Τρίτοι στο κάπνισμα παγκοσμίως οι Ελληνες!

tritoi-sto-kapnisma-pagkosmiws-oi-ellinesΣτην τρίτη θέση μεταξύ των δέκα χωρών παγκοσμίως όπου οι κάτοικοι καπνίζουν περισσότερο, βρίσκεται η χώρα μας. Σύμφωνα με έρευνα της TobaccoAtlas.org, οι 10 χώρες όπου καταναλώθηκαν τα περισσότερα τσιγάρα ανά κεφαλήν, είναι οι εξής: Σερβία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ρωσσία, Ουκρανία, Μολδαβία, Σλοβανία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Λευκορωσία και Μαυροβούνιο.

Πλέον, το κάπνισμα τείνει να αυξάνεται στις χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα

Η ίδια έρευνα αναφέρει επίσης, ότι περίπου το 20% του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως καπνίζει τσιγάρα. Για το έτος 2009 (χρονιά για την οποία υπάρχουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία), καταναλώθηκαν σχεδόν 5,9 τρισεκατομμύρια τσιγάρα, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 13% στο κάπνισμα την τελευταία δεκαετία. Ενώ παλιότερα το κάπνισμα ήταν περισσότερο διαδεδομένο σε χώρες με υψηλά εισοδήματα, φαίνεται πως τελευταία, λόγω της αυξημένης κοινωνικής αποδοχής, της συνεχούς οικονομικής ανάπτυξης και της γενικότερης αύξησης του πληθυσμού, το κάπνισμα τείνει να αυξάνεται στις χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, όπως αναφέρει η TobaccoAtlas.

Που μειώθηκε και που αυξήθηκε το κάπνισμα την περίοδο 1990-2009

Αναλυτικότερα, το κάπνισμα μειώθηκε στη Δυτική Ευρώπη κατά 26% μεταξύ 1990 και 2009, ενώ αυξήθηκε κατά 57% στη Μέση Ανατολή και την Αφρική την ίδια περίοδο. Αυτό συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό γιατί οι κυβερνήσεις στις χώρες της Ευρώπης, συνεχίζουν να εφαρμόζουν αυστηρή πολιτική και νόμους για τον έλεγχο του καπνίσματος. Το 2009, τα κράτη του Δυτικού Ειρηνικού κατανάλωσαν το 48% των τσιγάρων που καταναλώθηκαν παγκοσμίως, η Ευρώπη το 24% και η Αμερική το 11%.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *