ετών για τα δυσμενή στοιχεία, παρέχεται στις επιχειρήσεις αυτές πλήρη πρόσβαση στα τραπεζικά προϊόντα και υπηρεσίες».-

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *